Colocviul naţional LIMES FORUM V

În perioada 16-18 decembrie 2016 se va desfăşura la Bucureşti, Colocviul naţional LIMES FORUM V.

Evenimentul este organizat de către Ministerul Culturii, Muzeul Naţional de Istorie a României, Comisia Naţională LIMES şi Antiquitas. Acest eveniment prilejuieşte reunirea anuală a specialiştilor din domeniul frontierelor romane din România care se desfăşoară în cadrul Programului Naţional LIMES.

În deschiderea colocviului, vineri 16 decembrie 2016, începând cu orele 15.00, va fi lansat volumul intitulat Arheologia azi, în România, semnat de prof. dr. Mihai Bărbulescu, membru corespondent al Academiei Române, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie. Evenimentul va avea loc la sediul Ministerului Culturii, Bulevardul Unirii nr. 22, sala 315.

Volumul Arheologia azi, în România este o apariţie editorială aparte pentru România, prin tematica abordată şi conţinutul său. Cartea se adresează deopotrivă specialiştilor, dar şi publicului larg, fiind o nouă contribuţie memorialistică la istoria arheologiei din România, dar şi un demers foarte necesar în sensul arheologiei publice, o direcţie încă puţin explorată în ţara noastră.

Pentru participarea reprezentanţilor mass-media, vă rugăm să confirmaţi înscrierea Dvs. la adresa de e-mail: [email protected] Accesul la eveniment, în sediul Ministerului Culturii se va face pe baza listei de înscriere şi prezentarea legitimaţiei de presă.

Lucrările colocviului se vor desfăşura după cum urmează: vineri - 16 decembrie (orele 15-19 la sediul Ministerului Culturii) şi sâmbătă - 17 decembrie (orele 9.30-19.00 la Rin Central Hotel, str. Traian, nr. 55). Duminică - 18 decembrie va fi organizată pentru participanţii la colocviu o excursie documentară la castrul şi băile romane de la Mălăieşti (jud. Prahova).

Programul naţional LIMES are ca scop principal documentarea monumentelor care compun graniţa romană de pe teritoriul României şi a fost iniţiat în anul 2014 sub egida Ministerului Culturii. Finanţarea propriu-zisă a acestui program de către ministerul amintit a început în anul 2016. Până în prezent au fost cartate (conform unui standard minimal de date) peste 350 de monumente, fiind stabilite justificările cu privire la criteriile de autenticitate şi integritate pentru fiecare sit în parte. Marea lor majoritate sunt propuse pentru lista indicativă naţională UNESCO. În perioada următoare urmează să fie realizată o documentare mai amănunţită în vederea stabilirii regimurilor de proprietate şi a zonelor de protecţie.

Înscrierea frontierei romane din diferitele ţări europene (Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria) pe care le străbate a fost un obiectiv comun, fiind desemnat în lista UNESCO, în 2005, un monument trans-naţional denumit Frontiers of the Roman Empire (FRE). Ca parte integrantă a sistemului general defensiv al Imperiului Roman, limesul dacic are o valoare culturală extraordinară. Sectorul de limes al Daciei este cel mai lung din Europa, însumând peste 1000 km, fiind totodată şi cel mai complex. Frontiera Dunării (Ripa Danuvii) are pe teritoriul României cel mai mare interval cronologic de utilizare din întregul Limes roman din Europa, fiind în acelaşi timp şi cel mai lung sector de pe cursul fluviului care traversează teritoriul unui stat - 1,075 km, din care aproximativ 700 km sunt sectoare comune cu Bulgaria şi Serbia.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Dr. Ovidiu Ţentea, cercetător ştiinţific,

Secţia Arheologie Pre şi Protoistorică, Clasică, Medievală şi Preventivă,

Compartimentul Arheologie Pre şi Protoistorică, Clasică şi Medievală

Secţia Relaţii cu Publicul

Tel. 021 - 315.82.07 / int. 1008, 1015; Tel/Fax: 021. 313.19.25

E-mail: [email protected]

http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR_, http://instagram.com/mnirpage