COD GALBEN: 12-11-2019 ora 11 Intre ploi în general moderate cantitativ în sud-vestul țăriiInterval de valabilitate se va semnala intensificări ale vântuluiInterval de valabilitate COD PORTOCALIU: 12-11-2019 ora 21 Intre 21:00 si 02:00 se va semnala îndeosebi la peste 2000 m, vânt puternic cu viteze ce vor atinge la rafală 120...140 km/h in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 12-11-2019 ora 18 Intre 18:00 si 23:00 se va semnala intensificări locale ale vântului ce vor atinge la rafală 55...65 km/h in Județul Sibiu;

Alocuţiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susţinută cu prilejul deschiderii Conferinţei femeilor francofone

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 1 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuţiune cu prilejul deschiderii Conferinţei femeilor francofone.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

'Stimată doamnă Secretar General al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei,
Stimată doamnă Preşedinte al Republicii Mauritius,
Domnule ministru, Excelenţe,
Onorată audienţă,

Mă bucur să deschid lucrările Conferinţei femeilor francofone, organizată de România în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Vă urez bine aţi venit la Bucureşti, Capitală care, în aceste zile, este o adevărată agoră internaţională a egalităţii de şanse!

Înainte însă de a vă prezenta aceste cuvinte de deschidere a Conferinţei, doresc să transmit, în numele României şi al poporului român, condamnarea fermă a atentatului terorist de la New York, de aseară, care a produs victime, morţi şi răniţi.
Transmit, de asemenea, condoleanţele mele familiilor celor decedaţi şi urări de însănătoşire grabnică celor răniţi.

România este deplin solidară cu Statele Unite, partenerul nostru strategic, în aceste momente grele, şi îşi reafirmă hotărârea de a continua să acţioneze alături de acesta, cu toate mijloacele disponibile, pentru combaterea terorismului, care nu poate fi prin nimic justificat.

Doamnelor şi domnilor,
Astăzi, marile provocări geopolitice fac mai actuale ca oricând ţelurile şi misiunile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Înaltul Patronaj pe care l-am acordat acestei Conferinţe este un semn de susţinere pentru mobilizarea tuturor energiilor în atingerea obiectivelor egalităţii de gen, una dintre priorităţile Organizaţiei.

Ţară-fanion a francofoniei în regiune, România consideră că Organizaţia Internaţională a Francofoniei dispune deopotrivă de viziunea şi de determinarea necesare pentru a se angaja, alături de partenerii săi internaţionali, în provocările egalităţii de gen.

Din această perspectivă, atenţia specială acordată problematicii femeilor antreprenor şi rolului femeilor în economie este relevantă atât pentru prezent, cât şi pentru viitor.

Femeile care lucrează în economie, cercetare şi dezvoltare, cele care devin antreprenori şi cele care aspiră să se lanseze în afaceri reprezintă modele pentru generaţia tânără şi pot împărtăşi experienţe extrem de valoroase.

Cu toate acestea, femeile se confruntă în mediul antreprenorial cu o serie de probleme grave. Ele au parte de un acces dificil la resurse de finanţare şi resimt lipsa unor reţele de susţinere profesională.

Prezenţa lor este mult mai redusă în zonele de decizie şi management în raport cu bărbaţii. Nu în ultimul rând, femeile sunt victimele unor stereotipuri şi prejudecăţi legate de rolurile şi abilităţile lor în familie, economie, dar şi în societate.

În aceste două zile, dumneavoastră, autorităţi şi instituţii publice, reprezentanţi ai mediului privat ori asociativ, sunteţi invitaţi să analizaţi constrângerile de natură economică, culturală, socială şi educaţională care afectează antreprenoriatul feminin.

Plasată sub inspirata deviză "Femeile se afirmă", Conferinţa de la Bucureşti urmăreşte să fructifice exemplele femeilor de succes, care au reuşit să aducă valoare adăugată sferei economice prin forţe proprii, cu perseverenţă, creativitate şi inovaţie.

Salut propunerea ca la această conferinţă să se lanseze o reţea a antreprenoriatului feminin francofon, care astfel îşi poate consolida şi valorifica mai bine identitatea.

Doamnelor şi domnilor,
Tot mai multe voci solicită reducerea inegalităţilor dintre femei şi bărbaţi şi autonomizarea economică a femeilor.

Conferinţa are misiunea de a asculta aceste voci şi rolul de a contribui cu idei şi bune practici pentru Strategia francofonă a egalităţii de gen, care urmează să fie adoptată la viitorul Sommet al Francofoniei din 2018.

România sprijină acest demers, care reprezintă o contribuţie concretă la universalizarea drepturilor fundamentale ale omului.

De altfel, prezenţa dumneavoastră numeroasă la această conferinţă arată că tema egalităţii de gen nu mai este demult una marginală. Egalitatea de gen este una dintre valorile noastre principiale, alături de idealurile de libertate şi prosperitate.

Doamnelor şi domnilor,
Cred cu tărie că egalitatea între femei şi bărbaţi constituie un pilon al societăţii orientate spre viitor, pentru care avem datoria de a acţiona zi de zi, fiecare dintre noi. De aceea m-am alăturat în 2015 iniţiativei #HeForShe, promovată sub egida ONU, cu profunda convingere că avem nevoie, şi în acest domeniu, de exemple şi de angajamente concrete.

Ţara noastră a făcut deja paşi importanţi pentru angajamentul pe care l-am asumat cu acel prilej, de a înfiinţa noua profesie de expert în egalitate de şanse.

Cu toate că în România s-au făcut progrese importante pentru atingerea obiectivelor egalităţii de şanse, suntem conştienţi de nevoia accelerării ritmului de recuperare a decalajelor, în primul rând prin schimbarea mentalităţilor, dar şi prin abordarea integrată şi multidimensională a politicilor din domeniu, inclusiv în sprijinirea antreprenoriatului feminin.

Doamnelor şi domnilor,
Acum un secol, Marea Unire a românilor a reprezentat nu doar încununarea unui ideal naţional, ci şi startul unui proces de modernizare, de democratizare şi de apropiere a naţiunii noastre de valorile umanismului european.

Printre acestea s-a numărat şi egalitatea dintre femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte drepturile civile şi drepturile politice.

De o sută de ani, România a dat politicii, culturii, ştiinţei, educaţiei şi sportului o serie de importante personalităţi feminine.

Avem datoria să onorăm această preţioasă contribuţie, făcând din egalitatea de gen una dintre marile împliniri ale lumii, o preţioasă moştenire pentru generaţiile care vor urma!

Sunt convins că, împreună, vom reuşi!

Vă doresc mult succes!'

Departamentul Comunicare Publică