Comunicat de presă - Daniel Barbu (ALDE)

 •  Comunicate
150 afişări

În ședința plenului reunit al Senatului și Camerei Deputaților de astăzi, doamna senator Cristiana Anghel a susținut un punct de vedere prin care a relativizat caracterul criminal al Mișcării legionare, aderând în același timp la opiniile cu privire la memoria Holocaustului formulate de unul dintre candidații propuși de noul PNL pentru consiliul de administrație al TVR.

fbb50144-bfe7-4993-b6ce-c652ddfaa459

Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) susține categoric libertatea de exprimare și, ca atare, consideră că în spațiul public pot fi susținute toate pozițiile imaginabile fără ca cineva să se teamă de vreo sancțiune, fie și doar simbolică.

Atunci când sunt apărate de jurnaliști independenți sau aparținând unor trusturi media private, ideile pot fi împărtășite ori combătute exclusiv cu alte idei, iar argumentele pot fi validate sau contrazise prin alte argumente. Această libertate, pe care o credem absolută atunci când este exercitată de persoane private, devine condiționată în momentul în care un formator de opinie este chemat să facă parte din consiliul de administrație al televiziunii publice. Misiunea acestei instituții este inseparabilă, după 1989, de dubla sarcina de a promova valorile democrației, pluralismului și demnității persoanei și de a încuraja apariția unei culturi publice pentru care discriminarea pe orice criterii, rasismul, antisemitismul, negaționismul devin intolerabile.

Unul din candidații desemnați de noul PNL pentru consiliul de administrație al TVR este, neîndoielnic, un ziarist cu o solidă experiență profesională, dar care s-a făcut în ultima vreme purtătorul de cuvânt al unei viziuni despre memoria colectivă ce poate fi formulată legitim în dezbaterile de idei din presă, dar nu trebuie să ajungă să influențeze în vreun fel politicile publice ale televiziunii naționale. În această viziune, memoria Holocaustului este disimulată și oarecum obliterată de memoria victimelor comunismului. Doar ultima formă a memoriei ar fi, pentru generațiile de astăzi, atât formativă, cât și cu adevărat națională. Numai că cele două memorii nu suportă o ierarhizare și nici măcar nu pot fi privite ca fiind concurente.

Ele locuiesc pur și simplu în provincii etice diferite. O societate de oameni liberi poate utiliza ca o resursă culturală și intelectuală opera personalităților care, în anii 1920, 1930 și 1940, au aderat prin discurs și, uneori, chiar prin acțiune la Mișcarea legionară ori la alte curente reacționare, fasciste și antisemite. Aceste personalități, dintre care cele mai multe nu s-au dezis ulterior de credințele și de faptele lor, nu pot fi însă propuse drept repere morale și icoane ale spiritului național în condițiile democratice de astăzi. Pentru societatea românească, Holocaustul nu este un accident nesemnificativ, topit în zorii dramei comunismului, ci o rană morală de nevindecat. Cu acest titlu, o memorie dureroasă.

Prin propunerea făcută, ca și prin modul în care a susținut-o în plen, noul PNL se dovedește a fi un partid conservator, naționalist, reacționar chiar, în orice caz binevoitor față de cei pentru care memoria Mișcării legionare și a personalităților de extremă dreapta rămâne o sursă de inspirație pentru politica și cultura zilelor noastre.

Fidelă rădăcinilor și convingerilor sale liberale, Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) se delimitează ferm, așa cum obișnuia să o facă și vechiul PNL în anii interbelici, de orice manifestare publică de factură extremistă și cu implicații antisemite. Considerăm intervenția doamnei senator Anghel ca fiind inacceptabilă și hotărât incompatibilă cu spiritul liberal, cu valorile democratice și cu politica memoriei pe care ALDE le apără cu determinare și consecvență.

Daniel Barbu

pentru grupurile parlamentare ALDE din Senat și Camera Deputaților

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe