COD PORTOCALIU: 28-07-2021 ora 10 Intre val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat Interval de valabilitate se va semnala val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat Interval de valabilitate

1 octombrie 2016

Mesajul ministrului Dragoş Pîslaru de Ziua internaţională a persoanelor în vârstă

Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă consacră dreptul lor la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.

Plecând de la aceste principii, îmi doresc ca şi societatea românească, în ansamblul ei, să le adopte în întregime şi să aibă o altă abordare a problemelor dumneavoastră, care sunt mult mai diverse.
Politicile publice şi discuţiile din spaţiul public în ceea ce vă priveşte se limitează, de cele mai multe ori, la nivelul pensiilor, fără să existe o preocupare reală pentru felul în care se transformă viaţa unui om atunci când iese la pensie sau pentru modul în care poate fi menţinută starea lui de bine.

Gândurile mele se îndreaptă în această zi şi către vârstnicii instituţionalizaţi, oameni care au ajuns să fie abandonaţi şi uitaţi după ce o viaţă întreagă au dăruit societăţii tot ce au putut mai bun. Mi-aş dori ca noi, românii, cu toţii să înţelegem problemele lor, să recunoaştem că putem face mai mult pentru a-i păstra integraţi în societate şi a nu-i izola.

Cred cu tărie că orice persoană care iese din activitate continuă să aibă aşteptări şi aspiraţii şi înţeleg drama prin care trec cei care constată că nu mai sunt utili pentru comunitate din simplul motiv că societatea nu mai este preocupată de ei, de abilităţile pe care le au şi de ceea ce ei ar putea să ofere în continuare.

Cred, de asemenea, că dumneavoastră puteţi prelua roluri sociale mai largi şi că fiecare comunitate trebuie să vă ofere această şansă. Nimeni nu vorbeşte despre depresie, deşi multe dintre persoanele în vârstă, mai ales cele singure, se confruntă cu ea şi efectele ei sunt dintre cele mai nocive, atât pentru fiecare persoană în parte, dar şi pentru societate în ansamblu, pentru că de aici derivă o serie întreagă de boli somatice care au costuri umane şi financiare.

În repetate rânduri am afirmat că dumneavoastră sunteţi bunicii comunităţii şi îmi doresc să primiţi atenţia, respectul şi recunoştinţa pe care orice bunic le merită în familia lui, aşa cum şi eu mă uit cu drag la părinţii mei, deveniţi bunici, iar interesul meu este să determin la nivel instituţional o schimbare care să ducă în mod real la implicarea dumneavoastră activă în comunitate, pentru că nicio societate nu poate să progreseze la nivel socio-economic încurajând sau menţinând excluziunea socială.

Vă asigur că în perioada următoare acest concept, 'bunicii comunităţii', va prinde viaţă, urmând să lansăm un cadru de politică publică ca parte a Pachetului Anti-Sărăcie.
La mulţi ani bunicilor din România şi de pretutindeni!

Dragoş PÎSLARU
Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice