Curtea Constituţională va decide dacă obligativitatea vaccinării antirabice gratuite poate fi condiţionată

Instanţa de pe lângă Curtea de Apel Cluj a suspendat, în data de 13 ianuarie, procesul, şi a sesizat Curtea Constituţională pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate invocată de "Registrul Electronic al Animalelor Domestice şi de Companie" (R.E.A.D.C.).

Asociaţia R.E.A.D.C. Turda a dat în judecată Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) şi Colegiul Medicilor Veterinari (C.M.V.), şi a cerut anularea mai multor articole din Ordinul nr. 1 din 07.01.2014, care reglementează normele privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân.

Asociaţia consideră că:

- Este abuzivă condiţionarea vaccinării antirabice gratuite de plata microcipării şi a înregistrării în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS), deţinut de C.M.V.

- Preţul microcipului şi al manoperei implantării acestuia este la liberă negociere între veterinar şi proprietar.

- Vaccinul antirabic este obligatoriu şi gratuit la nivelul întregii ţări, şi trebuie făcut gratuit tuturor câinilor cu stăpân, de către medicii veterinari concesionari.

Descrierea contextului:

Evidenţa vaccinării antirabice a fost gestionată de A.N.S.V.S.A., dar acest registru a fost parţial 'privatizat', doar în ceea ce priveşte câinii cu stăpân, adăposturile orăşeneşti rămânând în subordinea statului, deoarece de pe urma lor nu se puteau încasa bani.

'Privatizarea' parţială a registrului A.N.S.V.S.A. sub denumirea de RECS, a fost atribuită C.M.V-ului., sub coordonarea deputatului şi fostului preşedinte A.N.S.V.S.A., Liviu Harbuz, care a participat la elaborarea Legii 258/2013. Menţionăm că el deţinea în momentul elaborării legii respective şi deţine şi acum funcţia de prim-vicepreşedinte al C.M.V.
Aceste declaraţii sunt susţinute de asociaţiile şi persoanele consultate la formarea legii respective.

Fostul guvern, Ministerul Agriculturii, A.N.S.V.S.A. şi C.M.V., nu i-au informat pe proprietarii de câini despre dreptul lor constituţional la gratuitatea vaccinării antirabice, cu toate că Asociaţia R.E.A.D.C. a somat fiecare instituţie în parte, prin nenumărate scrisori oficiale, încă din decembrie 2013, despre aceste abuzuri la care oficialităţile nu au reacţionat nici până în prezent.

Cerem cercetarea persoanelor care se fac vinovate pentru comiterea infracţiunilor pedepsite de Art. 352 C.P., alin. 1, 2, privind zădărnicirea combaterii bolilor, şi Art. 355 C.P., privind răspândirea bolilor la animale sau plante.

Condiţionarea vaccinului gratuit de o acţiune cu plată, în interes de grup, este un atac premeditat asupra sănătăţii publice, şi a făcut ca, în perioada 2014-2015, mai puţin de 20% din întreaga populaţie canină de pe teritoriul ţării să fie vaccinată antirabic.

Acesta este un şantaj legal asupra cetăţenilor, uitând realitatea sărăciei crunte din mediul rural românesc, unde majoritatea gospodarilor şi a ciobanilor deţin câinele ca animal de pază şi protecţie, nu ca animal de companie.

Cetăţenii sunt pasibili de amenzi exagerate, de cca. 1.000 euro, dacă nu îşi înregistrează animalul.

Proprietarii de animale trebuie scutiţi de amenzi, conform Procedurii administrativ-contravenţionale, în care se precizează: "Pentru a fi subiect al contravenţiei, persoana fizică trebuie să acţioneze în deplină libertate de voinţă şi acţiune, adică hotărârea de a săvârşi fapta respectivă să nu-i fie impusă din exterior, fapt ce i-ar paraliza puterea de a se conduce şi de a fi stăpână pe faptele sale."

Abandonul câinilor este şi urmarea acestor legi de exploatare financiară, cu ajutorul unor aleşi care au interese personale sau de grup.

Acţiunea în instanţă a avut titlul: 'Banii înaintea sănătăţii publice'.

R.E.A.D.C. şi partenerii Tasso e.V. Germania au înaintat cazul la forurile UE, prin coordonatorul de proiecte Marin Bleidner, care l-a informat pe Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, în legătură cu acest abuz premeditar.

Europarlamentarul Bernhard Stefan Eck, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătatea Publică şi Siguranţa Alimentară, în Parlamentul UE, ne-a promis, la întâlnirile avute, monitorizarea acestor abuzuri şi iniţierea procedurilor de control.

Conform statutului unei asociaţii neguvernamentale fără scop patrimonial, vom combate în continuare acţiunile abuzive ale sistemului care a deturnat telul acestei campanii gratuite dedicată protejării sănătăţii cetăţenilor şi a animalelor din România.

Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este un act de cinism!

Iulia Iozsa
Manager R.E.A.D.C.