Comunicat de presă - Teatrul Național Radiofonic

 •  Comunicate
120 afişări

În premieră la Teatrul Național Radiofonic: 'Alegerea' - piesă de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana

1de8e8b2-f444-4220-9030-de2eedddf201

Teatrul Național Radiofonic vă invită la audiția spectacolului 'Alegerea' — piesă de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana. Evenimentul va avea loc, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Maria a României, joi, 20 octombrie 2016, la ora 12.00, la Centrul de Presă al Societății Române de Radiodifuziune, din foaierul Sălii Radio, strada General Berthelot nr. 60-64.

Spectacolul se înscrie în programul evenimentelor dedicate aniversării zilei de naștere a Majestății Sale Regele Mihai, pe 25 octombrie 2016, zi în care se va difuza, în premieră, la ora 23.05, la Radio România Actualități.

Adaptarea radiofonică și regia artistică: Ion Andrei Puican. În distribuție: Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, George Mihăiță, Marius Bodochi, Dorin Andone, Marius Călugărița, Marcelo Cobzariu și Daniela Ioniță Marcu. Asistența tehnică: Mirela Anton ?i Monica Wilhelm. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și producător: Domnica Țundrea.

Pentru Teatrul Național Radiofonic și pentru Societatea Română de Radiodifuziune, montarea piesei 'Alegerea', scrisă de Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana, a reprezentat o importantă datorie etică și estetică, o continuare firească a parteneriatului 'istoric și simbolic' dintre Casa Regală și Radio România, un gest de reverență față de Familia Regală a României.

Piesa 'Alegerea' constituie o tulburătoare meditație despre om, despre spiritul și pasiunile lui, despre ispitele de tot felul care-l încearcă și despre locul ființei umane în univers. Personajele alegorice rostesc replici filosofice, încărcate de semnificații, astfel încât textul devine o confesiune, redactată cu luciditate, sensibilitate și fină capacitate de sesizare a slăbiciunilor firii omenești, dar și a zonei de lumină care există în fiecare dintre noi.

Contrastul dintre Ușurință și Amar, cele două personaje care caută să-l ispitească pe Om și să-i canalizeze faptele și năzuințele, astfel încât acesta să înfăptuiască o alegere, este pus în pagină cu profunzime, spirit analitic și finețe psihologică. Amintita dispută dintre 'cele două puteri fundamentale ale acestei planete, numită Pământ' nu se poate încheia altfel, decât cu ideea că refugiul în credință și în iubire reprezintă unica salvare a ființei umane.

Piesa 'Alegerea' a fost publicată în volumul Un război, un exil, o viață, povestite de Majestatea Sa Regina Ana a României, scrise de Alteța Sa Regală Principele Radu al României, cu un Cuvânt înainte de Majestatea Sa Regele Mihai I al României (volum apărut în 2000, la Editura Humanitas, reeditat în 2004 și 2008).

În paginile volumului, Majestatea Sa Regina Ana mărturisea: 'În seara aceea am început să ne scriem viețile: viața lui sub comunism, a mea în mijlocul unei lumi frivole. și apoi, împreună, am descoperit un personaj comun, prietenul, care venea cu o a treia lume, cu o a treia voce. Cea a curățeniei, a purității. Am continuat să scriem și replicile veneau, se înșirau în mod firesc pe hârtie. Toată povestea a fost, așadar, scrisă împreună; ne-am împletit gândurile, ideile, fantezia. Așa cum o făcusem până atunci în viața reală, așa cum am făcut și de atunci încoace. Vorbeam, scriam, ne arătam unul altuia ce scrisesem singuri... E curios, scriam amândoi fără să ne putem opri. Am fost inspirați! Am numit piesa 'Alegerea'. Am scris-o întâi în englezește, apoi în franțuzește și, peste ani, în românește.

Numai că nu reușeam să-i găsim un sfârșit. și asta fiindcă nu știam ce răspuns să dăm acestei lumi, cum să contribuim noi înșine la vindecarea rănilor care ne atinseseră și pe noi. Finalul a venit din sufletul și mintea amândurora, stând și reflectând împreună. Soluția era (...) iubirea. Așa am hotărât și noi să facem cu personajele și povestea noastră din piesă: să-i îndreptăm către iubire.'

Adaptarea radiofonică realizată de Ion Andrei Puican păstrează caracterul simbolic și filosofic al textului dramatic, iar viziunea regizorală amplifică ideile piesei, așezându-le într-un context sonor sugestiv și atent alcătuit. Marii actori prezenți în distribuția spectacolului radiofonic, prin excepționala lor capacitate de transfigurare, prin vocile extrem de bine individualizate, reușesc să redea profunzimea ideilor cuprinse în text, să ni le apropie, să ne îndemne la reflecție.

Spectacolul radiofonic 'Alegerea' reprezintă un remarcabil act de cultură, de mare profunzime și intelectualitate și, totodată, un gest de iubire și de gratitudine față de Familia Regală a României.

Domnica Țundrea

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe