COD GALBEN: 18-10-2019 Intre 03:15 si 09:00 se va semnala - ceaţă care determină vizibilitate scăzută, local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea; COD GALBEN: 18-10-2019 Intre 03:00 si 06:00 se va semnala Local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Bacău, Județul Galaţi, Județul Neamţ, Județul Vrancea, Județul Iaşi, Județul Vaslui; COD GALBEN: 18-10-2019 Intre 03:00 si 09:00 se va semnala ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Buzău, Județul Călăraşi; COD GALBEN: 18-10-2019 Intre 03:00 si 09:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Harghita;

Ana Birchall: Introducerea şi promovarea noţiunilor de cultură privind securitatea cibernetică în programa şcolară este o măsură necesară menită să crească gradul de conştientizare şi prevenţie în rândul tinerilor asupra ameninţărilor cibernetice

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall, a participat şi a susţinut o alocuţiune în sesiunea de deschidere în cadrul Reuniunii privind Divulgarea Coordonată a Vulnerabilităţilor Cibernetice (Coordinated Vulnerability Disclosure Expert Meeting) din data de 10 noiembrie a.c., organizată de Global Forum on Cyber Expertise şi Ministerul Afacerilor Externe din România, prin prisma rolului jucat de ţara noastră în calitate de co-iniţiator al iniţiativei olandeze 'Coordinated Vulnerability Disclosure', alături de Olanda, Ungaria şi compania Hewlett-Packard.

În cadrul intervenţiei susţinute, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a reiterat necesitatea actualizării cadrului normativ din România în domeniul securităţii cibernetice, susţinând introducerea anumitor prevederi pentru implementarea Sistemului Naţional de Alertă Cibernetică, demers care va consolida inclusiv cadrul de cooperare între instituţiile publice abilitate în domeniu şi mediul privat.

'Aşa cum am susţinut în repetate rânduri, este necesară adoptarea unui pachet legislativ în domeniul securităţii cibernetice care să acorde protecţie şi să aducă beneficii nu doar statului şi companiilor private, ci în primul rând cetăţeanului, ca utilizator final. Prin acest demers, statul român va demonstra că este pe deplin conştient de nevoia de adaptare continuă la provocările emergente care ţin de domeniul informaţional, cu atât mai mult cu cât România beneficiază de o Strategie de Securitate Cibernetică, prin care este accentuată consolidarea continuă a securităţii cibernetice', a declarat Ana Birchall.

În completare, Ana Birchall a subliniat necesitatea unei implicări mai ample a sectorului privat într-un dialog constructiv cu instituţiile statului roman, adăugând că, printr-o implicare activă a exponenţilor sectorului privat şi printr-un schimb continuu de expertiză şi cercetare, poate fi construit un mediu de securitate cibernetică adecvat. 'De asemenea, am învederat, şi cu această ocazie, că trebuie să introducem conceptul de cultură de securitate cibernetică în curricula şcolară, ca o măsură menită să crească gradul de conştientizare al tinerilor asupra evoluţiilor din acest domeniu' a susţinut Ana Birchall.

Referitor la contextul internaţional actual, Ana Birchall a atras atenţia asupra emergenţei războiului cibernetic în cadrul conflictelor dintre state sau a celor cu actori non-statali, afirmând că 'trebuie să ţinem cont de faptul că în zilele noastre un stat poate fi atacat fără a fi nevoie de o invazie fizică a teritoriului statului respectiv'. În continuare, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a apreciat că un mediu cibernetic sigur, care să beneficieze de o arhitectură de securitate performantă înseamnă, în definitiv, protejarea cetăţenilor şi a instituţiilor, transmiţând un mesaj favorabil pentru adecvarea instrumentelor în funcţie de amploarea ameninţărilor şi a vulnerabilităţilor din prezent. 'În calitate de deputat în Parlamentul României, am susţinut şi promovat dintotdeauna iniţiativele şi proiectele legislative care au ca scop operaţionalizarea prin măsuri specifice a protecţiei infrastructurii critice şi în mod special a infrastructurii critice informaţionale, în acord cu preocupările similare existente şi la nivelul celorlalte state membre UE şi NATO', a mai spus Ana Birchall.

În încheiere, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a adresat un mesaj de susţinere faţă de instituţiile statului român cu atribuţii în gestionarea ameninţărilor cibernetice. 'O dată în plus, vreau să subliniez importanţa activităţii instituţiilor cu vocaţie în domeniul securităţii cibernetice, care au reuşit să gestioneze cu succes provocările la adresa României, atât în plan intern, cât şi în ce priveşte cooperarea cu partenerii internaţionali', a transmis Ana Birchall.