COD GALBEN: 27-02-2021 ora 11 Intre 11:00 si 17:00 se va semnala intensificări locale și temporare ale vântului cu rafale de peste 55...60 km/h in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Buzău;

În prag de sărbători, Asociaţia Casiopeea a oferit 310 proteze mamare femeilor afectate de cancerul de sân

Peste 300 de proteze mamare au fost oferite astăzi supravieţuitoarelor cancerului la sân, care au trecut printr-o operaţie de mastectomie, simplă sau bilaterală. Fondurile pentru proteze provin din donaţiile sponsorilor şi din taxa de participare la Marşul şi Crosul Roz Casiopeea 2016, care a adunat, în luna septembrie, peste 3 000 de persoane, dornice să ofere un sprijin femeilor care au suferit de cancer mamar.

'Suntem recunoscători pentru numărul mare de participanţi din acest an şi fericiţi că le putem face sărbătorile mai frumoase celor 280 de supravieţuitoare, care au atât de multă nevoie de una sau două proteze. Recuperarea nu este niciodată simplă, însă, prin aceste proteze, le putem ajuta, atât fizic, dar mai ales psihic, să continue să lupte', a declarat Dr. Marina Oţelea, preşedintele Asociaţiei Casiopeea.

În fiecare zi, o femeie din trei depistate cu cancer la sân pierde lupta cu boala

Depistarea târzie a cancerului mamar în România face, an de an, mii de victime, în ciuda faptului că, tratat la timp şi corespunzător, acesta este vindecabil. Tot lipsa prevenţiei duce la statisticile descurajante în ceea ce priveşte numărul de mastectomii - ajunse târziu în cabinetele medicilor, opt din zece femei depistate cu această formă de cancer nu mai au altă soluţie în afară de extirparea sânului.

'Le încurajăm pe românce să se palpeze periodic şi să apeleze cu încredere la medic, ori de câte ori observă modificări la nivelul sânilor. Odată cu înaintarea în vârstă sau, după caz, în funcţie de istoricul din familie, le sfătuim să îşi facă regulat un control medical', recomandă Dr. Marina Oţelea.

Speranţă pentru supravieţuitoarele cancerului mamar

Asociaţia Casiopeea sprijină de peste şapte ani femeile care trec prin operaţii de mastectomie, oferindu-le, an de an, proteze mamare şi sutienul necesar purtării acestora, pachet care depăşeşte 100 de EUR/ persoană. Cu toate că protezele de sân apar pe lista Casei de Asigurări, numărul mare de înregistrări duce la o listă de aşteptare de până la doi ani, perioadă care îngreunează recuperarea post-operatorie a acestor femei.

În ultimii ani, Asociaţia Casiopeea a oferit, din taxele de participare la Crosurile şi Marşurile pe care le organizează, peste 1 700 de proteze.

'Din păcate, din ce în ce mai multe românce sunt depistate cu cancer la sân, iar listele de aşteptare cresc, de la un an la altul. Ne puteţi sprijini să aducem o bucurie pentru cât mai multe dintre ele, participând la evenimentele noastre sportive sau redirecţionând 2% din impozitul pe venit', povesteşte Dr. Marina Oţelea.

Evenimentul de oferire a protezelor a avut loc cu sprijinul sălii de cinematograf ţăranul Român, din cadrul Muzeului Naţional al ţăranului Român şi Up Romania, iar Crosul şi Marşul din luna septembrie au fost posibile mulţumită partenerilor, Camera Franceză de Comerţ şi Industrie în România (CCIFER), Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Federaţiei Române Sportul pentru Toţi, Institutului Francez din Bucureşti, Ambasadei Franţei în România, dar şi al sponsorilor: Grupul Renault, Decathlon, Michelin, Engie, Nestle Fitness, Borsec, Groupama, Kaufland, Up Romania, Orange, L'Oreal, Credit Agricole, Metro, Finexpert, Chez Elvire, Arta Grafică, Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria, Vincon, Number Wine, şi Rogalski Damaschin Public Relations.

*** Despre Asociaţia Casiopeea
Asociaţia Casiopeea este un proiect unic în România, născut din dorinţa de a promova sportul şi sănătatea prin acţiuni concrete, cu impact direct în societate. Crosurile Casiopeea reprezintă una dintre cele mai cunoscute iniţiative ale fundaţiei, reunind anual peste 3.000 de participanţi.

Taxele de participare sunt investite în totalitate în proteze mamare, completând astfel programul naţional de îngrijire şi sprijin, dedicat femeilor care suferă de cancer la sân.