A încetat din viaţă Romulus Rusan
(13 martie 1935, Alba Iulia - 9 decembrie 2016, Bucureşti)

Muzeul Naţional al Literaturii Române anunţă trecerea în eternitate a lui Romulus Rusan.

Acesta s-a născut la 13 martie 1935, la Alba Iulia, fiind printre membrii fondatori al organizaţiei neguvernamentale Alianţa Civică. Romulus Rusan a fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, conducând Centrul Internaţional Pentru Studiul Comunismului.

S-a implicat în construcţia Memorialului de la Sighet. A coordonat colecţia de mărturii. Zeci de cărţi ale rezistenţei l-au avut mentor şi editor.

Volume publicate:
• Râul ascuns, 1963
• Express 65, 1965
• Convorbiri subiective, colaborare cu Ana Blandiana, 1971
• O discuţie la masa tăcerii, Editura Eminescu 1976
• America ogarului cenuşiu, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1977
• La început n-a fost cuvântul, Editura Meridiane, 1977
• Artă fără muză, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1980
• Roua şi bruma, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1982
• Cauze provizorii, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1983
• O Călătorie Spre Marea Interioară, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1986
• Exerciţii de memorie, Fundaţia Academia Civică, 1999