COD GALBEN: 16-01-2018 ora 12 Intre 16 ianuarie, ora 17 - 17 ianuarie, ora 20 se va semnala 16 ianuarie, ora 12 – 17 ianuarie, ora 20Fenomene vizate COD GALBEN: 17-01-2018 ora 11 Intre 11:00 si 14:00 se va semnala Ploi cu caracter torențial care vor cumula local 25-35 l/mp in Județul Timiş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Între 2 şi 9 august, la Cristian-Braşov, se desfăşoară, sub organizarea Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, Şcoala de vară care are ca subiect Teme fundamentale ale istoriei evreilor din România.

Cursurile vor fi urmărite de 30 de tineri, studenţi, masteranzi, doctoranzi şi tineri doctori în ştiinţe, din diverse domenii ale disciplinelor umaniste: istorie, ştiinţe politice, filologie, teologie etc. O parte dintre participanţi sunt absolvenţi ai liniilor masterale de studii iudaice, o realitate relativ nouă, în peisajul universitar românesc.

Cursurile vor fi predate de nume cunoscute în domeniu: Madeea Axinciuc, Mihai-Răzvan Ungureanu (Universitatea Bucureşti), Cristian Vasile (Institutul de Istorie Nicolae Iorga), Ladislau Gyemant, Lucian Nastasa, (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj) Alexandru Florian, (Institutul  Naţional de Studiere a Holocaustului), Lya Benjamin, Anca Ciuciu, Camelia Crăciun, Adrian Cioflanca (Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România) şi Liviu Rotman (SNSPA), ultimul fiind coordonatorul Şcolii de Vară. Vor participa şi doi oaspeţi din Israel: Raphael Vago (Universitatea Tel Aviv) şi Mordechai Zalkin (Universitatea Ben Gurion din Beersheva).

Prelegerile vor acoperi o tematică largă: istorie social-economică, leadership evreiesc, aspecte ale culturii evreieşti cât şi a impactului cu cultura româna, particularităţi ale unor mari direcţii spirituale evreieşti, prezente şi în România: hasidism, haskala sau sionism.

Unele aspecte ale dinamicii antisemitismului şi a unor mişcări cu obiective antievreieşti şi xenofobe vor fi prezente în dezbateri. Cursurile se vor încheia cu o analiză a unor recente sondaje despre imaginea evreului şi a culturii evreieşti în cadrul societăţii româneşti contemporane.

Vor fi, de asemenea, două mese rotunde, în care se va încerca dezbaterea unor teme controversate, dar şi un schimb de opinii despre proiectul unui muzeu de istorie evreiască în România, ca şi o dezbatere a unui film documentar despre muzica evreiască din Europa de Est, realizat de Radu Gabrea.

Ideea fundamentală a acestei Şcoli este dezbaterea asupra diverselor teme, dialogul între profesori şi cursanţi, cu alte cuvinte, dialogul între diverse generaţii de specialişti şi oameni interesaţi în problematica deosebit de complexă a alterităţii evreieşti din România.

În perioada interbelică, se înregistrează cifra maximă a evreilor în România: circa 780.000. Astăzi, conform datelor ultimului recensământ mai trăiesc, numai... 3.600 evrei, pe întreg teritoriul românesc. Mai mult, media de vârsta a acestei populaţii este foarte ridicată. Ne aflăm la sfârşitul unei istorii dramatice de 500 de ani. În această situaţie problematică cercetării istorice este foarte importantă. Miza este dacă şi cum va rămâne în memoria istorică a poporului român prezenta evreilor în acest spaţiu.

În concepţia organizatorilor, spiritul acestor cursuri trebuie să fie academic, fără sentimentalisme, exagerări şi o eliberare de orişice fel de clişee. Credem că o astfel de Şcoală de vară este un imbold pentru cercetarea istoriei minorităţilor din România, care va duce la o cunoaştere mai bună a însăşi istoriei României, căci cunoaşterea minorităţilor este o problemă importantă a majorităţii.

Şi mai presus de toate, cercetarea diverselor planuri a celui diferit este un necesar exerciţiu democratic.
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.