COD GALBEN: 22-01-2018 ora 21 Intre 21:30 si 02:00 se va semnala ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Olt, Județul Vâlcea; COD GALBEN: 22-01-2018 ora 20 Intre 20:00 si 23:00 se va semnala - intensificări ale vântului cu rafale, in general de 55 - 65 km/h. in Județul Constanța, Județul Tulcea;

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti nominalizată pentru Premiul Cetăţeanului European al Anului 2016

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a fost nominalizată miercuri, 30 martie 2016, pentru Premiul Cetăţeanului European al Anului 2016.

Nominalizarea a fost făcută de către eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, având în vedere că prin verdictele Comisiei de Etică şi prin luările publice de poziţie ale membrilor săi, aceasta a fost, în ultimii ani, unul dintre puţinii apărători din România ai valorilor etice şi integrităţii academice.

În motivarea propunerii, se argumentează: Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti s-a manifestat, în momente de puternice presiuni politice şi media, ca un veritabil apărător al valorilor eticii şi al integrităţii academice din învăţământul universitar european. Prin verdictele de plagiat pe care le-a exprimat, în conformitate cu standardele academice europene, pentru lucrările de doctorat ale mai multor demnitari români, inclusiv a unui prim-ministru în funcţie, Comisia de Etică şi-a arătat ataşamentul fără echivoc faţă de valorile care guvernează sistemul academic european. Mai mult decât atât, acţiunile sale au devenit adevărate acte de curaj pentru că au fost făcute sub presiune politică în condiţiile în care autorităţile executive, inclusiv ministerul de resort, au operat pe loc mai multe schimbări legislative pentru a împiedica pronunţarea unor verdicte cu valoare juridică. Comisia de Etică a luat o poziţie fermă în cazul deţinuţilor, majoritatea provenind din sfera politică şi publică, ce au beneficiat de o reducere a pedepsei cu închisoarea de 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi a cerut abrogarea acestor prevederi legale. (...) Într-o societate în care instituţii publice a căror funcţionare a fost şubrezită de corupţie, dar care astăzi a devenit un etalon în lupta anticorupţie din regiune, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti s-a înscris în rândul puţinilor, dar curajoşilor apărători ai valorilor democratice europene

Parlamentul European acordă, anual, începând cu 2008, Premiul Cetăţeanului European al Anului, prin care premiază activităţile şi iniţiativele realizate de cetăţeni, grupuri, asociaţii sau organizaţii, care, prin acţiunile lor de zi cu zi, promovează valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înţelegeri reciproce şi a unei integrări mai puternice în rândul cetăţenilor statelor membre şi care au facilitat cooperarea transfrontalieră sau transnaţională pe termen lung în vederea consolidării spiritului european.

Fiecare membru al Parlamentului European are dreptul să nominalizeze anual, pentru această distincţie, o singură persoană, grup, asociaţie sau organizaţie, laureaţii urmând a fi decişi de către o comisie specială desemnată de Parlamentul European.

De-a lungul vremii, din România au câştigat Premiul Cetăţeanului European al Anului, printre alţii, Andrei Pleşu (2014), Societatea Timişoara (2014) şi Ioana Avădani (2013).