Primul concurs de educaţie juridică din România

Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie - VeDem Just şi asociaţia Danube Youth Alliance, în parteneriat cu CJS - Centrul pentru Studii de Justiţie şi Securitate organizează pentru prima dată în România un concurs pe teme de educaţie juridică destinat elevilor.

Concursul, intitulat 'Citizens of Tomorrow', va aduce faţă în faţă echipe de la opt dintre cele mai bine cotate licee din Bucureşti. Concurenţii vor utiliza pentru pregătire manualul 'Educaţie juridică pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi şi justiţie' conceput de judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi fondator al asociaţiei VeDem Just.

Acest concurs vine în întâmpinarea dorinţei elevilor de a cunoaşte mai multe despre societatea în care trăiesc şi are loc în contextul dezbaterilor publice care se poartă în ultima vreme cu privire la necesitatea de a se introduce în curricullum-ul şcolar o nouă materie de studiu - Educaţia juridică. Organizatorii cred cu tărie în necesitatea ca tinerii să cunoască încă de timpuriu elemente juridice necesare în viaţa cotidiană, care să reflecte drepturile şi îndatoririle lor de cetăţeni pentru a debuta în viaţa de adult într-un mod responsabil.

Competiţia se va desfăşura în trei etape: preliminarele în zilele de 5-6 mai 2016, semifinalele în zilele de 19-20 mai şi finală în data de 1 iunie. Finala evenimentului va fi onorată de prezenţa doamnei ministru al justiţiei, Raluca Prună. Tot atunci va avea loc lansarea oficială a videoclipului 'Stai că nu mai merge aşa' avându-l ca solist pe tânărul Paul Mititelu şi producător pe artistul Walter Dionisie.

Programul, locul de desfăşurare şi regulamentului concursului sunt disponibile pe site-ul asociaţiei VeDem Just, la rubrica 'Proiecte'.

Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie - VeDem Just are ca misiune dorinţa de a contribui la progresul social şi evoluţia individuală promovând cultura democraţiei libere, de a solidariza oamenii cu privire la drepturi şi îndatoriri, de a contribui la relansarea curentului de cultură umanist şi de a susţine necesitatea conştientizării unei etici individuale.

Scopul asociaţiei este promovarea libertăţii, întărirea democraţiei, susţinerea statului de drept, bună guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Acest scop va fi realizat prin acţiuni civice, juridice, educative, culturale şi sociale, adoptând poziţii şi reacţii publice şi desfăşurând proiecte şi programe specifice.

Site: www.vedemjust.ro.

Asociaţia Danube Youth Alliance este o organizaţie nonguvernamentală de tineret care recunoaşte rolul esenţial pe care îl au elevii în dezvoltarea inteligentă, socială şi sustenabilă a României. Asociaţia întreprinde mai multe activităţi în folosul tinerilor, grupate pe mai multe tematici: Educaţie Juridică, Civică şi Antreprenorială, Reformă Educaţională, Cultură Europeană şi Tradiţională, Sport. Toate acestea converg către crearea unei reţele de case de tineret cu scopul de a asigura un loc de întâlnire, de culturalizare şi de educare a tinerilor din România şi celelalte state din Regiunea Dunării. Site: www.danubeyouth.ro.

Lucian - Silviu Checheriţă,
Preşedinte VeDem Just