COD GALBEN: 07-08-2020 ora 10 Intre 07 și 08 august;Fenomene vizate se va semnala 07 și 08 august in 07 și 08 august;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

DOMNULUI DACIAN CIOLOŞ

PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI DOAMNEI RALUCA ALEXANDRA PRUNĂ

MINISTRUL JUSTIŢIEI Stimate Domnule Prim - Ministru, Stimată Doamnă Ministru,

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), reprezentată legal de judecător Gabriela Baltag, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), reprezentată legal de judecător Dana Gîrbovan şi Asociaţia Procurorilor din România (APR), reprezentată legal de procuror Constantin Sima, asociaţii profesionale reprezentative ale magistraţilor, au luat cunoştinţă, ca urmare a publicării pe site-ul Ministerului Justiţiei, în data de 25 iulie 2016, de existenţa proiectului de Hotărâre privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie, supus dezbaterii publice. Potrivit Notei de fundamentare, ale cărei aspecte nu se regăsesc transpuse întocmai şi în propunerea concretă de act normativ, emiterea acestuia este justificată de existenţa unei situaţii urgente care ar constitui temei pentru examinarea arhivei fostei D.G.P.A., menţionată ca fiind, în prezent, sigilată şi sub custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în vederea inventarierii, accesării documentelor de interes pentru justiţiabili şi a distribuirii, respectiv, predării acestor înscrisuri către autorităţile competente. Proiectul hotărârii de guvern statuează asupra înfiinţării unei Comisii pentru inventarierea şi predarea documentelor din arhiva fostei D.G.A.P., a cărei componenţă, aşa cum este menţionată, exclude participarea reprezentanţilor asociaţilor profesionale ale magistraţilor, împrejurare deosebit de gravă întrucât înscrisurile îi vizează, în special, pe judecători şi procurori. Această comisie are, printre atribuţii, şi formularea de propuneri în legătură cu documentele inventariate sau predarea celor clasificate, respectiv, a înscrisurilor propuse spre distrugere, unei ,,structuri de securitate din cadrul Ministerului Justiţiei', fără a exista nicio menţiune concretă, niciun indiciu despre această ,,structură'. Prin urmare, considerăm, în mod justificat, necesar ca iniţiatorul proiectului de hotărâre - Ministerul Justiţiei - să îşi îndeplinească minima obligaţie de a lămuri de îndată mai multe aspecte ce ţin de manifestarea principiului transparenţei decizionale, pe care îl invocă, printre altele, în promovarea actului normativ, dar, mai ales, să răspundă întrebărilor pe care magistraţii acestei ţări sunt îndreptăţiţi să le formuleze, prin intermediul asociaţiilor profesionale, titularele prezentului demers, referitor la următoarele aspecte:

- Precizarea denumirii clare a 'structurii' de securitate din cadrul Ministerului Justiţiei care va primi în custodie şi va gestiona, după cum se înţelege, parte din arhiva fostei D.G.A.P., precizarea temeiului legal, a modalităţii de înfiinţare a componenţei şi modului de selectare a membrilor, precum şi a atribuţiilor acestei 'structuri';

- Menţionarea dacă în sistemul judiciar mai există, în prezent, alte ,,structuri de securitate', în caz afirmativ, impunându-se precizarea, printr-un act oficial, a temeiului legal şi a datei înfiinţării, a denumirii, a modalităţii şi condiţiilor de constituire, a componenţei şi atribuţiilor, pentru fiecare astfel de organism;

Aducerea la cunoştinţă a componenţei comisiei înfiinţate în baza Hotărârii Guvernului nr. 127/2006, potrivit ordinului emis de ministrul justiţiei, cu enumerarea concretă a atribuţiilor, responsabilităţilor, modalităţii/procedurii efective în care şi-a desfăşurat activitatea această comisie, precum şi cu prezentarea rapoartelor intermediare, (pentru situaţiile în care asemenea acte au fost întocmite), dar, mai cu seamă, a raportului final şi/sau a oricărui alt document care poate fi asimilat unei descărcări de atribuţii/sarcini/îndatoriri/responsabilităţi, întocmit la momentul predării arhivei fostei D.G.A.P. în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor - bunăoară, (dar fără a se limita la) procesul verbal de predare-primire;

Lămurirea înţelesului concret şi a finalităţii urmărite prin reţinerea, în conţinutul proiectului de act normativ, a menţiunii că documentele din arhiva fostei D.G.A.P. - fără formularea vreunei distincţii în ce priveşte natura acestora -, vor fi puse, după inventariere, la dispoziţia persoanelor fizice sau juridice.


Stimate Domnule Prim - Ministru, Stimată Doamnă Ministru,

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) sunt consternate să descopere, de pe o zi pe alta, că un subiect atât de important pentru sistemul judiciar, cum poate fi calificată arhiva fostei D.G.A.P. - administrată, gestionată şi predată anterior în condiţii nelămurite nici până în prezent, după mai bine de 10 ani de la adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 127/2006 privind desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie din subordinea Ministerului Justiţiei -, constituie astăzi tema unei propuneri de act normativ ce se doreşte a fi adoptat în grabă, cu evidente lacune, în măsură să genereze alte disfuncţii, în viitor. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât un astfel de demers are loc fără o consultare reală a sistemului judiciar, direct interesat în aflarea adevărului despre această ,,pată neagră' a istoriei sale, întrucât, din punct de vedere legal, justiţia se află în perioada vacanţei judecătoreşti, iar aşa-zisa dezbatere publică, enunţată pe site-ul Ministerului Justiţiei, nu este în măsură să conducă la remedierea deficienţelor anterior semnalate.

Domnule Prim-Ministru, Doamnă Ministru, asociaţiile profesionale ale magistraţilor vă solicită să luaţi act de cererea pe care magistraţii acestei ţări v-o înaintează, solicitând să primească, înainte de adoptarea actului normativ, răspunsuri legitime la întrebările menţionate în această scrisoare deschisă, dar, mai ales, să aibă posibilitatea de a formula, în condiţii de normalitate şi într-un termen rezonabil, propuneri care să împiedice emiterea unui act normativ cel puţin la fel de îndoielnic/discutabil ca acelea adoptate anterior, în aceeaşi materie.

Domnule Prim-Ministru, Doamnă Ministru, cunoaştem faptul că puterea de decizie vă aparţine, acelaşi lucru fiind valabil şi în ce priveşte responsabilitatea pe care suntem convinşi că v-o asumaţi de fiecare dată, dar suntem nevoiţi să vă amintim că tema arhivei D.G.A.P. reprezintă un subiect care nu este, în aceste zile, o prioritate a sistemului judiciar.

Trecutul aşteaptă, oricum, să primească răspunsurile cuvenite într-un viitor cât mai apropiat şi, prin raportare la acest considerent, ce ţine nu doar de probitatea profesională sau de respectarea unor instituţii juridice, ci şi de onoare, considerăm, în mod îndreptăţit, că se impune ca acest proiect să primească dovada bunei-credinţe şi a profesionalismului, elemente obligatorii şi cumulative, în orice proces de legiferare, motiv pentru care vă solicităm să nu procedaţi la adoptarea hotărârii de guvern până când nu vor fi lămurite toate aspectele pe care am înţeles să le identificăm în această procedură declanşată precipitat, fără nicio justificare real şi profund fundamentată.

Cu deosebită consideraţie,

judecător Gabriela Baltag

preşedinte Asociaţia Magistraţilor din România

judecător Dana Cristina Gîrbovan

Preşedinte Uniunea Naţională a Judecătorilor din România

procuror Constantin Sima

preşedinte Asociaţia Procurorilor din România

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.