Comunicat de presă - Coaliția Națională pentru Modernizarea României

 •  Comunicate
158 afişări

În urma întâlnirii CNMR cu Prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu: Bugetul pentru anul 2016:

10865991-9511-4634-afec-1d07b4e704c1

33% creștere pentru cercetare, 22% creștere pentru finanțarea de bază a învățământului superior, 16% creștere pentru burse, minim 1,51% din PIB pentru sistemul de apărare și 6 miliarde de lei suplimentar pentru sănătate

Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) s-a întâlnit astăzi, 13 noiembrie 2015, cu Prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu, cu Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, cu Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, precum și cu secretarul de stat din Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Gigel Paraschiv, în vederea discutării proiectului de buget pentru anul 2016 și a propunerilor CNMR la acest proiect, a situației absorbției fondurilor structurale pe actualul exercițiu financiar, precum și prezentarea și discutarea Planului Național pentru Modernizarea României propus de Coaliție.

Reprezentanții Coaliției au apreciat deschiderea manifestată de reprezentanții Executivului în relația cu organismele profesionale, sindicate, patronate, mediul de afaceri și academic și au solicitat încurajarea investițiilor străine în domeniul cercetării, prin taxe 0 pentru cei care dezvoltă parcuri de cercetare pe lângă universități sau institute academice împreună cu mediul privat, precum și menținerea ritmului de creștere a absorbției fondurilor europene în domeniul cercetării. O altă solicitare a reprezentanților Coaliției a vizat o alocare de 4, 5% din PIB pentru educație, 1,5% pentru sistemul de apărare, 0,5% pentru cercetare și cu 0,5% mai mulți bani pentru sănătate.

'Prioritățile bugetului pe 2016 sunt, din punctul de vedere al Guvernului, alocări suplimentare pentru pensii și salarii, pentru sănătate, investiții, apărare, educație și cercetare. Intenția noastră în creionarea bugetului este de a aloca 4,5% din PIB pentru educație și majorarea cu 50% a bugetului pentru cercetare', a precizat premierul interimar Sorin Cîmpeanu.

Secretarul de stat din Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Gigel Paraschiv, a reiterat sprijinul Guvernului pentru domeniul educației și cercetării, arătând că, în acest moment, în proiectul de buget pentru 2016, alocarea pentru cercetare va crește cu 33%, cea pentru finanțarea de bază a învățământului superior cu 22%, iar cea pentru burse cu 16 procente.

În cadrul discuțiilor a reieșit și faptul că bugetul pe 2016 va cuprinde și aproximativ 6 miliarde de lei suplimentar pentru sănătate.

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, i-a asigurat pe reprezentanții Coaliției Naționale pentru Modernizarea Romaniei ca vor fi luate toate măsurile pentru a nu se întârzia rambursările pentru proiectele dezvoltate pe fonduri europene, în acest sens fiind organizate întâlniri cu toate organismele intermediare implicate în gestionarea acestora.

Asociația pentru Implementarea Democrației (AID),

Consiliul Național al Rectorilor (CNR),

Consorțiul 'UNIVERSITARIA',

Patronatul Român din Cercetare și Proiectare (P.R.C.P.),

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ,

Federația Sindicatelor din Educație 'SPIRU HARET',

Federația Națională Sindicală ALMA MATER,

Confederația Sindicală Națională MERIDIAN,

Camera de Comerț și Industrie a României,

Federația Națională a Sindicatelor din Poliție 'SED LEX',

Centrul pentru Studii Politice, Strategii și Politici de Securitate,

Federația Patronatelor din Turism și Servicii,

Asociația Română pentru Evaluare și Strategie (ARES),

Fundația Progres prin Educație,

Asociația Organismelor de Certificare Acreditate din România,

Asociația 'Viață fără Violență',

Asociația pentru Bună Guvernare,

Asociația pentru Integritate Publică,

Academia 'Leaders4Romania'.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres