Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Biblioteca exilului la Aman!

În toamna anului 2013, Biblioteca Aman anunţa perfectarea a două proiecte de o importanţă colosală pentru zestrea de carte deţinută, precum şi pentru viaţa academică şi culturală a oraşului. Printr-un gest lăudabil, academicienii Dan Berindei şi Dinu C. Giurescu hotărau trimiterea bibliotecilor personale la Craiova, la biblioteca publică. Mii de cărţi, documente şi volume inedite, piese de mobilier şi tablouri au ajuns la Biblioteca Aman, constituindu-se în ceea ce am noi am numit Biblioteca 'Acad. Dan Berindei', respectiv Biblioteca 'Acad. Dinu C. Giurescu'. Istoria, relaţiile internaţionale şi diplomaţia sunt domeniile cel mai bine reprezentate în cele două colecţii de carte. Nu lipsesc publicistica şi revuistica românească sau străină, dar şi ediţiile unicat ale unor volume de memorii şi corespondenţă celebre.

Iniţial, nimeni nu anticipa efectele pe care cele două donaţii de carte aveau să le producă. Rând pe rând, alte colecţii aveau să ajungă la Aman, dată fiind grija şi priceperea dovedite în cazul primelor două impresionante biblioteci personale. Între timp, s-a reuşit aducerea colecţiei de carte aparţinându-i profesorului şi istoricului V. Veliman, o serie impunătoare de cărţi şi documente despre cultura, civilizaţia şi istoria otomane şi turce. Iar în luna februarie a acestui an (2016), urmare a întrevederii dintre managerul Bibliotecii Judeţene 'Alexandru şi Aristia Aman', Lucian Dindirică, şi acad. Basarab Nicolescu, s-a decis transferarea a mii de volume, carti-document, afise, fotografii, ziare si reviste către Biblioteca Aman. O colecţie unică care nu se mai găseşte în nicio bibliotecă publică sau privată din lume.

În cursul lunii iulie 2016, colecţia de cărţi şi documente a părăsit Parisul pentru a ajunge la Craiova. Intenţia noastră constă în realizarea unei biblioteci unice ca importanţă şi relevanţă la nivel naţional - BIBLIOTECA EXILULUI ROMANESC LA PARIS - BASARAB NICOLESCU. Având menirea de a grupa lucrări şi volume, documente, poze şi însemnări ale generaţiei exilului stabilită în Franţa începând cu mijlocul secolului trecut, biblioteca exilului se vrea o mărturie solidă, o frescă documentară a activităţii literare şi ştiinţifice a iluştrilor scriitori români din afara graniţelor, precum şi un nepreţuit instrument de cercetare pentru toţi cei preocupaţi de creaţia, atmosfera, angoasele şi memoria scriitorilor stabiliţi în diferitele centre europene în răstimpul monopolizat de comunismul românesc.

Referindu-se la importanţa cunoaşterii culturii exilului românesc şi, implicit, la colecţia personală pe care o va inaugura la bibliotecă, în luna octombrie 2016, acad. Basarab Nicolescu a declarat că era de mulţi ani în căutarea unui 'loc satisfăcător pentru a dona colecţia mea privind exilul românesc din Paris. Ocazia ideală s-a prezentat în mod neaşteptat la sfârşitul anului trecut, cu ocazia colocviului centenarului naşterii lui Vintilă Horia, care a avut loc la Biblioteca Aman. I-am spus câteva cuvinte Domnului Lucian Dindirică despre preocuparea mea şi am văzut imediat că ochii i s-au aprins. A doua zi, mi-a spus că nu a dormit noaptea gândindu-se la ce i-am spus. Printr-o sincronicitate interesantă, i-am mărturisit că nici eu nu dormisem. După o vizită a spaţiilor bibliotecii şi o discuţie aprofundată, hotărârea mea definitivă era luată. Apoi lucrurile au mers foarte rapid. Am fost impresionat de profesionalismul Domnului Director Lucian Dindirică şi al colegilor lui. Acest fapt îmi dă mari speranţe. Donaţia mea ar putea constitui nucleul unui viitor Muzeu al Exilului Românesc, extrem de necesar culturii române. Craiova reuneşte toate condiţiile pentru realizarea unui astfel de muzeu. Adevărul este că sunt îndrăgostit de Craiova, un oraş de mari potenţialităti culturale şi spirituale'.

În legătură cu evenimentul programat pentru luna octombrie a acestui an, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene 'Alexandru şi Aristia Aman', a declarat că: 'o Bibliotecă consacrată exilului este, fără doar şi poate, o reuşită. Un act reparatoriu pe care-l dedicăm memoriei scriitorilor exilului şi un inestimabil inventar pe care-l punem la dispoziţia cercetătorilor. Episodul donării colecţiei acad. Basarab Nicolescu către biblioteca noastră este unul special pentru noi, domnia sa fiind plină de solicitudine şi amabilitate, cu atât mai mult cu cât o asemenea iniţiativă se realizează în premieră pentru ţara noastră. Ne propunem organizarea acestui spaţiu în regim liber la raft, facilitarea accesului pentru cercetătorii şi doctoranzii români fiind primul şi cel mai important dintre proiectele noastre. Fără să fie legat organic de Craiova, academicianul Basarab Nicolescu a agreat ideea donării unei colecţii inedite la Aman. Explicaţia acestei opţiuni trebuie căutată, probabil, în condiţiile de care dispune Biblioteca Aman, graţie sprijinului oferit de Consiliul Judeţean Dolj, şi în vizibilitatea instituţiei noastre în rândul centrelor de cultură. Îi mulţumim pentru că a ales Craiova, Biblioteca Aman, şi îl asigurăm că biblioteca domniei sale va beneficia de un spaţiu modern şi decent, care sperăm că se va constitui într-un cadru de lucru plăcut şi confortabil pentru toţi cei care-i vor trece pragul. Ne bucurăm să spunem că Exilul se întoarce acasă, la Aman!'.

Biblioteca va fi inaugurată în data de 18 octombrie în prezenţa donatorului, acad. Basarab Nicolescu, a oficialităţilor locale şi a reprezentanţilor mediului universitar craiovean.

Biroul de Presa al Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman Craiova
Mădălina Florescu - purtător de cuvânt

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.