În ziua de 17 februarie, Centrul Cultural European Româno-Panarab -CCERPA a organizat o dezbatere ce a avut ca tematică principală problema migranţilor şi a refugiaţilor în actualul context social European dar şi mondial.

Dezbaterea face parte din cadrul proiectului 'Implicarea migranţilor şi a refugiaţilor în integrarea şi dezvoltarea rolului lor în societatea românească', lansat de CCERPA în parteneriat cu diferite instituţii la sfârşitul anului 2015.

Invitatul de onoare al întâlnirii a fost domnul Dr. Andrei TINU, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie. Domnia sa a susţinut o prelegere pe tema cetăţeniei şi a modalităţilor prin care aceasta se poate obţine atât în România precum şi în alte state, subliniind aici normele europene aflate în vigoare cu privire la acordarea sau primirea cetăţeniei.

Totodată, în expunerea făcută, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, a menţionat importanţa contribuţiei şi a rolului pe care migranţii, candidaţii la obţinerea cetăţeniei dar şi cei care devin cetăţeni români trebuie să le aibă în societatea şi în comunităţile în care vieţuiesc.

La dezbatere au fost prezenţi membri ai corpului diplomatic ai unor ţări arabe care au reprezentanţe în Bucureşti, conducerea filialei CCERPA din Iordania, reprezentanţi ai unor ONG-uri, fundaţii şi asociaţii, profesori şi cercetători, precum şi studenţi străini înscrişi la facultăţi din cadrul universităţilor bucureştene. Moderatorul dezbaterii a fost Marius D. OBLU, Coordonatorul Departamentului pentru 'Dialog Intercultural, interreligios şi interetnic' din cadrul CCERPA.

De-a lungul dezbaterii au mai luat cuvântul: Dr. Dirar Kutaini-Preşedinte CCERPA, Khaled AL JABOOBI - Consul Onorific Republica Yemen, Rodica NOVAC - Manager Asociaţia CONNECT, Nabil EL NABER - Vicepreşedinte Clubul Absolvenţilor Iordanienilor ai Universităţilor din România şi Preşedinte Filiala CCERPA-Iordnaia, Bassam AL SHLOUL - Preşedinte Clubul Absolvenţilor Iordanienilor ai Universităţilor din România şi Vicepreşedinte Filiala CCERPA - Iordania, Jasmin Sukaina - Preşedinte Asociaţia Bud's Flowers.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări, urmată de înmânarea Diplomei de Onoare din partea CCERPA domnului Andrei TINU, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

Marius OBLU