Comunicat de presă - Universitatea din București

 •  Comunicate
200 afişări

Dezbatere internațională privind 'Educația religioasă între radicalism și toleranță' organizată de Universitatea din București

1053ba9a-418d-4701-9923-9347ddf3e426

Universitatea din București în parteneriat cu Universitatea din Viena organizează o dezbatere internațională care va avea loc în România, la Palatul Parlamentului și la Universitatea din București, în perioada 21 octombrie — 23 octombrie 2016, cu tema 'Educația religioasă între radicalism și toleranță'.

Ceremonia de deschidere va avea loc sub înaltul patronaj al Președintelui Camerei Deputaților, iar cuvântul de deschidere va fi rostit de prof. univ. dr. Romiță Iucu, Rector interimar al Universității din București, și Florin Iordache, Președintele Camerei Deputaților. Discursurile instituționale vor fi susținute de: Victor Opaschi (Secretariatul de Stat pentru Culte), Irina Comaroschi (Ministerul Afacerilor Externe), Excelența Sa Gerhard Reiweger (Ambasadorul Austriei în România), reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai comunității evreiești și reprezentanți ai comunității islamice din România.

Conferința se bucură de sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Ministerului Educației Naționale și Cercetării științifice și a Ambasadei Austriei. În finalul conferinței, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, va susține prelegerea 'On Toleration, Charity, and the Dialogue between the Religions'.

Conferința este organizată printr-un parteneriat de colaborare între Universitatea din Viena, cu sprijinul și implicarea prof. univ. dr. Ednan Aslan, și Universitatea din București. Din partea Universității din București a avut responsabilitatea organizării Dr. Laurențiu D. Tănase, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Patriarhul Justinian'. Un sprijin important pentru organizare a fost acordat de Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Patriarhul Justinian' și Centrul de Studii și Documentare 'Societate, Drept, Religie' din București.

La conferință vor participa profesori universitari și experți din Austria, Germania, România, Cipru, Danemarca, Finlanda, Marea Britanie, Israel, Italia, Lituania, Olanda, Republica Moldova, Spania și Turcia.

Această întâlnire internațională își propune să identifice principalele elemente care influențează mentalitățile și acțiunile extremiste (deseori, de exprimare teroristă), motivate în special de factori religioși, să analizeze demersurile care sunt necesare pentru asigurarea unui climat de toleranță și pace socială, specifice pluralismului religios și să examineze modul in care educația religioasă contribuie la dezvoltarea societății și a relațiilor inter-umane.

Conferința internațională are drept scop să le ofere cercetătorilor din diferite discipline un forum care permite explorarea academică a diverselor manifestări ale toleranței și radicalismului în Europa, cu accent pe rolul educației religioase cu privire la radicalism și toleranță. Sarcina centrală este explorarea unor răspunsuri la următoarea întrebare: cum ar putea elevii să învețe să aibă de-a face cu radicalismul și toleranța și, mai presus de orice, ce contribuții poate oferi educația religioasă pentru a dezvolta toleranța la tinerii din Europa. Sau, cu alte cuvinte, cum ar putea elevii din școlile publice din Europa să își stabilească o identitate europeană în contextul tensiunilor potențiale care există între tradiția religioasă și perspectivele individuale.

În timpul conferinței, vor fi discutate următoarele teme: analiza ideilor fundamentale și a trendurilor curente care caracterizează sistemele sociale europene; interacțiuni și tensiuni între religii; concepte filosofice și teologice privind potențialul inerent pentru pace și conflict din religii; amenințări potențiale la adresa radicalismului religios în Europa; exemple de bune practici din țările europene; politici educaționale în școli privind tema pluralismului religios în Europa.

Recentele atacuri teroriste din Europa care, conform celor mai multe evaluări, au fost sistematic motivate din punct de vedere religios, au contribuit la izbucnirea unei noi dezbateri despre locul religiilor în societățile pluraliste ale Europei. Există un larg consens că Europa, deja copleșită de crizele provocate de aceste evenimente, care sunt ele însele nu mai puțin îngrijorătoare, se confruntă în prezent cu o altă provocare serioasă, contra-mișcările anti-europene pe care le-au declanșat.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe