O nouă atracţie ecoturistică în Ţara Dornelor: Centrul de vizitare al Parcului Naţional Călimani

Vatra Dornei, 01 iunie 2016

Astăzi se inaugurează centrul de vizitare al Parcului Naţional Călimani într-un nou format:

o expoziţie cu caracter educativ despre valorile din Parcul Naţional Călimani în interiorul centrului şi o incursiune prin peisajul şi cultura locală în curtea acestuia;

un magazin cu produse meşteşugite de localnici;

o potecă tematică special amenajată pentru o incursiune de o oră în lumea nevăzută a tinovului Şaru Dornei.

Centrul de vizitare prin noua lui abordare şi înfăţişare devine una dintre atracţiile centrale ale destinaţiei pentru ecoturism Ţara Dornelor. Acesta este gândit pentru a creşte atractivitatea destinaţiei şi capacitatea Parcului de a comunica vizitatorilor valorile sale naturale şi culturale într-un mod plăcut şi interesant.

'Sperăm ca turiştii, printr-o vizită la centrul nostru, să înţeleagă mai multe despre valorile pe care le păstrăm în Parc. Totodată, ne dorim ca localnicii să găsească în Centrul de vizitare un loc pentru întâlniri şi evenimente culturale. Centrul nu este numai al administraţiei parcului, ci şi al localnicilor.' declară directorul Parcului Naţional Călimani, Basarab Bîrlădeanu.

'Noul format al acestui centru nu numai că polarizează destinaţia, făcând-o mai atractivă, dar şi creează ocazia ca localnicii să aibă beneficii de pe urma existenţei unei arii protejate în proximitatea lor. Astfel, o arie protejată dobândeşte o nouă dimensiune socială şi economică, aducând noi posibilităţi de dezvoltare a micilor afaceri din domeniul turismului şi al meşteşugurilor.', a declarat preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, Andrei Blumer.

Această iniţiativă se încadrează în eforturile din ultimii ani ale Asociaţiei de Ecoturism din România (AER) de a dezvolta o reţea de 10 destinaţii de ecoturism, Ţara Dornelor fiind una dintre ele.

Noua haină a centrului şi activităţile conexe sunt pregătite de Administraţia Parcului Naţional Călimani în parteneriat cu Asociaţia de Ecoturism din România, cu susţinere financiară din partea Fundaţiei Federale Germane de Mediu (DBU), Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România.

Notă pentru editori:

AER are misiunea de a promova şi dezvolta ecoturismul pentru a contribui la conservarea naturii şi a veni în sprijinul comunităţilor locale din zonele cu valoare naturală. În acest fel, AER contribuie la creşterea calităţii serviciilor legate de ecoturism şi promovează natura ca element esenţial al imaginii turistice a României.

Un centru de vizitare reprezintă interfaţa dintre vizitator şi o atracţie turistică importantă, cum ar fi o arie protejată naturală, un sit arheologic sau unul cultural. Centrul de vizitare reprezintă o atracţie turistică în sine şi poate avea mai multe funcţii:

educaţie pentru înţelegerea şi respectarea naturii şi culturii - expoziţia interactivă oferă vizitatorilor o experienţă de învăţare neconvenţională pentru a cunoaşte mai bine valorile locului, transpune elemente cu caracter ştiinţific într-un limbaj accesibil, uşor de înţeles;

informare turistică pentru întreaga destinaţie - oferă hărţi, broşuri şi pliante despre obiective şi activităţi turistice şi oferă informaţii despre oferta locală de servicii (spaţii de cazare, ghizi, închiriere de echipament, agrement etc.);

dezvoltarea comunităţii locale - prin găzduirea de evenimente pentru localnici, promovarea serviciilor şi a produselor locale (inclusiv suveniruri).

1. Pentru detalii, vă rugăm să ne contactaţi: Bogdan Papuc, Director executiv, bogdan.papuc@eco-romania.ro

2. Pentru detalii despre AER accesaţi:
www.eco-romania.ro/ro sau www.facebook.com/eco.romania

3. Pentru detalii despre AETD accesaţi: www.taradornelor.ro