Preşedintele Organizaţiei de Tineret MP Sector 3 reprezintă tinerii din România la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa

Preşedintele Organizaţiei de Tineret Mişcarea Populară Sector 3, Mădălin Blidaru, va participa la cea de-a XXX-a ediţie a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa, adunare politică din cadrul Consiliului Europei. Acesta va reprezenta tinerii din România, fiind selectat ca delegat de tineret din România în cadrul acestei instituţii paneuropene.

Ediţia a XXX-a a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale va avea loc între 22 şi 24 martie 2016 la Strasbourg, la sediul Consiliului Europei, şi va fi centrată pe tema eticii şi transparenţei la nivelul autorităţilor locale şi regionale.

'Sunt onorat să fac parte dintr-o echipă de 47 de tineri implicaţi în domenii sociale şi politice, fiecare ţară având un reprezentant de tineret selectat la nivelul Consiliului, pe lângă delegaţiile politice naţionale care vor fi prezente la eveniment.

Congresul încurajează participarea tinerilor în diferite procese ale vieţii democratice, fie că vorbim de politici sectoriale în domenii ce ţin de drepturi şi justiţie, reducerea şomajului, activităţi de sport şi tineret, fie că ne referim la promovarea unor instrumente menite să dezvolte participarea tinerilor la activităţi pentru comunitate, în organizaţii de tineret, mass-media sau partide politice.

În acest moment, lucrez pentru înaintarea opiniei delegaţilor de tineret cu privire la raportul şi propunerile de recomandare şi de rezoluţie cu privire la principiile şi procedurile privind protejarea şi modificarea statutului, competenţelor şi frontierelor entităţilor subnaţionale în cadrul dreptului intern,' transmite Mădălin Blidaru, preşedintele Organizaţiei de Tineret MP Sector 3.

Agenda acestei ediţii cuprinde sesiuni de lucru centrate pe etică şi transparenţă locală, pe stadiul integrării migranţilor la nivel local, starea persoanelor strămutate intern (IDPs), rolul autorităţilor locale în combaterea traficului de persoane, precum şi prezentarea, dezbaterea şi analizarea rapoartelor pe democraţia locală şi regională în Franţa şi Republica Slovacă şi monitorizarea implementării Cartei europene a autoguvernării locale.

De asemenea, vor fi supuse adoptării o serie de recomandări în urma monitorizării alegerilor locale din Ucraina din toamnă şi o rezoluţie pe tema autonomiei şi frontierelor entităţilor subnaţionale. Delegaţii de tineret pot participa activ în dezbateri şi pot depune propuneri în atenţia membrilor Congresului, însă nu au drept de vot.

* Despre Mădălin Blidaru
Mădălin Blidaru face parte din grupul delegaţilor de tineret la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale. Este preşedintele Organizaţiei de Tineret Mişcarea Populară Sector 3 din 2015 şi, timp de aproximativ şase ani, a fost implicat în proiecte de promovare a participării tinerilor, educaţiei pentru drepturile omului şi educaţiei pentru dezvoltare. Este student la specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

* Despre Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale

Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa (CLRAE) reuneşte 648 de membri aleşi de la nivelul celor 47 de state ale Consiliului Europei (consilieri locali, consilieri în cadrul autorităţilor regionale, primari, reprezentanţi ai autorităţilor regionale). Este o adunare politică paneuropeană care reprezintă peste 200 000 de autorităţi, având ca scop promovarea democraţiei locale şi regionale, îmbunătăţirea guvernanţei locale şi a capacităţii de autoguvernare a autorităţilor.

Prima conferinţă a autorităţilor locale a avut loc în 1957. În 1985 a fost adoptată Carta europeană a autoguvernării locale, iar în 1994 Conferinţa Permanentă a Autorităţilor Locale şi Regionale a devenit Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa (CLRAE).

* Despre Consiliul Europei
Consiliul Europei este o organizaţie internaţională care reuneşte 47 de state membre, inclusiv cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, organizaţie centrată în jurul valorilor drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept.

Consiliul Europei este format din instituţii printre care Comitetul de Miniştri, Adunarea Parlamentară, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale, Comisarul pentru Drepturile Omului şi reuneşte o serie de organisme de monitorizare precum Comisia de la Veneţia, Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), Comitetul European de Prevenţie a Torturii, Tratamentelor şi Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) şi nu numai.

* Informaţii suplimentare: Mădălin Blidaru, madalin@blidaru.net, twitter: @blidaru

Departamentul de Comunicare
Mişcarea Populară Sector 3