CURS BNR

EUR
4.6346Up
USD
3.9285Up
GBP
5.2711Up
CHF
3.9729Up
MDL
0.2275Down
BGN
2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României
Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Drepturi egale pentru toţi plagiatorii

În contextul unei tăceri suspecte a partidelor vechi din România faţă de schimbările introduse de Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor la OUG 4/2016 privind sancţiunile împotriva plagiatorilor dovediţi, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) consideră că modificările introduse sunt inexplicabile şi încalcă normele bunului simţ.

OUG 4/2016 în forma iniţială prevedea sancţiuni similare pentru personalul didactic şi pentru personalul din domeniul cercetare/dezvoltare care sunt coordonatori de doctorate dovedite plagiate. Sancţiunile propuse erau următoarele:

Sancţiunile propuse pentru personal didactic erau:

a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

Sancţiunile propuse pentru personal din cercetare/dezvoltare erau:

a) avertisment scris;

b) retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită;

c) retragerea calităţii de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare;

d) retragerea titlului de doctor;

e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;

f) destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior;

g) desfacerea disciplinară a contractului de muncă;

h) interzicerea, pentru o perioadă determinată, a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării-dezvoltării.

Versiunea propusă de Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor şi adoptată de acelaşi for cu 216 voturi pentru si niciunul împotrivă elimină 5 puncte (c-g) din sancţiunile propuse pentru personalul din cercetare. Această schimbare, dacă va fi menţinută, duce la nefericita situaţie în care nu există calea legală pentru ca un cercetător ştiinţific gradul I care se abate de la buna conduită să îşi piardă titlul de doctor precum şi l-ar pierde un profesor universitar în aceeaşi situaţie.

O asemenea discrepanţă ar duce la două tipuri de plagiatori, cei sancţionaţi şi cei nesancţionaţi, creând astfel o situaţie cel puţin ambiguă. Mai mult, este absolut aberant cum atât Ministerul Educaţiei, cât şi Consiliul Naţional al Rectorilor (reprezentat de fostul Ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu) şi toţi parlamentarii din Comisia de Învăţământ au declarat că nu ştiu cine a propus eliminarea din lege a punctelor pe baza cărora s-ar fi sancţionat în egală măsură toţi conducătorii de teze plagiate, şi nici cum a fost adoptată această modificare de către comisie. Un astfel de solidaritate în rândul celor responsabili de aceste schimbări denotă ori neînţelegerea şi ignorarea completă a problemei plagiatelor în România, ori o înţelegere transpartinică menită să salveze cu dedicaţie o anumită categorie de conducători de doctorate. Ambele scenarii sunt din nefericire la fel de periculoase.

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor solicită ca modificările aduse la Art. 324 de către Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor să fie invalidate şi ca forma originală a sancţiunilor prevăzute de OUG să fie reintrodusă în lege, pentru a nu crea impresia că în România există două tipologii diferite de plagiatori.

*** PACT reuneşte tinerii - nu atât ca vârstă, cât mai ales ca spirit — toţi cetăţenii care încă mai cred în şansa unui viitor mai bun pentru România şi îşi asumă responsabilitatea de a acţiona împreună pentru acest ideal.

PACT are o orientare politică de centru şi militează pentru responsabilizarea şi implicarea cetăţenilor în formularea şi punerea în practică a soluţiilor de dezvoltare, într-un cadru de dialog pragmatic şi axat pe nevoile comunităţii. Proiectul de ţară asumat este atingerea într-o generaţie a nivelului mediei UE pentru toţi indicatorii fundamentali de dezvoltare.

Demersul nostru se bazează pe patru principii fundamentale: Profesionalism, Acţiune, Comunitate, Transparenţă. Într-un cuvânt: PACT.
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.