COD GALBEN: 08-12-2019 Intre 07:10 si 10:00 se va semnala ceaţă care determină vizibilitate scăzută, local sub 200 m in Județul Constanta; COD GALBEN: 08-12-2019 Intre 07:00 si 09:00 se va semnala Local precipitaii predominant sub formă de ploaie care depune polei in Județul Covasna, Județul Braşov, Județul Braşov, Județul Mureş, Județul Harghita, Județul Sibiu; COD GALBEN: 08-12-2019 Intre 06:40 si 09:00 se va semnala local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Buzău; COD GALBEN: 08-12-2019 Intre 06:40 si 12:00 se va semnala intensificări ale vântului care vor atinge la rafală 90-100 km/h in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 08-12-2019 Intre 06:30 si 09:00 se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Galaţi, Județul Vrancea; COD GALBEN: 08-12-2019 Intre 05:30 si 08:00 se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Arad, Județul Timiş;

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa şi Şcoala Gimnazială Nr. 12 'B. P. Haşdeu' împreună cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, Filiala Regională Constanţa - Tulcea, Asociaţia Naţională a Surzilor din România - Filiala Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, derulează în perioada 15 octombrie 2017 - 31 iulie 2018, proiectul "TE VĂD, TE AUD", în zece unităţi şcolare din Constanţa.

Scopul proiectului "TE VĂD, TE AUD" este de a sensibiliza elevii din şcolile selectate cu privire la nevoile speciale ale persoanelor cu deficienţe de auz şi văz, astfel încât să înţeleagă şi să conştientizeze dificultăţile cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi aceste persoane şi să înveţe cum le pot ajuta.

În România trăiesc 140.000 de nevăzători şi 30.000 de persoane cu deficienţe de auz, dintre care 2000 de nevăzători şi 745 de persoane cu deficienţe de auz se află în judeţul Constanţa. Viaţa nu este simplă pentru ele şi au nevoie de susţinerea celor din jur şi de înţelegere.

"Bariera de comunicare este cel mai mare obstacol pentru persoanele cu deficienţe de auz,' declară doamna Marcela Vlad, Director Executiv şi Interpret Asociaţia Naţională a Surzilor din România - Filiala Constanţa.

La rândul său, Teodora Sârbu, referent voluntar la Asociaţia Nevăzătorilor din România, Filiala Interjudeţeană Constanţa - Tulcea, ne relatează care sunt problemele cu care se confruntă nevăzătorii: "Oamenii din întuneric trăiesc într-un univers specific şi fac mari eforturi intelectuale şi fizice pentru a trăi ca noi văzătorii. Ei merita respectul nostru şi ne invită să îi cunoaştem şi să le înţelegem viaţa. Sigur nu va fi un timp pierdut".

În prima parte a proiectului, elevii se vor întâlni la şcoală cu persoane care prezintă deficienţe de auz şi văz, vor discuta cu acestea, urmând ca după 15 februarie, în cadrul celui de-al doilea modul al proiectului, elevii să realizeze piese de teatru pe tema proiectului şi postere expuse în spaţiul public, prin care să exprime experienţa trăită şi cunoştinţele dobândite.

"Intenţionăm ca elevii participanţi să devină proactivi, să răspundă la nevoile oamenilor cu nevoi speciale. Spiritul civic este un necesar acut al societăţii noastre iar elevii pot învăţa de mici că societatea funcţionează perfect atunci când valorizăm calităţile tuturor, indiferent de cât ne-a oferit natura", precizează Laura Popa, director adjunct la Şcoala nr.12 "B. P. Haşdeu".

Unităţile de învăţământ care fac parte din proiect sunt: Şcoala Nr 11 'Dr. Constantin Angelescu', Şcoala Nr.12 'B.P.Haşdeu', Şcoala Nr. 30 'Gheorghe Ţiţetica', Şcoala Nr. 38 "Dimitrie Cantemir", Şcoala Nr.40 "Aurel Vlaicu' Liceul Teoretic "Ovidius', Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" Constanţa, Colegiul Naţional de Arte "Regina Maria" Constanţa, Colegiul Tehnic 'Pontica', Colegiul Tehnic 'Tomis'.

AYG România este partener de proiect.

Mihaela Căruţaşu

www.ipv-ong.ro

FB : https://www.facebook.com/ipvconstanta/

Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa

Misiune: Împreună oferim copiilor şi tinerilor fără posibilităţi şansa de a schimba viitorul prin educaţie şi dezvoltarea comunităţii în care trăiesc. Acordăm sprijin oricărei persoane în nevoie şi promovăm implicarea şi voluntariatul ca instrumente de evoluţie socială.

Isabela Ştefan-Iorga

Manager marketing şi comunicare