"Alăptarea e Iubire" merge în 'Oraşul lui Brâncuşi'

Asociaţia de Pediatrie şi Consultanţă în Alăptare, în colaborare cu Primăria Târgu-Jiu şi Photography Studio, are bucuria să prezinte şi la Târgu Jiu campania naţională "Alăptarea e iubire", lansată de tânăra organizaţie împreună cu un studio de fotografie dedicat familiei şi copiilor.

În cadrul campaniei, în Centrul Pietonal - Aleea Trandafirilor din Târgu Jiu, vor fi expuse în perioada 2 - 12 decembrie fotografiile realizate de Cristina Nichituş Roncea cu mămici alăptând, în straie naţionale, ilustrând nevoia stringentă de întoarcere la această tradiţie strămoşească.

"Este o onoare pentru Asociaţie şi autoarea fotografiilor să se afle alături de lucrările extraordinare ale lui Brâncuşi, care cuprind şi înfăţişează, aşa cum îşi propune şi campania noastră, sentimentul plenar de iubire", au declarat organizatoarele, dr. Iulia Boia Balint şi dr. Roxana Hristianovici, medici pediatri şi consultante în alăptare cu certificat internaţional (IBCLC).

Dr. Roxana Hristianovici va susţine gratuit două prezentări cu privire la alăptare, puericultură şi diversificare în alimentaţia copilului. Este de menţionat că în urma acestor cursuri, taţii vor primi un Atestat de Puericultură, pentru a obţine 10 zile libere de concediu paternal + 5 zile din partea Statului Român, conform Legii 210/1999, art. 4, alin 1.

Reprezentanţii primăriei au răspuns prezent la iniţiativa Asociaţiei din Bucureşti. 'Sper să aibă rezultatul aşteptat această expoziţie, oamenii să înţeleagă că nu e o ruşine să fie alăptaţi copiii în public. Să citim mai mult, să ne informăm mai mult despre alăptat, mai ales că primii doi ani sunt cei mai importanţi în viaţa unui copil şi noi, părinţii, avem datoria să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a le da un start bun în viaţă', a declarat Adrian Tudor, viceprimarul Municipiului Târgu-Jiu.

Aşadar, Asociaţia de Pediatrie şi Consultanţă în Alăptare îi aşteaptă pe tinerii părinţi şi viitori părinţi la cursurile gratuite care vor avea loc sâmbătă şi duminică, 28 şi 29 noiembrie, în Strada Stanciovici Brănişteanu Nr. 3 (fostă Olteniţei) urmând ca a doua zi după sărbătorirea Zilei Naţionale a României, Primăria Târgu Jiu să inaugureze expoziţia "Alăptarea e Iubire" de Cristina Nichituş Roncea, în Centrul Pietonal - Aleea Trandafirilor.

Expoziţia s-a aflat până acum pe simezele Muzeului Municipiului Bucureşti, la Palatul Şuţu, cât şi la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Guşti", instituţii partenere ale acestui proiect, unde Asociaţia de Pediatrie şi Consultanţă în Alăptare a susţinut şi mai multe acţiuni. Proiectul, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - 'Investeşte în oameni !', a primit aprecierea unor personalităţi culturale ca marea soprană Mariana Nicolesco, dr. Paula Popoiu, profesorul Ilie Bădescu, directorul Institutului de Sociologie 'Dimitrie Guşti' al Academiei Române, Peter Hurley, cunoscutul irlandez îndrăgostit de tradiţiile româneşti, biofizicianul Virgiliu Gheorghe, doctor în bioetică, ş.a.

Campania 'Alăptarea e iubire' conţine fotografiile a zeci de mame şi bebeluşi alăptaţi din România şi informează gravidele şi mamele cu privire la recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a alăpta exclusiv primele 6 luni şi de a continua alăptarea cel puţin 2 ani.

'Rata alăptării exclusive până la 6 luni era de doar 12,6% în 2011, în condiţiile în care 98% dintre femei pot să alăpteze dacă au informaţii corecte, susţinerea familiei şi a cadrelor medicale şi dacă apelează la un consultant în lactaţie certificat pentru a preveni sau a depăşi momentele dificile din timpul alăptării', afirmă Mara Popescu, membră fondatoare a Asociaţiei.

'Alăptarea este o călătorie, o poveste superbă care începe imediat după naştere - pentru care însă te pregăteşti de dinaintea naşterii - şi care trebuie să continue atât cât protagoniştii sunt fericiţi', consideră dr. Roxana Hristianovici şi dr. Iulia Cristiana Balint-Boia, medici pediatri, consultanţi în alăptare şi membre fondatoare ale Academiei mamelor şi Asociaţiei de Pediatrie şi Consultanţă în Alăptare.

'Până recent, a alăpta era cel mai firesc lucru, dar am ajuns acum, după atâtea înstrăinări de condiţia umană, ca alăptatul să fie un eveniment. O asemenea expoziţie este un eveniment dătător de speranţă!', afirmă doamna Solunca-Moise, cunoscut eseist la Ziarul Lumină al Patriarhiei Române şi publicist şi redactor la revista Academică a Academiei Române.

Mai multe detalii puteţi găsi pe PhotographyStudio.ro, Pedilactis.ro şi Asociaţia de Pediatrie şi Consultanţă în Alăptare

Mara Popescu

Vicepreşedinte Asociaţia de Pediatrie şi Consultanţă în Alăptare