COD GALBEN: 04-12-2020 Intre 08:00 si 14:00 se va semnala intensificări ale vântului care vor depăși local 60 km/h și izolat 70 km/h; în zona montană, vitezele la rafală vor depăși 70-90 km/h in Județul Caraş-Severin, Județul Timiş; COD GALBEN: 04-12-2020 Intre 07:10 si 10:00 se va semnala intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 55...60 km/h și izolat 70...75 km/h in Județul Sibiu; COD GALBEN: 04-12-2020 Intre 05:00 si 10:00 se va semnala îndeosebi la peste 2000 m, vânt cu rafale ce vor depăși 90...100 km/h in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Dâmboviţa;

Problemele de tineret au fost discutate cu Preşedintele CJC

Reprezentanţii Federaţiei Tinerilor din Constanţa, constituită din Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), asociaţie reprezentativă a elevilor din judeţul Constanţa, şi Asociaţia Studenţilor din Constanţa (ASC), asociaţie care reprezintă interesele studenţilor din judeţul Constanţa, au avut o întâlnire în cursul zilei de joi, 14 iulie, cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa în cadrul căreia au fost discutate mai multe probleme pe tineret.

A fost prezentată situaţia centrului pentru tineret Constanţa, imobil reabilitat în urma accesării fondurilor europene. Acesta a fost construit în spaţiul în care şi-a desfăşurat activitatea fostul cinematograf 'Republica'. Federaţia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la schimbarea de destinaţie a acestui centru din centru pentru tineret în centru cultural.

Cu privire la lipsa unui compartiment specializat pe domeniul tineretului, Federaţia a susţinut necesitatea înfiinţării unui astfel de compartiment căruia să îi fie acordate atribuţii specifice. În urma discuţiilor, preşedintele CJC, a admis că este necesară o astfel de reorganizare.

De asemenea, a fost prezentată şi problema privind lipsa acordării burselor şcolare pentru elevii din şcolile aflate în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa, în condiţiile art. 82 din legea nr. 1/2011.

În cele din urmă, a fost discutată şi lipsa constituirii Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret până în momentul de faţă, deşi Consiliul Judeţean Constanţa a votat prin hotărârea nr. 137/11.06.2016 înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea acestuia.

'Federaţia Tinerilor din Constanţa a punctat 4 probleme identificate în domeniul de tineret care pot fi rezolvate de către Consiliul Judeţean Constanţa. În Constanţa, nu funcţionează în prezent niciun centru pentru tineret şi sperăm ca situaţia să nu rămână aşa după deschiderea centrului în clădirea unde a funcţionat fostul cinematograf Republica. Există standarde de calitate elaborate de către Consiliul Europei şi cerem ca acestea să fie aplicate. Nu suntem de acord cu transformarea abuzivă a acestuia în centru cultural şi nici subordonarea acestuia către Centrul Cultural Teodeor Burada. Acest centru trebuie administrat de către persoane cu experienţă în ceea ce înseamnă tineretul, iar acest lucru nu se găseşte la Centrul Cultural Teodor Burada.' a declarat Alexandru Bajdechi, preşedintele Federaţiei Tinerilor din Constanţa.

'În prezent, elevii care studiază în şcolile speciale din judeţul Constanţa, aflate în subordinea Consiliului Judeţean, nu beneficiază de bursele şcolare, a căror acordare este obligatorie conform prevederilor legii educaţiei. AEC va derula demersuri pentru ca elevilor din şcolile să le fie respectate drepturile, în asentimentul acţiunilor din ultimii 3 ani, de apărare a drepturilor elevilor din judeţul Constanţa', a declarat Constantin Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

'Este necesară constituirea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret în timp cât mai scurt, deoarece există obligaţia legală şi au trecut deja peste 60 de zile de la adoptarea regulamentului de organizare şi funcţionare a acestuia de către Consiliul Judeţean Constanţa. Organizaţiile studenţeşti pot veni cu soluţii pentru problemele locale.' a declarat Cristian George Farauanu, preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Constanţa.