Izvoarele, 08 Februarie 2017

B.Y.S.C. 2 - Asociaţia Curba de Cultură anunţă încheierea cu succes a proiectului BYSC 2

Building Youth Supportive Communities 2 este un proiect dezvoltat şi implementat de Asociaţia Curba de Cultură şi creat cu scopul de a creşte nivelul de solidaritate şi suport pe care comunitatea îl oferă tinerilor. BYSC 2 - după cum îi spune şi numele este cel de-al doilea proiect implementat în comuna Izvoarele, Prahova, care are ca scop susţinerea tinerilor şi crearea unui cadru de dezvoltare personală în comunităţile din care aceştia provin.

Pentru atingerea acestui scop proiectul BYSC 2 a reunit trei voluntari străini din Italia, Cehia şi Estonia care pentru şase luni, (august 2016 - ianuarie 2017) au organizat evenimente interculturale, activităţi interactive, cinema în aer liber precum şi ateliere de lucru manual, gravat în nuci de cocos, artă grafică, dezvoltare personală, sau limba engleză. Folosind metode de educaţie participativă cei trei voluntari au vizitat saptămânal şcolile din satele comunei Izvoarele (Izvoarele, Homorâciu, Schiuleşti şi Cerneşti) şi bilunar liceele Romeo Constantinescu şi Nicolae Iorga din Vălenii de Munte precum şi Liceul Tehnologic Măneciu din comuna Măneciu şi au desfăşurat lecţii interactive de educaţie interculturală, au făcut decoraţiuni pentru diferite sărbători (Haloween, Crăciun), au discutat despre ţările din care provin şi despre diferenţele dintre culturi, au promovat voluntariatul şi educaţia participativă şi i-au îndemnat pe copii şi tineri să facă voluntariat şi să ia parte la mobilităţi de învăţare precum cele din cadrul programului European Erasmus+.

Activităţile nu s-au desfăşurat doar la şcoli ci şi în alte locaţii precum Centrul de Tineret al Asociaţiei Curba de Cultură (atelierele de lucru manual, atelierele de gravat în nuci de cocos, atelierele de desen), centrele culturale din satele Izvoarele şi Homorâciu (seri interculturale), parcurile din aceleaşi sate (cinema în aer liber în perioada august - septembrie 2016), dar şi Centrul Cultural din Vălenii de Munte (proiecţii de film săptămânale în perioada septembrie - noiembrie 2016). De asemenea Ziua Internaţional a Voluntarilor a fost marcată şi de cei trei voluntari care împreună cu tinerii din comunitate au organizat un eveniment de tip Bibliotecă Vie în care noua invitaţi, foşti şi actuali voluntari SEV au poveste despre experienţa lor într-ale voluntariatului prin ale ţări.

Acum proiectul este la final şi voluntarii se vor întoarce acasă însă rezultatele muncii lor rămân în comunitate, vieţile a mai bine de 300 de elevi au fost influenţate pozitiv de timpul petrecut cu aceştia, iar profesorii lor au devenit mult mai încrezători în metodele de educaţie nonformală. În plus, impactul muncii acestora s-a revărsat asupra centrului de tineret al asociaţiei, numărul tinerilor care îl frecventează crescând iar interesul lor pentru cunoaştere şi învăţare fiind tot mai avid.

Proiectul Building Youth Supportive Communities 2 este cofinanţat de Uniunea Europeană prin programul ERASMUS+, gestionat în România de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.
Mai multe detalii pe www.curbadecultura.ro

Curba de Cultură este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit, dedicată învăţării nonformale, culturii şi oportunităţilor de participare ale tinerilor din mediul rural din România. Scopul asociaţiei este de a revitaliza mediul rural din România. Misiunea Curbei de Cultură este să contribuie la dezvoltarea adolescenţilor şi tinerilor ca parte integrantă din comunităţile în care trăiesc, folosind educaţia nonformală ca sistem complementar sistemului formal de educaţie.