Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Prezentarea rezultatelor proiectului Trecut pentru Viitor. Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi.

Situaţia locuirii rurale în Geoparcul Platoul Mehedinţi, planuri de revitalizare a trei sate din comuna Balta, judeţul Mehedinţi şi vernisajul expoziţiei 'Trecut pentru viitor' vor fi prezentate de Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană - MAIE luni, 31 octombrie 2016, de la ora 18:00 la Clubul Ţăranului Român. Acest eveniment este precedat de evenimente similare în comuna Balta în data de 27 octombrie 2016 şi în Drobeta Turnu Severin vineri, 28 octombrie, ora 12:00 în sala Virgil Ogăşanu a Palatului Cultural Theodor Costescu. Expoziţia din Bucureşti poate fi vizitată la Clubul ţăranului până în data de 14 noiembrie 2016.

Sub îndrumarea unei echipe interdisciplinare (arhitecţi, etnografi, manageri culturali), studenţi la arhitectură, urbanism sau peisagistică din Bucureşti, Iaşi şi Universitatea Sheffield (Marea Britanie) au realizat 11 propuneri de revitalizare a monumentelor istorice din trei sate din comuna Balta, judeţul Mehedinţi: Balta, Costeşti şi Prejna.

Prin delimitarea locului, cercetarea sociologică şi de teren, identificarea caracterului local al patrimoniului vernacular, stabilirea semnificaţiei culturale şi evaluarea factorilor implicaţi din timpul şcolii de vară 'Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi' din perioada 25 august - 3 septembrie 2016, studenţii au dezvoltat opţiuni de valorificare a patrimoniului cultural al comunei Balta. Cercetarea realizată în comuna Balta reprezintă un studiu pilot, bazat pe o metodologie aplicabilă, într-o fază viitoare de cercetare şi celorlalte comune de pe teritoriul Geoparcului Platoul Mehedinţi.

Planurile de revitalizare fac parte din rezultatele proiectului 'Trecut pentru viitor', proiect care şi-a propus să aducă în atenţia publicului larg valoarea identitară a construcţiilor tradiţionale din Geoparcul Platoul Mehedinţi şi de a atrage atenţia asupra fenomenului de degradare instalat, propunând măsuri de salvgardare şi de valorificare a acestora. Activităţile proiectului reprezintă primii paşi în înţelegerea, inventarierea, menţinerea, restaurarea şi revitalizarea patrimoniului rural din Geoparcul Platoul Mehedinţi.

'Aşezările din Geoparcul Platoul Mehedinţi, la fel ca majoritatea localităţilor rurale din România, s-au dezvoltat în mod organic. Aici, omul a reuşit să trăiască în comuniune cu natura, găsind un echilibru între a se adapta la condiţiile mediului înconjurător şi a-şi adapta mediul la nevoile sale. Mediul înconjurător a modelat arhitectura, modul de viaţă şi structura interioară a sătenilor, care au ajuns să construiască, să gândească şi să trăiască în armonie cu natura. Arhitectura laică şi religioasă întâlnită în acest spaţiu geografic stă mărturie identităţii şi tenacităţii locuitorilor. Modernizarea forţată din timpul regimului comunist a transformat categoric satul românesc, şi a fisurat legătura dintre om şi natură. În ciuda acestui lucru, echilibrul ce a stat la baza lumii rurale poate fi observat în arhitectura vernaculară, în meşteşugurile şi tradiţiile locale, în ritmul vieţii puţinilor locuitori rămaşi.' - Bianca-Maria Bălşan, coordonatorul proiectului.

Programul evenimentului:

* Vizionare making-of şcoala de vară
* Prezentarea proiectului - Bianca Bălşan
* Încadrarea comunei Balta în teritoriu - stud. arh. Alexandra Anastasiu
* O istorie a locuirii rurale în Geoparcul Platoul Mehedinţi - drd. arh. Irina Nemţeanu
* Imagini sociale din comuna Balta - Bianca Bălşan
* Vernisajul expoziţiei "Trecut pentru viitor", expoziţie în cadrul căreia puteţi descoperi
- monumentele istorice de pe raza comunei Balta
-propunerile de revitalizare realizate de participanţii şcolii de vară
- imagini ale locuirii rurale

Pentru mai multe detalii, persoană de contact - Bianca-Maria Bălşan, coordonatorul proiectului -
bianca.balsan@maieuropean.ro.

Şcoala de vară face parte din proiectul Trecut pentru viitor. Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi, realizat de Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Resurse:
Fotografii: http://www.arhitectura-gpmh.ro/patrimoniu-vernacular/

Evenimente facebook:
Prezentarea rezultatelor proiectului 'Trecut pentru Viitor. Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi' în Bucureşti - https://www.facebook.com/events/1126113160776611/

Prezentarea rezultatelor proiectului 'Trecut pentru Viitor. Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi' în Drobeta Turnu Severin - https://www.facebook.com/events/1158100920936666/

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.