Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

ALDE susţine îmbunătăţirea condiţiilor socio-economice pentru persoanele cu dizabilităţi

De Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, pe 3 decembrie, liderii ALDE s-au întâlnit cu reprezentanţii unor ONG-uri care sprijină activitatea persoanelor cu dizabilităţi din România. Este vorba de Asociaţia de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic - România, Asociaţia Prietenii Monicăi şi Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Dizabilitate. Scopul acestei întâlniri a fost prezentarea măsurilor propuse în programul politic al ALDE şi corelarea acestora cu necesităţile identificate de reprezentanţii ONG-urilor. La finalul acestei întâlniri, care a avut loc în Capitală, copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, secretarul general al ALDE, deputatul Damian Florea şi fostul ministru al Educaţiei, prof. univ. dr. ing. Sorin Cîmpeanu au oferit scurte declaraţii de presă.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că, în prezent, principalele probleme semnalate în cadrul acestei întâlniri, de către reprezentanţii ONG-urilor se referă la accesibilitatea la diferite servicii, cum ar fi accesul în clădirile instituţiilor de stat ori private, dar şi modul în care persoanele aflate în dificultate pot participa de la actul de şcolarizare, la orice alt tip de activitate care presupune integrarea lor în societate.

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat şi lacunele legislative existente spunând că: 'Există o legislaţie care a progresat foarte mult în ultimii ani, din păcate această legislaţie are carenţe care lasă la latitudinea autorităţilor locale acoperirea finanţării din bugetele existente. Multe autorităţi locale au foarte multe priorităţi şi consideră această problemă una neesenţială. şi din acest motiv sunt sute de mii de oameni care suferă, cărora în loc să le putem asigura o perspectivă în viaţă, riscă să fie condamnaţi şi din cauza acestor dificultăţi inerente, dar şi a familiilor. Trebuie să ţineţi cont că mulţi din copiii cu dizabilităţi provin din familii monoparentale cu venituri extrem de reduse şi capacitatea familiei de a-i ajuta să parcurgă treptele evoluţiei normale, să meargă la o şcoală, să urmeze cursuri, să facă o calificare sunt, în condiţiile financiare precare le au, extrem de problematice. De aceea eu cred că societatea şi autorităţile trebuie să aibă un plus de grijă faţă de ceea ce se face în momentul de faţă. şi există două paliere de acţiune: pe de o parte palierul instituţional, la nivel guvernamental sau al administraţiei locale, unde este nevoie de un impuls suplimentar, pentru ca această atitudine, uneori caracterizată aproape de indiferenţă, să se schimbe într-o atitudine de grijă şi bine-nţeles există celălalt palier, al organizaţiilor neguvernamentale - aşa cum am prodedat astăzi - de dialog pentru a fi şi noi la rândul nostru mai bine informaţi şi mai receptivi la problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, astfel încât măsurile pe care le întreprindem să vină cât mai eficient în sprijinul lor'.

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Sorin Cîmpeanu, a declarat că: 'Este nevoie să depăşim atât bariere de ordin social, cât şi bariere de ordin fizic, este necesar să înţelegem că persoanele cu dizabilităţi au dreptul la o viaţă demnă, o viaţă normală şi mai cu seamă la o viaţă independentă, deci să punem accentul din ce în ce mai mult pe independenţa pe care trebuie să şi-o capete cu sprijinul nostru aceste persoane cu dizabilităţi, în detrimentul instituţionalizării excesive, care nu întodeauna este cea mai eficientă.

Trebuie de asemenea alocate resurse mai multe pentru instituţii de tipul Centrului Naţional Medical de Recuperare neuro-psiho-motorie 'Dr. Nicolae Robanescu', care este practic singurul centru specializat din România capabil să asigure asistenţă persoanelor cu deficienţe locomotorii, dar nu numai... şi manifest surprinderea că nu s-a reuşit alocarea unei sume de maximum 2 milioane de euro pentru dublarea capacităţii acestui centru care are 114 paturi, care ar scurta extrem de mult timpul de aşteptare al persoanelor din România, care aşteaptă cu programări pe termen lung să fie primite în acest centru. Nu s-a reuşit alocarea sumei de 2 mil. euro în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii tocmai ce a returnat la bugetul de stat 60 mil. de euro. Deci este în mod clar o problemă de competenţă şi de organizare. Este doar un exemplu că putem face mult mai mult chiar şi aşa, cu resursele pe care le avem la dispoziţie'.

În urma întâlnirii de astăzi, liderii ALDE au comunicat ONG-urilor priorităţile pe care le va susţine în viitoarea guvernare pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi, dintre care amintim doar câteva: armonizarea cadrului legislativ normativ naţional la standardele internaţionale privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi; elaborarea criteriilor de eligibilitate clare pentru accesul la indemnizaţii şi servicii specializate; dezvoltarea unui mecanism eficient de acordare a serviciilor de orientare, formare, reabilitare/ reconversie profesională şi angajare în muncă (locuri de muncă adaptate, angajare asistată, accesibilizarea mediului fizic şi informaţional), sau susţinerea construirii în România a unor centre pilot pentru viaţă independentă.

Departamentul de comunicare ALDE

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.