CNMR solicită Guvernului menţinerea în bugetul pe 2016 a rezultatelor obţinute în urma negocierilor cu Prim-ministrul şi Guvernul interimar:

Alocarea a 4,5% din PIB pentru educaţie, 22% creştere pentru finanţarea de bază a învăţământului superior, 16% creştere pentru burse, 33% creştere pentru cercetare,  minimum 1,5% din PIB pentru sistemul de apărare şi  6 miliarde de lei suplimentar pentru sănătate

Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) solicită actualului Guvern să acorde atenţia cuvenită în cadrul discutării proiectului de buget pe 2016 pentru cel puţin 3 sectoare extrem de importante pentru societatea românească: educaţie, sănătate şi apărare.

Organizaţiile membre ale CNMR solicită Guvernului menţinerea rezultatelor obţinute extrem de greu prin negocieri dure cu Prim-ministrul şi Guvernul interimar pentru sectoarele care reprezintă fundamentul unei baze sociale şi de securitate ale României.

Astfel, pentru sectoarele educaţie, sănătate şi apărare CNMR a negociat şi obţinut următoarele rezultate:

1. 4,5% din PIB pentru educaţie, 22% creştere pentru finanţarea de bază a învăţământului superior, 16% creştere pentru burse, 33% creştere pentru cercetare;

2. 6 miliarde de lei suplimentar pentru sănătate;

3. minimum 1,5% din PIB pentru sistemul de apărare.

Toate acestea nu reprezintă o povară pentru Guvern, ci reprezintă investiţii pe termen mediu şi lung în economie:

1. Investiţia în învăţământul preuniversitar şi superior va creşte calitatea resursei umane (unul dintre cele mai importante atuuri economice ale României).

2. Sectorul de cercetare reprezintă deja, la nivel global, un mijloc de dezvoltare al economiilor, România rămânând în urmă în ciuda unei expertize umane excepţionale, dovedită prin premiile de inventică câştigate. Astfel, creşterea negociată pentru sectorul de cercetare cu 33% şi ajungerea la 0,5% din PIB în 2016 nu ar reprezenta un consum, ci un impuls dat economiei.

3. Sectorul de sănătate: O populaţie bolnavă şi cu acces limitat la serviciile medicale este o populaţie cu un grad de productivitate extrem de scăzut. Prin urmare, nici investiţia în sănătate nu are voie să fie văzută ca pe o investiţie socială exclusivistă. În termeni pragmatici, cele 6 miliarde de lei negociate cu Guvernul interimar reprezintă un element esenţial nu doar de grijă faţă de cetăţenii din România, ci şi faţă de dezvoltarea economică a ţării.

4. Sectorul de apărare: În actualul context geopolitic şi geostrategic, investiţia în apărare este vitală, fără un teritoriu stabil şi sigur neexistând garanţii pentru atragerea şi dezvoltarea de activităţi economice. Astfel, alocarea a minimum 1,5% din PIB pentru sectorul de apărare este vitală ţinând cont de provocările cu care România se confruntă în regiune sau în lupta contra terorismului.

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID),

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR),

Consorţiul 'UNIVERSITARIA',

Patronatul Român din Cercetare şi Proiectare (P.R.C.P.),

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ,

Federaţia Sindicatelor din Educaţie 'SPIRU HARET',

Federaţia Naţională Sindicală ALMA MATER,

Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN,

Camera de Comerţ şi Industrie a României,

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Poliţie 'SED LEX',

Centrul pentru Studii Politice, Strategii şi Politici de Securitate,

Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii,

Asociaţia Română pentru Evaluare şi Strategie (ARES),

Fundaţia Progres prin Educaţie,

Asociaţia Organismelor de Certificare Acreditate din România,

Asociaţia 'Viaţă fără Violenţă',

Asociaţia pentru Bună Guvernare,

Asociaţia pentru Integritate Publică,

Academia 'Leaders4Romania'

Link comunicat de presă: http://www.aid-romania.org/cnmr-solicita-guvernului-mentinerea-in-bugetul-pe-2016-a-rezultatelor-obtinute-in-urma-negocierilor-cu-prim-ministrul-si-guvernul-interimar/.