Comunicat de presă - Coaliția Națională pentru Modernizarea României

•  Comunicate
158 afişări

În urma întâlnirii CNMR cu Prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu: Bugetul pentru anul 2016:

10865991-9511-4634-afec-1d07b4e704c1

33% creștere pentru cercetare, 22% creștere pentru finanțarea de bază a învățământului superior, 16% creștere pentru burse, minim 1,51% din PIB pentru sistemul de apărare și 6 miliarde de lei suplimentar pentru sănătate

Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) s-a întâlnit astăzi, 13 noiembrie 2015, cu Prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu, cu Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, cu Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, precum și cu secretarul de stat din Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Gigel Paraschiv, în vederea discutării proiectului de buget pentru anul 2016 și a propunerilor CNMR la acest proiect, a situației absorbției fondurilor structurale pe actualul exercițiu financiar, precum și prezentarea și discutarea Planului Național pentru Modernizarea României propus de Coaliție.

Reprezentanții Coaliției au apreciat deschiderea manifestată de reprezentanții Executivului în relația cu organismele profesionale, sindicate, patronate, mediul de afaceri și academic și au solicitat încurajarea investițiilor străine în domeniul cercetării, prin taxe 0 pentru cei care dezvoltă parcuri de cercetare pe lângă universități sau institute academice împreună cu mediul privat, precum și menținerea ritmului de creștere a absorbției fondurilor europene în domeniul cercetării. O altă solicitare a reprezentanților Coaliției a vizat o alocare de 4, 5% din PIB pentru educație, 1,5% pentru sistemul de apărare, 0,5% pentru cercetare și cu 0,5% mai mulți bani pentru sănătate.

'Prioritățile bugetului pe 2016 sunt, din punctul de vedere al Guvernului, alocări suplimentare pentru pensii și salarii, pentru sănătate, investiții, apărare, educație și cercetare. Intenția noastră în creionarea bugetului este de a aloca 4,5% din PIB pentru educație și majorarea cu 50% a bugetului pentru cercetare', a precizat premierul interimar Sorin Cîmpeanu.

Secretarul de stat din Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Gigel Paraschiv, a reiterat sprijinul Guvernului pentru domeniul educației și cercetării, arătând că, în acest moment, în proiectul de buget pentru 2016, alocarea pentru cercetare va crește cu 33%, cea pentru finanțarea de bază a învățământului superior cu 22%, iar cea pentru burse cu 16 procente.

În cadrul discuțiilor a reieșit și faptul că bugetul pe 2016 va cuprinde și aproximativ 6 miliarde de lei suplimentar pentru sănătate.

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, i-a asigurat pe reprezentanții Coaliției Naționale pentru Modernizarea Romaniei ca vor fi luate toate măsurile pentru a nu se întârzia rambursările pentru proiectele dezvoltate pe fonduri europene, în acest sens fiind organizate întâlniri cu toate organismele intermediare implicate în gestionarea acestora.

Asociația pentru Implementarea Democrației (AID),

Consiliul Național al Rectorilor (CNR),