COD GALBEN: 18-01-2020 ora 19 Intre 19:50 si 23:00 se va semnala ceaţă care local determină scăderea vizibilităţii sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Sălaj; COD GALBEN: 18-01-2020 ora 17 Intre 17:00 si 23:00 se va semnala ceaţă care local determină scăderea vizibilităţii sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Satu Mare; COD GALBEN: 18-01-2020 ora 17 Intre 17:00 si 23:00 se va semnala local ceaţă ce determină reducerea vizibilăţii sub 200 m in Județul Alba, Județul Alba, Județul Mureş, Județul Harghita, Județul Sibiu; COD GALBEN: 18-01-2020 ora 17 Intre 17:00 si 23:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Arad, Județul Bihor;

În sudul Banatului a fost lansat anul de voluntariat 2017 destinat protecţiei mediului!

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro , https://www.facebook.com/GECNERA ) în cooperare cu liceele CLISURA DUNĂRII din Moldova Nouă şi MATHIAS HAMMER din Anina au marcat în 8 decembrie a.c deschiderea anului de voluntariat 2017 destinat protecţiei mediului prin evenimente realizate la sediile celor două licee.

Cu ocazia întâlnirilor, voluntarii care au finalizat anul de voluntariat 2016 au primit diplome de VOLUNTAR EUROPEAN şi premii în obiecte iar cadrelor didactice care au coordonat şi sprijinit această activitate le-au fost acordate diplome de excelenţă pentru implicare în protecţia mediului. În continuare, a avut loc o sesiune de prezentare a activităţilor de voluntariat ce urmează a fi realizate în anul 2017 după care, cei 45 de participanţi la cursul de AGENT ECOLOGIC VOLUNTAR organizat de către GEC Nera la sediul celor două licee în perioada decembrie 2016 - aprilie 2017 s-au cunoscut între ei şi au făcut o introducere în activitatea specifică de protecţia mediului realizată prin voluntariat.

În cazul Liceului MATHIAS HAMMER din Anina, pentru voluntarii care activează deja în al doilea an in cadrul proiectelor realizate de către GEC Nera, va fi organizat în anul 2017 şi un curs de GHID PENTRU PROMOVAREA ECOTURISMULUI în zona parcurilor şi rezervaţiilor naturale din România şi Serbia plasate în sudul Banatului Istoric.

Prezent la evenimentul de la Moldova Nouă primarul Adrian Torma a atras atenţia că '.. problemele de mediu lăsate de minerit în Moldova Nouă au impact negativ major asupra dezvoltării turismului în zonă' iar Cornel Popovici Sturza - preşedintele GEC Nera a spus că' ...este nevoie de multă atitudine în spaţiul public faţă de gravele agresiuni care se produc împotriva mediului, în special împotriva patrimoniului natural al parcurilor naţionale şi naturale. Dacă în cazul adulţilor există multă inerţie, la cei tineri putem forma şi consolida reflexele de a avea astfel de atitudini '

Profesorii Cornel Boboescu - directorul Liceului MATHIAS HAMMER din Anina şi Mihaela David - directorul Liceului Tehnologic CLISURA DUNĂRII din Moldova Nouă au apreciat că activităţi extracurriculare de acest gen pot contribui considerabil la conservarea valorilor patrimoniului natural al parcurilor şi rezervaţiilor naturale din sudul Banatului.

Doina Mărgineanu - Consilier pentru relaţii publice al GEC Nera