Eveniment Paris Climat 2015 la Bucureşti: mizele conferinţei şi câştigătorii Concursului E-Climat

Expoziţie de fotografie deschisă la Institutul francez

Importanta Conferinţei Paris Climat 2015

Pentru a marca ce-a de-a 21-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice 2015 "Paris Climat 2015", care se desfăşoară până pe 11 decembrie, Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din România, cu sprijinul ENGIE, au organizat joi, 3 decembrie 2015, un eveniment special: decernarea premiilor concursului E-Climat.

Evenimentul a fost prezidat de domnul Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franţei în România, de doamna Cristiana Pasca Palmer, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, de doamna Medeea Marinescu, Ambasadoare a Conferinţei Paris Climat 2015 pentru România şi de domnul Eric Stab, Preşedinte-Director General al GDF SUEZ Energy România.

'COP21 de la Paris demonstrează, încă o dată, că suntem într-un moment de cotitură istorică. Sunt aşteptări uriaşe din partea acestui summit şi trebuie să depăşim momentul ca şi comunitate globală. Trebuie să existe un echilibru între drepturi şi oportunităţi. Ne aşteptăm ca acordul de la Pariş să implice toate statele într-un deziderat comun şi obligatoriu, respectiv această menţinere a temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius', a declarat doamna Cristiana Pasca-Palmer.

La rândul său domnul Francois Saint-Paul a subliniat importanţa Conferinţei de la Paris.

'În capitala Franţei, delegaţiile din 195 de ţări poartă negocieri maraton pentru că până sâmbăta viitoare cel mai târziu, să se ajungă la un proiect de acord cât mai cuprinzător, înainte de ultimele acorduri politice. Impulsul politic este puternic : până acum nicio conferinţă nu a reunit un număr atât de mare de participanţi din atâtea ţări - 150 de şefi de stat şi de guvern, prezenţi la Paris la 30  noiembrie. Negociatorii au ca misiune semnarea unui acord care să limiteze creşterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius până în anul 2100. Dar, chiar dacă deciziile guvernelor sunt foarte importante, Franţa a dorit să implice şi actorii neguvernamentali : ONG-urile, oraşele, regiunile, societăţile sau persoanele private.   La Paris, vor fi anunţate angajamente concrete de către sute de colectivităţi teritoriale şi companii', a declarat ambasadorul Franţei.

Pe de altă parte, domnul Eric Stab a vorbit despre rolul pe care fiecare persoană îl poate avea în lupta împotriva încălzirii globale: 'Avem toţii un rol de jucat în lupta împotriva schimbărilor climatice şi responsabilităţi deosebite. Compania Engie a făcut investiţii susţinute în domeniul energiilor regenerabile, al energiilor verzi, susţinând mobilitatea verde. Concursul E-Climat s-a născut din discuţii purtate între Ambasadă şi Engie, din dorinţa de a pune în valoare COP 21 şi a sensibiliza cetăţenii. Obiectivul concursului este de a trezi spiritele şi conştiinţele'.

De asemenea, doamna Medeea Marinescu a vorbit despre importanţa de a conştientiza că fiecare gest pe care îl face un om are un impact asupra naturii: 'Trebuie să avem mai multă grijă de mediul nostru înconjurător, de resursele noastre care sunt epuizabile. Sunt multe gesturi mici care pot fi făcute, care pot părea fără importanţă, dar puse în comun cu semenii noştri, înseamnă schimbare'.

La eveniment au participat, printre alţii, domnul Toma Florin Petcu, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia mediului, cu rang de secretar de stat, domnul Mugur Cozmanciuc, vicelider al grupului parlamentar PNL, domnul Narcis Jeler, expert în cadrul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor, fotograful Daniel Constantinescu, membru al juriului concursului E-Climat, Raluca Ouriaghli, director general al Asociaţiei Ateliere fără Frontiere, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Concursul E-Climat şi-a desemnat câştigătorii

În contextul conferinţei de la Pariş, în perioada 5-31 octombrie 2015, s-a derulat concursul E-Climat, participanţii fiind invitaţi să participe în număr cât mai mare la acest concurs şi să ilustreze printr-o fotografie sau un scurt material video unul dintre cuvintele glosarului Paris Climat 2015.

Dintre cele 255 de fotografii şi 6 clipuri video primite, juriul concursului E-Climat a ales 22 de lucrări câştigătoare, care pot fi vizualizate accesând link-ul: https://www.instagram.com/explore/tags/eclimatexpozitie/

Dintre cele 22 de lucrări au fost selectate patru care au câştigat premii: Geanina Ioviţă (premiul I - o bicicletă electrică); Maria Cristina Voicu (premiul II - aparat foto digital); Dorin Lucian Sveduneac (premiul III - tabletă); Georgiana Gîrboan (premiul III - tabletă). De asemenea, au fost acordate trei premii speciale pentru Anca Teodora Zăvădescu; Vlad Eftenie; Dragoş Petrişor.

Toate cele 22 de fotografii au fost incluse în e-book-ul "Parlez-vous Paris Climat? Tematicile COP21 ilustrate în imagini", care poate fi descărcat de pe site-ul www.climat2015.ro, şi care a fost lansat pe 30 noiembrie pentru a marca deschiderea Conferinţei de la Paris. De asemenea, cele 22 de lucrări au fost incluse într-o expoziţie care poate fi văzută pe gardul Institutului Francez din Bucureşti.

Mesh-ul pe care au fost imprimate cele 22 de fotografii va fi reciclat de către Asociaţia Ateliere Fără Frontiere care îl va transforma în genţi. Fiecare dintre cei 22 de autori ai fotografiilor va primi câte un obiect fabricat din reciclarea mesh-ului.

Despre Paris Climat 2015

Franţa găzduieşte şi prezidă cea de-a 21-a Conferinţă a părţilor la Convenţia-cadru a  Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice 2015 (COP21/CMP11), cunoscută, de asemenea, sub numele de "Paris Climat 2015", care are loc între 30 noiembrie şi 11 decembrie 2015.

'Franţa este în prima linie în ceea ce priveşte acţiunea pentru climat. Vrea să fie în fruntea celei mai mari coaliţii pentru a apăra viaţa. Nu este numai vorba de a conserva mediul nostru înconjurător, ci şi de a menţine marele echilibre ale planetei', a declarat preşedintele Franţei, domnul François Hollande.

Acesta este o reuniune crucială, deoarece trebuie să conducă la un nou acord internaţional privind clima, aplicabil tuturor ţărilor, cu scopul de a menţine încălzirea globală sub două  grade Celsius. Prin urmare, Franţa joacă un rol de lider pe plan internaţional, în ceea ce priveşte negocierile privind climă, pentru a armoniza opiniile şi de a facilita căutarea unui consens al ONU, precum şi în cadrul Uniunii Europene, care are un loc important în negocierile privind clima.

Mai multe informaţii despre Paris Climat 2015 puteţi regăsi pe site-ul http://www.cop21paris.org/.

Fotografiile de la eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook a Ambasadei Franţei în România: