România văzută de documentarişti, la Astra Film Sibiu 2017

Astra Film Festival se desfăşoară între 16 şi 22 octombrie 2017, este principala platformă de expunere şi un catalizator al celor mai recente producţii de film documentar din România. Selecţia de documentare româneşti din programul AFF 2017 se împart în 3 secţiuni competiţionale: România, Student, Shorts.

Breasla cineaştilor, a documentariştilor români vă dă întâlnire la Sibiu în cadrul unui amplu program profesional: DocumentaryTank@AFF (19-21 octombrie), platformă dedicată membrilor industriei cinematografice, care va aduce în Sibiu cineaşti autohtoni şi europeni pentru 3 zile de networking, sesiuni de masterclass şi prezentări despre noile tendinţe în producţia şi distribuţia de film documentar. Din cadrul acestui program face parte şi Romanian Docs in Progress (21 octombrie), unde autorii a 16 proiecte de film documentar românesc în dezvoltare vor fi prezenţi pentru întâlniri cu reprezentanţii industriei europene. Şase regizori români îşi vor prezenta proiectele de film documentar, aflate în fază de dezvoltare, în faţa unui juriu, a audienţei locale şi a profesioniştilor internaţionali. Echipele câştigătoare vor primi premii de post-producţie şi alte forme de sprijin pentru finalizarea documentarelor lor.

"Faptul că un proiect de film documentar românesc dezvoltat anul trecut în cadrul programului "Romanian Docs in Progress", este selectat în competiţie dovedeşte că acest program are un efect benefic pentru dezvoltarea unei industrii de film documentar în România. Mai mult decât atât, filmul va avea premiera mondială la Astra Film Festival, ceea ce marchează un moment important în fenomenul festivalier din România'- a declarat Dumitru Budrala, director AFF Camera documentariştilor pune România sub lupă, chestionează trecutul ei şi dezvăluie subiecte necunoscute. România anului 2017 este lider pe piaţa mondială de servicii de videochat si cibersex cu încasări de peste 100 de milioane de euro. Amploarea răspândirii acestei meserii este semnalată de cifre: afacerea înfloreşte în 3.000 de studiori, unde lucrează 100.000 de tinere atrase de un câştig bun. În premieră mondială, Phoenixxx (Mihai Gavril Dragolea), un documentar incisiv şi deschis, ne introduce în lumea a două fete tinere şi a vieţii lor din afara videochat-ului, rutina lor zilnică, contextul familial, şi orizontul viitorului.

Documentariştii ne-au învăţat să privim şi să re-descoperim, prin schimbarea unghiului de privire şi selecţie, o altă faţă a ceea ce credeam că ştim. Cineastul Radu Jude în ţara Moartă, un film incisiv prin profunzimea sa minimalistă compus din poze de arhivă voit inofensive, ilustrează pasaje din jurnalul unui doctor evreu care descriu acţiunile anti-semite ale românilor din anii 1930-1940, şi atinge coarde sensibile în revizuirea mitului naţional românesc ne-antisemit. Ghidaţi de perspectiva maseurilor autodidacţi din staţiune, descoperim microcosmosul Băile Herculane în declin perpetuu postcomunist (Eu sunt Hercule, Marius Iacob), sau oraşul minier Petrila, văzut prin perspectiva unor localnici deosebiţi şi ilustrând reuşitele minerului Cătălin Cenuşă şi ale artistul Ion Barbu (Planeta Petrila, Andrei Dăscălescu). Sau microcosmosul unei familli de romi căldărari din satul Corcova, judeţul Mehedinţi în Ultimul căldărar (Cosmin Bumbuţ, Elena Stancu) prinşi între munca tradiţională, pe cale de dispariţie, şi migraţia în occident ca alternativă de supravieţuire. Portretul unui sculptor în lemn, din Maramureş, Un film mai puţin vesel, mai mult trist, poetic şi sfătos (Cornel Mihalache) este un mozaic al vieţii şi cugetărilor unui povestitor înnăscut. The side street of Europe (Emese Ambrus) este un road-movie prin Transilvania, o privire în lumea diasporei maghiare, filmul oferă o perspectivă dublă asupra vieţii acestor sate şi a luptei unei femei de a supravieţui ca actriţă. În Procesul (Claudiu Mitcu), Mihai Moldoveanu, fost ofiţer în armata română condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o, îşi prezintă cazul şi oferă spectatorului poziţia de jurat într-un caz complicat şi controversat. România, marea curăţenie (Ruxandra Annonier) prezintă personaje implicate în lupta anticorupţie din Romania, atât institutional cât şi în cadrul ONG-urilor.

Lista completă de documentare româneşti selectate în programul AFF 2017 poate fi consultată pe www.astrafilm.ro.

Astra Film Festival 2017 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film
Cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, al Uniunii Europene - prin programul Creative Europe - Media şi al Centrului Naţional al Cinematografiei

Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu în colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Cinetic, Refresh