Comunicat de presă - Administrația Parcului Național Munții Rodnei

 •  Comunicate
138 afişări

Cartarea habitatelor în Parcul Național Munții Rodnei printr-o metodă nouă

ed785498-e208-43a2-8331-ed8d10e2d33f

Situl Natura 2000 Munții Rodnei este într-un proces de cartare și evaluare a stării de conservare a speciilor și habitatelor care au stat la baza desemnării ca sit de importanță comunitară. O nouă metodă de cartare a 27 habitate de interes comunitar (păduri de fag, păduri de brad, tufărișuri de jneapăn, pajiști montane, izvoare montane, grohotișuri, stâncării, mlaștini, turbării) a fost utilizată cu ajutorul imaginilor aeriene preluate cu drona, astfel au putut fi identificate o serie de microhabitate, evaluate amenințările și presiunile la adresa habitatelor.

Au fost astfel elaborate hărți de distribuție a acestor habitate valoroase la nivel european. S-au utilizat mai multe drone care au prelevat imagini din diverse locații ale masivului rodnean, acestea fiind prelucrate prin vectorizare și interpretate de către echipa de botaniști și informaticieni, ai firmei de cercetare, responsabilă de evaluarea stării de conservare a habitatelor comunitare.

Cartarea și evaluarea acestor habitate se desfășoară în cadrul proiectului' Managementul conservativ al biodiversității Parcului Național Munții Rodnei', ce se desfășoară în perioada 2010-2015, cofinanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu — Axa prioritară 4 — Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecția naturii și implementat de Administrația Parcului Național Munții Rodnei sub egida Regiei Naționale a Pădurilor — RNP ROMSILVA.

Aceste evaluări ale stării de conservare pentru 27 tipuri de habitate de interes comunitar și hărțile de distribuție vor sta la baza monitorizării permanente în vederea menținerii și/sau îmbunătățirii stării de conservare, obiectiv prioritar pentru Rețeaua Natura 2000. Măsurile de conservare propuse în urma acestor analize ale vegetației, vor fi integrate în Planul de Management al Parcului Național, Sitului Natura 2000 și Rezervației Biosferei Munții Rodnei.

Manager proiect

Biolog dr. Claudiu Iușan

Administrația Parcului Național Munții Rodnei

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres