Bucureşti, 17.02.2017

Vizita de lucru a Ministrului Transporturilor pe şantierul autostrăzii Lugoj-Deva, lot 2

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a efectuat vineri, 17 februarie 2017, împreună cu directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ştefan Ioniţă, o vizită de lucru la Timişoara, pentru a inspecta lucrările pe şantierul autostrăzii Lugoj - Deva, lotul 2.

Ministrul Transporturilor a parcurs cei 15 km ai lotului 2 al autostrăzii, alături de Comisia întrunită în vederea realizării inspecţiei tehnice, inspecţie premergătoare realizării recepţiei la terminarea lucrărilor.

Comisia a constatat că mai sunt necesare lucrări de efectuat, una din probleme fiind lipsa a 3.200 metri liniari de şanţuri. În acest sens, conducerea CNAIR a solicitat astăzi un punct de vedere unui expert independent, care să ofere o opinie pertinentă în ceea ce priveşte posibilitatea deschiderii traficului fără cei 3.200 metri liniari de şanţuri şi realizarea acestora, de către Constructor, ulterior deschiderii traficului.

În perioada următoare, Comisia de recepţie la terminarea lucrărilor se va întruni în vedere realizării recepţiei.

În ceea ce priveşte garanţia lucrărilor, aceasta a fost extinsă de la 4 la 8 ani, pe zonele afectate în trecut de neconformităţi ale lucrărilor de terasament.

Auditul de siguranţă rutieră pentru lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva (15 km) a fost realizat în luna februarie 2017. Anterior, în luna decembrie 2016, au fost montaţi senzori în corpul terasamentului autostrăzii, însă primele citiri relevante au fost făcute în ianuarie şi februarie, acestea indicând o comportare normală a construcţiei.

Acest lot era imposibil de recepţionat în luna decembrie, aşa cum fusese anunţat. Autostrada va fi deschisă imediat ce specialiştii vor considera ca îndeplineşte toate condiţiile pentru siguranţă circulaţiei. Responsabilii din CNAIR care nu îşi asumă problemele apărute şi care nu m-au informat corect, trebuie să suporte consecinţele, iar constructorii care lucrează în România trebuie să înţeleagă că statul român este un partener serios, care îşi asumă obligaţiile. Acelaşi lucru îl aşteptăm, însă, şi de la partenerii noştri, a declarat Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Biroul de presă al MT