Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Comunităţi Rurale Active în Furnizarea şi Monitorizarea Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu - Creşterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din 5 comunităţi rurale

România este pe ultimele locuri în Europa în privinţa serviciilor de îngrijire pe termen lung acordate persoanelor de vârsta a treia. În urma unei evaluări a nevoilor de la nivelul comunităţilor sale, Fundaţia Româno-Belgiană The Open Network for Community Development (TON) a realizat în 2014 un Plan Master de servicii socio-medicale, plan ce îşi propune dezvoltarea de servicii necesare populaţiei de la nivel rural. Serviciile de îngrijiri la domiciliu reprezintă o prioritate în acest Plan.

În luna martie 2016 Fundaţia TON, în parteneriat cu Asociaţia de Ajutor Mutual Slatina-Timiş (ADAMS), a început implementarea proiectului "Comunităţi Rurale Active în Furnizarea şi Monitorizarea Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu - Creşterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din 5 comunităţi rurale". Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 20 de luni, este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă şi are un buget total de 82.300 CHF. Grantul acordat este de 74.050 CHF, iar co-finanţarea asigurată de solicitant şi parteneri este în valoare de 8.250 CHF.

Partenerii în proiect, Fundaţia TON şi ADAM, doresc să contribuie la reducerea disparităţilor între centrele urbane şi cele rurale din România, promovând în cadrul acestui proiect creşterea accesului persoanelor în vârstă din mediul rural la servicii de îngrijiri la domiciliu.

Proiectul se desfăşoară la nivel naţional, respectiv în 5 comunităţi rurale din 5 regiuni ale României: Nord-Est (Moldoviţa, jud. Suceava), Vest (Armeniş, jud. Caraş-Severin), Nord-Vest (Batăr, jud. Bihor), Sud-Est (Dumitreşti, jud. Vrancea), Centru (Buneşti, jud. Braşov).

Proiectul va urmări crearea la nivelul fiecărei localităţi a unor structuri la început informale - Comitete Sociale Locale şi apoi formale - ONG-uri locale furnizoare de servicii de îngrijiri la domiciliu, va sprijini elaborarea de planuri de servicii, de planuri de strângere de fonduri, va asigura furnizarea efectivă de servicii de îngrijiri la domiciliu în cele 5 comunităţi.

Proiectul are şi o componentă de informare a autorităţilor publice de la nivel local, judeţean, naţional asupra nevoilor de servicii a populaţiei vârstnice din mediul rural, urmărind în acelaşi timp identificarea şi promovarea politicilor publice ce pot creşte accesul persoanelor vârstnice din mediul rural la servicii sustenabile de îngrijiri la domiciliu.

Astfel, pe tot parcursul proiectului, TON va dezvolta parteneriate cu administraţiile publice locale, judeţene şi naţionale, structuri asociative ale administraţiilor locale, ONG-uri cu obiective similare urmând ca la conferinţa de sfârşit de proiect să se promoveze propunerile de politici publice care ar duce la creşterea sustenabilă a ofertei de servicii de îngrijiri la domiciliu în mediul rural.

Dintre rezultatele aşteptate ale proiectului, putem enumera: dezvoltarea de furnizori ONG de servicii de îngrijiri la domiciliu cu personalitate juridică, funcţionale la nivelul celor 5 comunităţi, formarea a cel puţin 40 profesionişti şi voluntari, existenţa de planuri de servicii de îngrijiri la domiciliu, planuri de monitorizare, planuri de promovare a serviciilor şi planuri de strângere de fonduri la nivelul fiecărei comunităţi, oferirea de servicii pentru cel puţin 500 persoane vârstnice (100 persoane în fiecare comunitate), identificarea a cel puţin unei surse de finanţare care să asigure continuitatea serviciilor în fiecare comunitate, identificarea cadrului legislativ necesar asigurării unei creşteri sustenabile a furnizării serviciilor de îngrijiri la domiciliu şi promovarea acestuia către decidenţii politici prin activităţi de lobby şi advocacy într-un cadru larg participativ.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.