COD PORTOCALIU: 17-01-2018 ora 14 Intre 18 ianuarie, ora 01 - 18 ianuarie, ora 17 se va semnala precipitații însemnate cantitativ, predominant ninsori COD GALBEN: 18-01-2018 Intre 02:00 si 05:00 se va semnala local intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h in Județul Mehedinţi, Județul Dolj;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

COMUNICAT DE PRESA

De mai multe luni de zile, în cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie, referitoare la neproducerea unor vaccinuri: (stafilococic D - în diluţii -, produs original românesc, folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifteric, antitetanic), de către Institutul Cantacuzino, ceea ce în opinia noastră reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare, într-o anumită măsură, a siguranţei naţionale a României.
O asemenea stare de lucruri are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale căror efecte nu ar putea fi înlăturate în lipsa vaccinurilor menţionate.
Ceea ce pare grav este faptul că Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor. Cu toate că am solicitat de circa două săptămâni informaţiile necesare, institutul nu a comunicat nimic în acest sens.
Potrivit prevederilor art. 59 alin. (2) din Constituţie, autorităţile publice sunt obligate să asigure Avocatului Poporului sprijinul necesar în exercitarea atribuţiilor sale, dar acest sprijin nu ne-a fost acordat nici de Institut, nici de Ministerul Sănătăţii şi nici de alte autorităţi publice cu mare responsabilitate în societatea românească. De altfel, în acest sens, în luna februarie 2012, am avut o întrevedere cu domnul Ladislau Ritli, ministrul sănătăţii, întrevedere care a rămas tară niciun rezultat, în timp ce situaţia vaccinurilor s-a agravat continuu. Mai mult, peste lipsa vaccinurilor enumerate, odată cu venirea primăverii a apărut necesitatea vaccinului antiviperin, care nu se mai produce nici el.
Ca urmare, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie să fie achiziţionate de pe piaţa liberă internă sau/şi externă. Consecinţele asupra bugetului sunt şi vor fi evident negative.
Desigur că, Avocatul Poporului a luat o serie de măsuri, printre care discutarea acestei grave probleme cu doi academicieni ai Academiei de Ştiinţe Medicale şi solicitarea preşedintelui acestei academii de a se organiza o dezbatere pe tema în discuţie.
Aceste discuţii şi dezbateri le considerăm şi avem speranţa că vor fi benefice pentru clarificarea necesităţii producerii vaccinurilor în cauză, al căror număr se ridică în prezent la circa 300.
Pentru a răspunde eventualelor interpelări, trebuie să menţionăm că neîndeplinirea de către Institutul Cantacuzino a unor condiţii impuse de Uniunea Europeană trebuie să fie imputată celor care aveau sarcini în acest sens. în acelaşi timp, ar fi trebuit deja să se demareze procedurile prevăzute de reglementările europene, ceea ce nu s-a făcut, dar sperăm ca măcar în viitorul apropiat să se iniţieze demersuri în acest scop.
Ce este de făcut? Credem că este necesar ca Ministerul Sănătăţii să ia măsurile de rigoare cât mai urgent, iar între acestea ar trebui să se regăsească şi îmbunătăţirea managementului Institutului Cantacuzino. Această atitudine a Ministerului Sănătăţii este necesară şi faţă de situaţia socială din interiorul Institutului Cantacuzino.
Avocatul Poporului va continua ancheta sa proprie, referitoare la încetarea producerii vaccinurilor, şi în final, faţă de situaţia gravă care s-a creat, va/fjfebui să emită o recomandare celor care au obligaţii în procesul de producere a vaccinurilor.
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.