Testări gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de sân şi a celui de col uterin pentru femeile din Focşani - Campanie Fundaţia Renaşterea

Peste 600 de femei din Focşani şi localităţile limitrofe, cele mai multe dintre acestea angajate ale companiei Artifex, au beneficiat, începând cu 5 octombrie, de teste gratuite oferite în cadrul campaniei de Diagnostic Mobil - Cancer de sân şi col uterin desfăşurată de Fundaţia Renaşterea. Până în prezent, în Unitatea Mobilă de Diagnostic au fost realizate 386 de mamografii, 574 de teste Babeş Papanicolau, dar şi 596 de teste de glicemie.

Campania de Diagnostic Mobil este o campanie de depistare precoce a cancerului de sân şi a celui de col uterin, precum şi de informare şi prevenţie. Implementată de Fundaţia Renaşterea, în parteneriat cu Roche România, aceasta se desfăşoară pe parcursul a cinci luni, în perioada august - decembrie 2016.

Obiectivul campaniei este oferirea de investigaţii medicale gratuite femeilor din mediul rural/ mic urban marcat de lipsa accesului la investigaţii medicale, de implementarea deficitară sau lipsa totală a programelor de screening, dar şi de nivelul scăzut de informare şi educare a femeilor despre importanţa controalelor medicale periodice. Investigaţiile medicale sunt oferite în Unitatea Mobilă de Diagnostic dotată cu un cabinet ginecologic şi cu unul de radiologie-mamograf.

În perioada 5 octombrie - 5 decembrie 2016, Unitatea Mobilă de Diagnostic va staţiona în Focşani, în curtea companiei Artifex. Obiectivul acestor două luni de campanie este realizarea gratuită a 400 de mamografii şi a 800 de teste Babeş-Papanicolau.

Activitatea Unităţii Mobile de Diagnostic se desfăşoară în parteneriat cu Roche România şi este susţinută de Carrefour, ProTV şi Agerpres.

În calitate de partener la nivel local, Compania Artifex asigura locaţia, racordarea la electricitate, alimentarea cu apă şi pază Unităţii Mobile de Diagnostic.

Joi, 17 noiembrie 2016, a fost organizat un eveniment de prezentare a campaniei găzduit de compania Artifex, din Focşani.

La eveniment au participat doamna Mihaela Geoană, Preşedinte Fundaţia Renaşterea, doamna Cristiana Copos, domnul Bernard Cheere, Preşedinte Compania Artifex, domnul Cristian Misăila, Primar Municipiul Focşani, beneficiare ale campaniei, dar şi reprezentanţi ai mass-media locale şi naţionale.

'Sănătatea este un dar pe care trebuie să învăţăm să îl preţuim şi să îl păstrăm ! Prin acest proiect dorim să venim în sprijinul femeilor care, din motive financiare sau geografice, nu pot beneficia de aceste servicii medicale, aducând cabinetele medicale la ele în localitate. Încercăm astfel, să oferim educaţie, prevenţie şi, de ce nu, viaţa, deoarece, controlul medical periodic poate salva vieţi. Controlul medical anual este deosebit de important pentru a depista orice afecţiune la timp şi a putea fi vindecată', a declarat Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Campania de Diagnostic Mobil se desfăşoară ca urmare a înfiinţării, la sfârşitul lunii iunie, a Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii. Parteneriat strategic între ONG-uri şi profesionişti din sistemul medical, Coaliţia are ca scop promovarea importanţei prevenţiei şi reducerea mortalităţii asociate cancerului de sân, col uterin şi ovarian.

Prima Unitate de Diagnostic Mobil pentru investigaţii cancer de sân şi de col uterin, a fost adusă în România de Fundaţia Renaşterea, în anul 2008. Până în prezent, aceasta s-a deplasat în peste 50 de localităţi rurale sau mic urbane ale României, unde s-au realizat gratuit mamografii şi teste Babeş-Papanicolau pentru femeile care au acces limitat la acest tipuri de investigaţii medicale. Astfel, în această perioadă, au beneficiat de controale medicale gratuite peste 18000 de femei, s-au realizat 17191 de teste Babeş-Papanicolau şi 10959 de mamografii. În urma acestor investigaţii, la 67,50% dintre femei au fost depistate infecţii genitale şi 2,5% au primit indicaţii de consult oncologic.

* * *
Fundaţia Renaşterea a fost înfiinţată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor: cancerul de sân. În urma activităţii susţinute, Guvernul României a acordat Fundaţiei Renaşterea, în anul 2008, statutul de Organizaţie de Utilitate Publică. În 15 ani, Fundaţia Renaşterea, prin centrele sale medicale a oferit peste 42.000 de investigaţii medicale gratuite femeilor din întreaga ţară.
Pentru mai multe informaţii despre Fundaţia Renaşterea şi proiectele pe care le implementează, vă rugăm să accesaţi https://fundatiarenasterea.ro şi https://www.facebook.com/FundatiaRenasterea/

Informaţii despre investigaţiile efectuate în Unitatea de Diagnostic Mobil Renaşterea
Mamografia consta în examen radiologic al sânului, realizat de tehnicianul radiolog, pentru depistarea cancerului de sân. Mamografia este interpretată de medicul radiolog şi poate arăta modificările apărute la nivelul sânului înainte ca femeia, sau medicul acesteia, să le simtă la palpare. De mamografii pot beneficia femeile care au peste 40 de ani.

Testul Babeş Papanicolau se efectuează pe masa ginecologică şi constă în recoltarea, cu ajutorul unei periuţe, a unei probe din colul uterin. Aceasta este prelucrata în laborator, apoi examinată microscopic pentru a se identifica modificările apărute la nivelul celulelor. Existenţa modificărilor poate indică un stadiu precanceros sau canceros al colului uterin. Această investigaţie este recomandată tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală.

Persoana de contact
Cristina Rotaru, Fundaţia Renaşterea