COD GALBEN: 26-08-2019 Intre 07:30 si 09:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Mureş, Județul Harghita;

Evaluare şi planificare - a avut loc al IV-lea Congres Naţional al PPMT

Al IV-lea Congres Naţional al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a avut loc în 16 octombrie, la Târgu Secuiesc.

În cadrul evenimentului desfăşurat la Casa de Cultură Vigado din oraş, Szilagyi Zsolt, preşedintele partidului, a realizat o evaluare a perioadei anterioare şi a schiţat o serie de obiective în ceea ce priveşte alegerile locale care se apropie.

În debutul discursului său, Szilagyi Zsolt l-a amintit pe Fodor Imre, decedat recent, care a avut o contribuţie importantă în lupta pentru autonomie, atât ca cel mai recent primar maghiar al municipiului Târgu Mureş, cât şi în calitate de fost vicepreşedinte al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania. Cei aproximativ 100 de participanţi la eveniment au ţinut un moment de reculegere în memoria lui Fodor Imre.

Despre rezultatele ultimelor nouă luni

Preşedintele PPMT a vorbit despre rezultatele celor nouă luni care au trecut de la cel mai recent congres al partidului - cel desfăşurat în ianuarie la Târgu Mureş.

Szilagyi Zsolt a detaliat: s-au desfăşurat alegerile locale şi judeţene în partid, s-a realizat programul concret în ceea ce priveşte alegerile locale din 2016, cu aportul PPMT a luat naştere Consiliul Autonomiei din Regiunea Partium, PPMT a fost primit în Alianţa Liberă Europeană/European Free Alliance, s-au consolidat legăturile cu Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi cu Consiliul Naţional Secuiesc.

Szilagyi a menţionat şi relaţia între PPMT şi Partidul Civic Maghiar (PCM). Preşedintele a precizat faptul că, a doua zi după congresul de la Târgu Mureş, s-a luat legătura cu reprezentanţii conducerii PCM, au avut loc trei întâlniri al căror obiectiv principal a fost constituirea unei alianţe, în vederea alegerilor,  precum şi existenţa unor candidaţi comuni.

'Realizarea acestor planuri ar fi putut constitui premisele unei eventuale fuziuni a partidelor, însă mâna noastră întinsă a fost refuzată. Nu a depins de noi faptul că alianţa cu PCM nu s-a realizat, dar noi nu vom fi şi nu putem fi un partid care, pentru aşa-zise beneficii, să sacrifice şansele politicii maghiare independente', a subliniat Szilagyi Zsolt, făcând referire la angajamentul PCM făcut faţă de UDMR.

Preşedintele PPMT a declarat că este convins de faptul că, în cadrul PCM, există nenumăraţi oameni de bună credinţă, cărora, speră Szilagy, li se va face ruşine de acţiunile conducerii partidului şi, prin munca şi prezenţa lor, nu vor mai susţine un partid ale cărui acţiuni au afectat în mod negativ interesele comunităţii maghiare din Transilvania.

În cadrul evaluării rezultatelor perioadei anterioare, preşedintele PPMT a subliniat rezultatele alegerilor din cadrul comunităţii maghiare din Târgu Mureş. Szilagyi Zsolt a afirmat că obţinerea de către PPMT a 30% din voturile din municipiu a arătat că, prin muncă susţinută, se poate avansa în mod veritabil.

PPMT, încotro?

Forţa structurilor sale locale este, pentru un partid, o realizare de neînlocuit, astfel că membrii conducerii PPMT vor munci în perioada următoare la consolidarea acestui aspect, a afirmat Szilagyi.

'Dacă ne-am asumat faptul că aici, în Ardeal, plănuim viitorul, atunci trebuie să scoatem tot ce e mai bun din situaţia actuală şi, pentru aceasta, va fi nevoie de muncă mai susţinută, mai organizată', a subliniat preşedintele PPMT. Szilagyi a punctat: conducerea PPMT şi membrii organizaţiilor locale trebuie să muncească pentru ca, după alegerile din 2016, să existe o reprezentare mai puternică a maghiarilor în consiliile locale şi în consiliile judeţene. De asemenea, acolo unde e cazul, e bine să se dea ocazia unei competiţii maghiaro-maghiare, de pildă în Ţinutul Secuiesc, iar unde rezultatele bune pot fi obţinute doar împreună, solidari, trebuie examinată şi posibilitatea colaborării cu alte partide.

În legătură cu acest lucru, preşedintele PPMT a menţionat faptul că, recent, a discutat prin telefon cu Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, cu care are în plan şi o întâlnire faţă în faţă. De asemenea, Szilagyi consideră oportună convocarea Forumului Consultativ Maghiar din Transilvania, convocare justificată şi de alegerile locale care se apropie, problemele legate de corupţie, dar şi de alegerile parlamentare.

'Există situaţii în care suntem capabili să obţinem rezultate bune doar împreună. În asemenea situaţii trebuie să fim conştienţi că interesele comunităţii maghiare sunt prioritare. Însă condiţiile preliminare ale colaborării sunt negocierea, dezbaterea, recunoaşterea şi respectarea punctelor de vedere ale celuilalt', a declarat Szilagyi Zsolt.

Micşorarea taxelor şi în Transilvania!

'Muncim pentru a face mai bună viaţa de zi cu zi a oamenilor. Autonomia este posibilitatea deciziei independente, iar decizia independentă presupune o gândire cetăţenească bazată pe premise stabile, sigure. Iar pentru aceasta avem nevoie ca maghiarii din Transilvania - dar nu numai ei - să fie exploataţi financiar cât mai puţin posibil', a afirmat preşedintele PPMT.

Szilagyi a afirmat că reprezentanţii PPMT vor munci pentru a afla unde este posibilă şi e nevoie de scăderea taxelor, micşorare care, după părerea lui, dacă li s-a cuvenit cetăţenilor din ţări vecine României, li se cuvine şi maghiarilor din Transilvania.

Szilagyi Zsolt a precizat că se vor examina posibilităţile de micşorare a taxelor plătite de cetăţeni în mai multe localităţi, iar reprezentanţii PPMT vor face tot posibilul pentru a uşura povara financiară a oamenilor. În acelaşi timp, reprezentanţii PPMT se aşteaptă şi doresc transparenţă totală în funcţionarea autorităţilor locale, acest lucru fiind o premisă pentru combaterea corupţiei.

Decizii tehnice în şedinţă închisă

În finalul evaluării, Szilagyi a avut un mesaj şi pentru cei care tratează cu scepticism succesul viitor al partidului:

'Noi am înfiinţat PPMT pentru că am simţit că doar astfel există şanse ca interesele maghiarilor din Transilvania şi dorinţa de autonomie să fie vizibile. Politica greşită, centrată pe Bucureşti a UDMR a dus Uniunea într-o fundătură, iar înverşunarea PCM a pulverizat partidul. Înfiinţarea PPMT a fost singura noastră şansă pentru ca alegătorii să găsească în politica din Transilvania un glas curat, autentic. Cred că, în ciuda condiţiilor nu prea favorabile, vom fi capabili să avem realizări de succes, însă pentru aceasta e nevoie ca politica noastră să vorbească despre şi pentru oameni'.

După discursul lui Szilagyi Zsolt, Congresul Naţional al PPMT a modificat regulamentul intern al partidului şi a votat membrii Comisiei Etice şi de Supraveghere a Statutului şi membrii Comisiei de Cenzori.

Biroul de Presă al Partidului Popular Maghiar din Transilvania