România - departe de o reprezentare echilibrată de gen in Parlament
Aproape 1 din 5 parlamentari sunt femei în noul legislativ

Rezultatele alegerilor parlamentare indică o creştere a reprezentării femeilor, însă în continuare suntem departe de o reprezentare echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în Parlamentul României. Dacă la alegerile parlamentare din 2012 doar 11.5% dintre parlamentarii aleşi au fost femei, în 2016 procentul acestora a crescut la 19.14%.

Din numărul total de 465 de parlamentari, 89 de parlamentari sunt femei, reprezentând doar 19.14%, iar cei 376 de parlamentari bărbaţi reprezintă 80.86%. O măsură pentru a asigura o reprezentare minimă a femeilor în alegeri pe locuri eligibile ar putea fi alternanţa 2 bărbaţi/1 femeie pe listele de candidaţi ('zipper system'), aşa cum există în alte ţări din Uniunea Europeană.

Aproape o treime din candidaţii la alegerile parlamentare au fost femei (29%), însă rezultatul de 19.14% ne arată că nu au fost suficiente femei pe locuri eligibile pe listele de candidaţi pentru a atinge un minim de 30%.

Pentru Camera Deputaţilor au fost aleşi 260 de bărbaţi şi 69 de femei, reprezentând 79.03% şi 20.97%.

PSD - 41 femei, adică 26,62%; 113 bărbaţi, adică 73,38%, în total 154 deputaţi

PNL - 11 femei, adică 15,94%; 58 bărbaţi, adică 84,06%, în total 69 deputaţi

USR - 5 femei, adică 16,67%; 25 bărbaţi, adică 83.33%; în total 30 deputaţi

UDMR - 4 femei, adică 19,05%; 17 bărbaţi, adică 80,95%, în total 21 deputaţi

ALDE - 3 femei, adică 15,00%; 17 bărbaţi, adică 85,00%, în total 20 deputaţi

PMP - 1 femei, adică 5,56%; 17 bărbaţi, adică 94,44%, în total 18 deputaţi

Minorităţi - 4 femei, adică 23,53%; 13 bărbaţi, adică 76,47%, în total 17 deputaţi

Total - 69 femei, adică 20,97%; 260 bărbaţi, adică 79,03%; în total 329 deputaţi

Dacă în Camera Deputaţilor reprezentarea femeilor a crescut de la 13.7% în 2012, la 20.97% în 2016, în Senat procentul reprezentării femeilor aproape s-a dublat faţă de 7.7% în 2012 (Uniunea Inter-Parlamentară). Pentru Senat au fost aleşi 116 bărbaţi (85.29%) şi 20 de femei (14.71%).

PSD - 11 femei, adică 16,42%; 56 bărbaţi, adică 83,58%, în total 67 senatori

PNL - 5 femei, adică 16,67%; 25 bărbaţi, adică 83,33%, în total 30 senatori

USR - 3 femei, adică 23,08%; 10 bărbaţi, adică 76,92%; în total 13 senatori

UDMR - 0 femei, adică 0,00%; 9 bărbaţi, adică 100,00%, în total 9 senatori

ALDE - 0 femei, adică 0,00%; 9 bărbaţi, adică 100,00%, în total 9 senatori

PMP - 1 femei, adică 12,50%; 7 bărbaţi, adică 87,50%, în total 8 senatori

Total - 20 femei, adică 14,71%; 116 bărbaţi, adică 85,29%; în total 136 senatori

Reprezentanţi ai partidelor politice au promis în perioada campaniei electorale măsuri concrete de creştere a reprezentării femeilor în Parlament la minimum 30%. Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat în momentul depunerii listelor de candidaţi că femeile reprezintă 40% din candidaţii PSD, iar Partidului Naţional Liberal a iniţiat la începutul anului un proiect de lege care viza ca partidele politice să fie obligate să prezinte liste de candidaţi cu cel puţin 30% femei. Cu toate acestea, însă, din numărul total de parlamentari PSD aleşi, doar 23.53% sunt femei, în timp ce în cazul Partidului Naţional Liberal (PNL) doar 16.16% sunt femei.

Coaliţia pentru Egalitate de Gen militează în continuare pentru o reprezentare echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în Parlamentul României. Coaliţia pentru Egalitate de Gen include următoarele ONG-uri: Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, Societatea de Analize Feministe - AnA, Asociaţia FRONT, Asociaţia E-Romnja, Centrul FILIA, Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului - ACTEDO, Centrul de Studii în Idei Politice - CeSiP, Asociaţia Plural, Asociaţia Ema.