COD PORTOCALIU: 03-07-2020 ora 10 Intre 03 iulie, ora 12:00– 04 iulie, ora 02:00Fenomene vizate se va semnala 03 iulie, ora 12:00– 04 iulie, ora 02:00Fenomene vizate

Cu referire la cauza ce vizează cercetarea împrejurărilor care au contribuit la producerea accidentului rutier ce a determinat decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin, cauză mediatizată prin comunicatele:

nr. 1268 din data de 12 octombrie 2016,
nr. 1150/VIII/3 din 1 septembrie 2016
nr. 100/VIII/3 din 5 februarie 2016,
nr. 54/VIII/3 din data de 25 ianuarie 2016

Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Ca urmare a îndeplinirii cerinţelor legale şi constituţionale referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoane care au deţinut o funcţie ministerială la data faptelor, respectiv obţinerea avizului favorabil din partea Preşedintelui României, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul:

OPREA GABRIEL, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

În aceeaşi cauză, faţă de OPREA GABRIEL s-a dispus anterior (5 februarie 2016) efectuarea urmăririi penale şi pentru infracţiunile de:

- abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere,

- abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliţiei rutiere.

De asemenea, în cauza respectivă, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:

- persoana juridică SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L, sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă.

- MAZILU PETRE, administrator al firmei menţionate şi CORCODEL ADRIAN, şef de echipă în cadrul firmei, ambii sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există probe cu privire la următoarele aspecte relevante:

- la momentul producerii accidentului victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului de interne Oprea Gabriel,

- în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie,

- dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Faţă de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit şi culpabil al următoarelor acţiuni care au dus la decesul victimei:

1. prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială;

2. viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice;

3. modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil.

Cu privire la primele două cauze, respectiv prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că aceste activităţi au fost determinate de către ministrul Oprea Gabriel, că acestea au un caracter ilicit şi că îi sunt imputabile lui Oprea Gabriel.

Concret, conform probelor administrate se reţine că există suspiciunea rezonabilă că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin.

Cu privire la cea de-a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că această cauză a accidentului este imputabilă societăţii comerciale General MPM Impex S.R.L( care executa pe suprafaţa carosabilă o lucrare la instalaţia subterană de gaze naturale), lui Mazilu Petre, administratorul societăţii comerciale şi lui Corcodel Adrian, şeful echipei care a efectuat lucrarea în carosabil şi care a realizat semnalizarea acesteia.

Concret, a rezultat că semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora.

Obligaţia de a asigura şi folosi semnalizare reflectorizantă şi de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L. Mazilu Petre şi şefului de echipă Corcodel Adrian.

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Rudele victimei Gigină Bogdan-Cosmin s-au constituit părţi civile în cadrul procesului penal, solicitând daune morale şi materiale în cuantum de aproximativ 3 milioane de euro.

În vederea reparării pagubelor produse prin comiterea infracţiunilor care fac obiectul cauzei, procurorii au dispus şi instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile aflate în posesia ori proprietatea următoarelor persoane fizice şi juridice:

- OPREA GABRIEL, inclusiv asupra bunurilor înstrăinate, după comiterea infracţiunilor, către membri ai familiei acestuia,

- S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L.

- MAZILU PETRE şi CORCODEL ADRIAN.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE