În 24 de ani, HOSPICE Casa Speranţei a oferit servicii de îngrijire paliativă gratuită pentru 20.000 de pacienţi şi familiile lor

HOSPICE Casa Speranţei, prima organizaţie care, în 1992, a introdus în România conceptul de îngrijire paliativă, a reuşit să asigure, până în prezent, îngrijire gratuită pentru peste 20.000 de pacienţi şi familiile lor. Acest lucru a fost posibil în cea mai mare parte datorită donaţiilor primite din partea companiilor, prin intermediul 'facilităţii fiscale 20%', dar şi a persoanelor fizice.

Numai într-un singur an, HOSPICE a îngrijit gratuit 3.500 de pacienţi cu boli incurabile. Specialiştii fundaţiei au efectuat 2.916 şedinţe de tratament kinetoterapeutic (pentru întreţinere şi terapie), 849 de internări în unităţile HOSPICE, 1.572 de şedinţe de consiliere psiho-emoţională, 4.867 de consultaţii, 1.095 de intervenţii de consultanţă în spitalele partenere şi 17.531 de vizite pentru îngrijire paliativă la domiciliu. Cifrele sunt în creştere de la an la an, HOSPICE reuşind să ajute tot mai mulţi copii şi adulţi diagnosticaţi cu boli incurabile.

Pe lângă serviciile medicale oferite, HOSPICE şi-a asumat misiunea de a dezvolta îngrijirea paliativă la nivel naţional şi regional, organizând programe educaţionale pentru personalul din domeniul medical interesat de specializarea în paliaţie. Anul trecut, peste 1.500 de specialişti din România şi din alte 15 ţări au participat la stagiile oferite de HOSPICE, iar din 1997 până în prezent s-au înregistrat peste 19.500 de participări la cursuri.

În prezent, HOSPICE Casa Speranţei are două centre de servicii integrate de îngrijire paliativă, la Braşov şi la Bucureşti, şi două echipe mobile de intervenţie, la Făgăraş şi la Zărneşti. Primul centru înfiinţat în România a fost cel din Braşov, în 1992, iar în 2014 a urmat cel din Bucureşti. Proiectul centrului din Bucureşti a presupus o investiţie de 5,7 milioane de euro şi a fost ridicat de la zero prin donaţii şi sponsorizări.

HOSPICE Casa Speranţei lucrează în prezent la amenajarea unui nou centru socio-medical pentru copiii care suferă de boli cu prognostic limitat de viaţă, în Adunaţii Copăceni, pe o proprietate donată în anul de familia Florescu. Valoarea lucrărilor este estimată la peste 1,5 milioane de euro, iar, în momentul de faţă, clădirile de pe domeniu sunt în plin proces de renovare şi utilare pentru transformarea acestora într-un centru socio-medical modern. Până în prezent, pentru noul centru s-au strâns jumătate din fondurile necesare.

Încă de la înfiinţare, HOSPICE Casa Speranţei a acordat sprijin gratuit tuturor celor care au avut nevoie de îngrijire paliativă, în contextul în care, anual, în România, aproximativ 160.000 de persoane au nevoie de sprijin în lupta cu o boală incurabilă, însă mai puţin de 8% dintre acestea beneficiază de servicii specializate. În cei 24 de ani de activitate, fundaţia a reuşit să ofere, din 1992 când a înfiinţat primul centru de îngrijire la Braşov, şi până în prezent, servicii specializate pentru 20.000 de pacienţi şi familiile lor.

Costurile centrelor de îngrijire HOSPICE au depăşit anul trecut 3,1 milioane de euro şi au fost acoperite din granturi, finanţări publice, sponsorizări şi donaţii.

'Susţinerea oferită de mediul de afaceri din România prin intermediul facilităţii fiscale 20% a permis HOSPICE Casa Speranţei ca, de-a lungul anilor, să ofere îngrijire paliativă gratuită pentru tot mai mulţi pacienţi afectaţi de boli incurabile şi pentru familiile lor. De aceea, şi în 2016 facem apel la societăţile comerciale care înregistrează profit să direcţioneze, fără niciun cost, 20% din impozitul pe acest profit către HOSPICE. Este o procedură simplă, eficientă şi rapidă, iar cei interesaţi pot găsi toate detaliile despre aceasta pe 20.hospice.ro' a declarat Mirela Nemţanu, director executiv al organizaţiei.

Companiile care doresc să sprijine activitatea HOSPICE Casa Speranţei pot redirecţiona, fără niciun cost, până la 20% din impozitul pe profit pentru susţinerea îngrijirii paliative. Direcţionarea unei cote parte din impozitul pe profit prin sponsorizare nu afectează profitul net al companiei. Descrierea paşilor necesari şi a întregului proces se găsesc pe site-ul www.20.hospice.ro.