Inaugurarea Monumentului comemorativ "Zidul Roşu"

Sâmbătă, 16 aprilie 2016, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din Muscel va organiza evenimentul de inaugurare a Monumentului comemorativ "Zidul Roşu", închinat luptătorilor anticomunişti din rezistenţa armată a Muscelului.

Începând cu ora 11.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Câmpulung Muscel va avea loc o conferinţă dedicată acestui eveniment, iar la ora 12.00 se va face inaugurarea şi sfinţirea monumentului.

Monumentul este constituit dintr-o lucrare artistică din metal (realizată de către sculptorul Aurel Vlad), căreia i-a fost alăturată o cruce de piatră - cu forma inspirată din cea a vechilor cruci de piatră ale Muscelului -, pe care sunt inscripţionate numele martirilor, eroilor, membrilor şi sprijinitorilor grupului de rezistenţă anticomunistă condus de Toma Arnăuţoiu (numele celor care au fost condamnaţi la detenţie, ale celor executaţi şi ale celor care au murit în închisoare).

Cunoscut şi sub numele de Grupul de rezistenţă anticomunistă de la Nucşoara sau Organizaţia "Haiducii Muscelului", grupul a acţionat în nordul fostului judeţ între 1949 şi 1958, fiind cea mai longevivă grupare de acest tip din România acelor ani.

Având în vedere importanţa mişcării de rezistenţă anticomunistă în istoria ţării noastre, suntem onoraţi să vă invităm la acest eveniment şi sperăm că mediatizarea lui va readuce în atenţia generaţiilor tinere importanţa luptei pentru libertate a eroilor din Munţii Muscelului.

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Musceleni
Preşedinte, preot MARIAN DINIŢOIU