Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cozonacul secuiesc, declarat produs hungaricum

Începând de astăzi, 3 decembrie, kurtoskalacs-ul, celebrul cozonac secuiesc, îmbogăţeşte lista valorilor maghiare cu importanţă naţională deosebită. Acum un an şi jumătate, Comisia Internaţională de Specialitate a Kurtoskalacs-ului a propus comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii din Ungariei, includerea a cozonacului tradiţional secuiesc în lista produselor hungaricum. Drumul a fost unul anevoios, dar iniţiativa a fost încununată de succes.

Produsele similare cozonacului kurtos sunt menţionate deja în manuscrisele care datează din anii 1450. Prima reţetă cunoscută a kurtos-ului este cuprinsă în cartea de bucate din 1784 a contesei Mikes Maria din Zăbala. Tehnologia cozonacului secuiesc s-a schimbat mult de-a lungul secolelor, forma actuală a kurtos-ului devenind larg răspândită în a doua jumătate a secolului 19.

În momentul schimbării regimului, această formă a cozonacului kurtos s-a păstrat doar în Ţinutul Secuiesc, în celelalte părţi ale bazinului Carpatic fiind marginalizate de produsele de cofetărie care au devenit din ce în ce mai populare. Mai târziu, datorită, în parte, migraţiei internaţionale a forţei de muncă, kurtos-ul se prepară în peste o mie de puncte ale lumii, pe toate cele şase continente. Toate acestea demonstrează faptul că este vorba de o delicateţe culinară specială care se bucură de mare popularitate şi care a devenit o emblemă a ariei lingvistice maghiare.

În opinia lui Albert Zoltan, membru executiv al Comisiei Internaţionale de Specialitate a Kurtoskalacs-ului, putem vorbi deja de un succes: 'Potrivit năzuinţelor noastre, clasificarea kurtos-ului drept produs hungaricum reprezintă doar primul pas. Am iniţiat, de asemenea, înregistrarea kurtos-ului ca şi Produs Tradiţional Special, prin care, datorită reţetei tradiţionale, acest cozonac de calitate vă beneficia de protecţie în Uniunea Europeană. Am speranţa că, datorită faptului că kurtoskalacs a devenit produs hungaricum atestat şi cu sprijinul financiar al Comisiei Hungaricum, se deschid noi oportunităţi pentru continuarea activităţii a comisiei de specialitate.'

Consiliul Judeţean Covasna şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna s-au alăturat încă de la începuturi activităţii desfăşurate de Comisia Internaţională de Specialitate a Kurtoskalacs-ului, contribuind la: realizarea pliantului editat în 19 limbi, editarea unei cărţi, realizarea unui album cu fotografii despre procesul tehnologic şi la redactarea altor materiale promoţionale.

Aceste informaţii şi pliante se pot descărca şi utiliza gratuit de pe site-ul www.kurtos.eu. Consiliul Judeţean Covasna şi instituţiile subordonate au organizat, în luna mai 2015, un eveniment de promovare a cozonacului glazurat.

Versiunea în limba română şi engleză a cărţii de specialitate se află în curs de realizare.

'Cozonacul kurtos este un produs răspândit în toate colţurile lumii, fapt ce implică o responsabilitate extrem de mare din partea noastră: acest produs de patiserie a devenit o emblemă a ariei lingvistice maghiare. Amatorii de cozonac kurtos, începând cu cei din Taiwan, Australia şi până în Peru şi Canada, manifestă un interes deosebit şi faţă de istoria acestei delicatese gastronomice. Această simpatie trebuie să o apreciem ca fiind o mare oportunitate care poate contribui la popularizarea valorilor regiunii. Acesta este şi motivul pentru care ne-am alăturat, în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna, la această activitate.

Publicaţiile noastre sunt realizate cu acest scop. Am iniţiat o campanie de promovare a acestui colac secuiesc glazurat cu zahăr ars, cunoscut sub numele de kurtoskalacs, pe marginea acestui produs, am organizat un eveniment ce a cuprins Ţinutul Secuiesc, am realizat publicaţii contribuind la activitatea comisiei de specialitate şi ne-am fixat ca obiectiv să transformăm acest produs tradiţional într-un 'ambasador al Ţinutului Secuiesc'.

Scopul nostru prioritar este popularizarea cozonacului kurtos în toate ţările ale lumii. Suntem încrezători că activitatea noastră va contribui la purificarea acestei profesii şi că vom putea construi un brand de care va fi mândru nu doar naţiunea maghiară, ci şi întreaga Europă' - a conchis Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

Consiliul Judeţean Covasna
Biroul de presă

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.