COD GALBEN: 07-12-2019 Intre 05:00 si 09:00 se va semnala ceată ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Gorj, Județul Olt, Județul Vâlcea, Județul Dolj; COD GALBEN: 07-12-2019 Intre 04:00 si 09:00 se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Bacău, Județul Vrancea; COD GALBEN: 07-12-2019 Intre 02:00 si 08:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Cluj; COD GALBEN: 07-12-2019 Intre 02:00 si 08:00 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m, asociată și cu depuneri de chiciură in Județul Alba, Județul Alba, Județul Covasna, Județul Braşov, Județul Mureş, Județul Harghita, Județul Sibiu;

Final de proiect

Procesarea fructelor de pădure prin intermediul surselor de energie regenerabilă şi nepoluantă

Proiectul "Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă" va anunta închiderea acestuia în cadrul unei conferinţe care va avea loc de vineri, 18 martie 2016. Unitatea de procesare pentru fructe de pădure, ciuperci şi plante, domeniul principal de activitate şi de investiţii al proiectului, îsi va continua, însă, activitatea în vederea sprijinirii diversificării serviciilor Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD) prin valorificarea resurselor naturale existente în zonă. Totodată, proiectul a iniţiat dezvoltarea unui brand verde,' AROMA MUNTELUI', al cărui principal obiectiv îl reprezintă obţinerea de produse cu gust natural şi aromă tradiţională. Proiectul a fost realizat cu fonduri Norway Grants alocate de către Guvernul Norvegiei prin Innovation Norway.

14 martie 2016 - Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), având ca parteneri Fundaţia OPENFIELDS (fostă Heifer Project pentru România) şi NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh), a iniţiat şi s-a implicat în implementarea proiectului Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă. Desfăşurat pe o perioadă de optsprezece luni, proiectul a avut drept scop dezvoltarea modelelor agricole din zona montană a României prin integrarea activităţilor tradiţionale în sistemul economic modern.

Pe baza studiilor ştiinţifice realizate de NIBIO Norvegia, a fost dezvoltat şi diseminat, prin intermediul membrilor Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), un ghid de bune practici cu privire la recoltarea ecologică a fructelor de pădure şi prelucrarea ecologică a acestora. Atât ghidul de practici cât şi instruirea furnizată contribuie la protectia mediului şi la sustenabilitatea activitătii agriculturilor.

'În zona Vatra Dornei energia verde nu a fost folosită. Iar acest lucru s-a întâmplat atât din lipsă de cunoştinţe cât şi din cauza capacităţii reduse de investiţii. Proiectul Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă a crescut gradul de conştientizare în ceea ce priveşte protecţia mediului şi conservarea durabilă a pădurilor. Mai mult, proiectul a creat şi va continua să ofere locuri de muncă sezoniere pentru membrii FAMD şi pentru familiile de fermieri. Cum rata şomajului din zonă este mare, aceste locuri de muncă sezoniere, care constau în colectarea fructelor de pădure, a plantelor medicinale si a ciupercilor, vor asigura venituri suplimentare pentru persoanele defavorizate, fapt extrem de îmbucurător pentru toată lumea' - a declarat ing. Ioan Agapi, director FAMD

Proiectul a realizat:

Dezvoltarea unei unităţi procesatoare folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă şi certificarea produselor obţinute.

Informarea cu privire la avantajele capitalizării produselor nelemnoase şi recunoaşterea importanţei aplicării unui management sustenabil respectând, în acelaşi timp, principiile pentru un mediu înconjurător sănătos.

Realizarea unui studiu de cercetare pentru determinarea caracteristicilor nutriţionale şi perioadele optime de recoltare a fructelor de pădure şi comunicarea acestor date fermierilor prin instruire, ghid de bune-practici şi vizite de studio

'Unitatea de procesare pentru fructe de pădure, ciuperci şi plante foloseşte tehnologia verde pentru funcţionare. Acest lucru implică folosirea energiei solare în mod special pentru producerea de energie electrică şi apă caldă. Este un model de inovare verde pentru întreaga zonă dar şi pentru România. Ne bucurăm că am fost parte la iniţierea şi implementarea lui şi de dorim ca tot mai multe astfel de proiecte să fie dezvoltate la noi în ţară' - a declarat Dr. Ovidiu Spînu, director Fundaţia OPENFIELDS (fostă Heifer Project pentru România).

Despre parteneri:

OPENFIELDS (fostă Heifer Project pentru România) are în componenţă o echipă cu experienţă de peste 20 ani ani în domeniul proiectelor sociale. OPENFIELDS susţine dezvoltarea comunităţilor prin dezvoltarea sustenabilă a fermelor, dezvoltarea de lanţuri valorice de la producţie la marketing, asistarea grupurilor dezavantajate, protecţia mediului şi promovarea agroecologiei.

Asociaţia F.A.M.D. Vatra Dornei a fost fondată în 1993 ca o asociaţie a ţăranilor din zona de munte, mai exact din Bazinul Dornelor. Obiectivele majore ale federaţiei sunt reprezentarea intereselor membrilor - funcţii "lobby", asistarea şi dezvoltarea gospodăriilor, aprovizionarea acestora şi comercializarea produselor, organizarea de pieţe şi expoziţii de animale, promovarea unor surse de venit suplimentare precum agroturismul, articole din lână, artizanat şi crearea unui fond de creditare.