Comunicat de presă

Participarea secretarului de stat pentru afaceri globale la 'Conferinţa internaţională de sprijin şi de promovare a investiţiilor - Tunisia 2020'

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, a participat, în perioada 29-30 noiembrie 2016, la 'Conferinţa internaţională de sprijin şi de promovare a investiţiilor - Tunisia 2020', desfăşurată sub patronajul preşedintelui Republicii Tunisiene, Beji Caid Essebsi.

Conferinţa a avut ca obiectiv prezentarea Planului de dezvoltare pentru perioada 2016-2020, a obiectivelor, opţiunilor strategice şi necesităţilor de finanţare ale Tunisiei pentru proiecte economice majore, precum şi prezentarea programului de reforme al guvernului tunisian menit să îmbunătăţească gradul de atractivitate a Tunisiei din perspectiva creşterii investiţiilor străine.

În intervenţia sa, demnitarul român a reliefat aportul direct al evenimentului la crearea unei platforme pentru prezentarea progreselor înregistrate de autorităţile de la Tunis în procesul de democratizare a ţării, precum şi a oportunităţilor oferite de către guvernul tunisian pentru dezvoltarea de parteneriate utile între mediile de afaceri. A reconfirmat susţinerea politica oferită de România pentru întărirea democraţiei în Tunisia, sens în care a exprimat convingerea că Republica Tunisiana va deveni un exemplu de urmat de către ţările din regiune aflate, de asemenea, într-un proces de tranziţie democratică. În acest sens, a salutat determinarea autorităţilor de la Tunis în avansarea reformelor politice şi economice şi s-a declarat convinsă de justeţea afirmaţiilor ministrului afacerilor externe tunisian, Khemaies Jhinaoui, care, la 27 octombrie 2016, aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, a declarat că 'nu există un plan B, tranziţia democratică în Tunisia trebuie să reuşească şi va reuşi'.

Secretarul de stat Daniela Gîtman s-a referit şi la asistenţa acordată Republicii Tunisiene de către România în procesul de democratizare, sens în care a menţionat faptul că Tunisia reprezintă unul dintre principalii beneficiari ai asistenţei pentru dezvoltare furnizate de ţara noastră în Africa de Nord, fondurile fiind alocate pentru susţinerea de programe pentru consolidarea sistemului electoral, a reformei justiţiei, combaterea corupţiei şi lupta împotriva terorismului internaţional. A abordat, totodată, aspecte legate de cooperarea în cadrul dimensiunii sudice a vecinătăţii Uniunii Europene, cu accent asupra angajamentului regional constant şi constructiv al ţării noastre. În context, a precizat că România urmăreşte sporirea impactului asistenţei oficiale pentru dezvoltare, în scopul consolidării contribuţiei româneşti la efortul de sporire a vizibilităţii ţării noastre atât în relaţiile cu statele partenere, cât şi în cadrul politicilor UE de cooperare internaţională pentru dezvoltare.

A doua zi a lucrărilor conferinţei s-a axat pe prezentarea tematică şi a contactelor cu mediul de afaceri, context în care au fost analizate oportunităţile de intensificare a cooperării economice în baza proiectelor majore ce urmează a fi implementate de autorităţile tunisiene, împreună cu parteneri internaţionali, în intervalul 2016 - 2020.

Informaţii suplimentare:

'Conferinţa internaţională de sprijin şi de promovare a investiţiilor - Tunisia 2020' a fost organizată de autorităţile tunisiene împreună cu Franţa, Qatar, Canada şi Banca Mondială. La eveniment au participat peste 50 de înalţi demnitari străini, reprezentanţi ai instituţiilor financiare şi un număr important de companii străine.