Comunicat de presă - europarlamentar Emilian Pavel (PSD)

•  Comunicate
109 afişări

Emilian Pavel: Firmele românești de IT au cale deschisă în Europa

7968e8ea-4658-4b5d-b1ce-181a666f0562

Actul legislativ privind 'Piața Unică Digitală' a trecut astăzi de votul plenului Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Astăzi, 19.01.2016, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European reunit la Strasbourg, social democrații europeni au susținut cu tărie raportul privind oportunitățile dar și provocările pe care revoluția digitală le aduce în Europa.

În calitate de raportor al Grupului S&D pentru actul legislativ privind Piața Unică Digitală în Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, am avut prilejul de a mă ocupa în detaliu de aspecte ale acestui dosar fără de care toate promisiunile și oportunitățile noii piețe unice nu ar fi decât o amăgire. Două dintre aspectele esențiale se regăsesc în protejarea utilizatorilor și situația angajaților dintr-un domeniu nou dar și extrem de rapid în evoluțiile sale.

Tranziția spre o uniune digitală este prioritară pentru grupul nostru, noi susținând importanța unui cadru legal specific, necesar pentru a ne asigura că toți europenii vor putea să se bucure de beneficiile așteptate. În mod evident, acest lucru înseamnă, și va genera, noi investiții în educație, în formare sau în infrastructura digitală, inclusiv în România.

Conform Comisiei Europene, beneficiile economice despre care vorbim se traduc printr-un potențial semnificativ de creștere la nivelul productivității (41%), a oportunităților de afaceri (33%) sau a deschiderii de noi piețe (32%). Pe lângă crearea unei societăți europene mai inclusive și mai eficiente, Piața Unică Digitală și avansurile tehnologice, oferă și firmelor mai mici, pentru prima dată, șansa reală și imediată de a concura în condiții de relativă egalitate cu marile companii deja consacrate. Acest lucru e o veste extraordinară și un pas mare pentru tinerii antreprenori europeni, cu un potențial extraordinar în țări precum România, și nu numai.

În același timp, respectarea drepturilor fundamentale, cu precădere protecția datelor cu caracter personal și a dreptului la viață privată, în special în contextul unui grad înalt de criminalitate pe internet, sunt elemente cheie care dau cetățenilor atât încredere cât și sentimentul de siguranță. Fără acestea, nu vom putea beneficia pe deplin de nouă piață unică digitală.

În acest sens, Parlamentul a cerut Comisiei Europene și statelor membre un răspuns comun, asigurându-se că există un nivel ridicat de colaborare în ceea ce privește securitatea și confidențialitatea informațiilor. Această colaborare trebuie să se poată realiza, în opinia noastră, inclusiv prin forme de parteneriat public — privat și eforturile pentru a îmbunătăți, în general, securitatea cibernetică, cât și pentru a preveni și a face față criminalității cibernetice sau terorismului, trebuie întețite.

Aceste garanții de securitate trebuie menținute chiar și când datele personale sunt transferate către țările terțe. E necesară impunerea de sancțiuni stricte în cazul utilizării necorespunzătoare a datelor cu caracter personal sau pentru încălcarea intimității, fie de către instituții private, publice sau guvernamentale.

Nu în ultimul rând, susțin cu tărie inițiativele de digitalizare a serviciilor publice din Europa și solicit, în același timp, standarde ridicate de securitate privind protecția și prelucrarea datelor cu caracter personal ale cetățenilor. Cred că e o bună ocazie pentru România de a prelua modele de bune practici la nivel guvernamental și de administrație privind digitalizarea serviciilor publice în beneficiul cetățenilor.

Cât despre securitatea în domeniul IT, unde este nevoie atât de creativitate cât și de cunoștințe tehnice deosebite, cred că există firme românești care se pot impune pe piața europeană, în condițiile în care vor oferi produse informatice construite cu gândul la protecția datelor personale și a vieții private.

Avem în față o mare oportunitate, la fel cum cred că toate resursele de talent din acest domeniu trebuie încurajate dar și sprijinite să se dezvolte, să rămână în țară și să creeze noi locuri de muncă de calitate. În condițiile în care, chiar și în România, contribuția domeniului IT la PIB a depășit-o pe cea a domeniului agricol, direcția înspre care trebuie să ne îndreptăm devine destul de clară, iar Piața Unică Digitală este instrumentul prin care se poate crea mult mai multă creștere și avans tehnologic, de care avem atâta nevoie în România.

Emilian Pavel, Deputat în Parlamentul European

Biroul de Presă PSD