GDPR - noi reglementări pentru prelucrarea datelor personale şi intimitate

Modelele de business online actuale, apariţia serviciilor cloud şi a reţelelor sociale au condus la necesitatea actualizării legislaţiei privind protecţia datelor personale. Apariţia Directivei privind Reţeaua şi Securitatea Informaţiei (NIS) şi a Regulamentului privind Protecţia Generală a Datelor (GDPR) au ridicat ştacheta privind cerinţele de securitate pentru toate organizaţiile care sunt în UE sau au afaceri cu UE.

GDPR impune o schimbare fundamentală în legislaţia UE în ceea ce priveşte datele personale şi intimitatea personală şi va avea un impact semnificativ asupra: operaţiunilor de procesare a datelor pentru aproape toate organizaţiile care operează în UE sau internaţional, pentru ca noul regulament se aplică datelor personale ale cetăţenilor UE, indiferent dacă cel care controlează sau procesează datele are prezenţă fizica în UE sau nu.

Ca înlocuitor pentru actuala directivă privind confidenţialitatea datelor personale, GDPR-ul şi-a extins aria de aplicabilitate atât asupra datelor stocate de către o companie sau persoană din U.E., cât şi asupra organizaţiilor din afara U.E., care procesează date ale cetăţenilor din Uniunea Europeană. Definiţia datelor personale acoperă o serie mai largă de domenii, pe lângă datele personale, acum fiind incluse şi fotografiile sau conţinutul de pe social media; provocări suplimentare sunt cele din jurul dreptului de a fi uitat şi capacitatea cetăţenilor de a solicita accesul la datele lor.

Noile reglementări menţionează penalităţile severe, iar viziunea UE este aceea că cetăţenii au dreptul să ştie dacă datele lor sunt utilizate corect. Cetăţenii trebuie, de asemenea, să fie informaţi dacă datele lor au fost pierdute, furate sau compromise într-un alt fel şi ori de câte ori o încălcare reprezintă un risc pentru ei (aşa numită notificare obligatorie a încălcării).

În acest context, Agenţia de PR & Events - Concord Communication va organiza pe data de 16 martie 2017, la Bucureşti, Conferinţa - dezbatere cu tema: "Noua ordine europeană pentru Protecţia Datelor Personale - Obligaţii şi sancţiuni pentru operatorii datelor cu caracter personal. Drepturile persoanelor fizice, conform noului Regulament 2016/679, aplicabil din 25 mai 2018".

Dezbaterea este organizată cu participarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) şi reprezintă o platformă de dialog între autorităţile statului şi mediul privat. În cadrul evenimentului vor fi discutate teme precum: obligaţiile şi responsabilităţile operatorilor de date-soluţii, drepturile persoanelor fizice, acces, rectificare, ştergere, opoziţie, informare, reguli corporative obligatorii, sancţiuni severe aplicabile în România şi în alte state membre UE, dar şi alte teme de interes.

Evenimentul se adresează companiilor care prelucrează date personale precum cele din domeniile: financiar - bancar, sănătate, asigurări, comerţ online, utilităţi, energie, transport, plăti online, platforme de joburi, telecomunicaţii, turism, dar şi dezvoltatorilor de aplicaţii şi furnizorilor acestora.

Pentru mai multe informatii: office@concordcom.ro, https://concordcom.ro/evenimente/protectia-datelor-personale/

Parteneri Principali: CLICO Romania, Palo Alto Networks, Imperva

Parteneri: Telekom, Relational Romania, BIT Advisory, SIVECO Romania, Enersec Technology, ANSSI

Eveniment susţinut de: ANIS, ANISP, APDETIC, ARTS, Different Angle Cluster