COD GALBEN: 04-12-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Argeş;

Sondaj INSCOP-ADEVARUL: Agenda publică şi sursa îngrijorărilor

Conform Barometrului INSCOP-ADEVĂRUL despre România realizat de Inscop Research la comanda cotidianului 'Adevărul' românii au opinii împărţite privind direcţia în care se îndreaptă România. Pentru mai mult de un sfert dintre români, principala sursă de îngrijorare este legată de înrăutăţirea stării de sănătate.

46,7% dintre respondenţi consideră în luna iulie că România se îndreaptă într-o direcţie bună (faţă de 50,8% în aprilie), 41,8% sunt de părere că direcţia este greşită (faţă de 36,1% în aprilie), iar 11,5% nu ştiu sau nu răspund (faţă de 13,2% în aprilie).

Înrăutăţirea stării de sănătate conduce în topul surselor de îngrijorare cu 26,9% dintre opţiuni (faţă de 24% în aprilie). Urmează diminuarea veniturilor, cu 15,1% (faţă de 18,2% în aprilie), respectiv pierderea locului de muncă, cu 14,6% (faţă de 15,5% în aprilie). Posibilitatea unui conflict/război în zonă îi îngrijorează pe 13,2% dintre respondenţi (faţă de 14,4% în aprilie). Urmează creşterea preţurilor, cu 9,3% dintre opţiuni (faţă de 12,7% în aprilie). 6,8% dintre respondenţi sunt îngrijoraţi de instabilitatea politică (faţă de 3,4% în aprilie), 5,6% de posibilitatea producerii unor calamităţi naturale (faţă de 5,3% în aprilie), iar 1,9% de deteriorarea mediului înconjurător (faţă de 2% în aprilie). 5% dintre respondenţi se declară îngrijoraţi de alte probleme, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 1,7%.

Întrebaţi dacă au observat personal o reducere a preţurilor ca urmare a scăderii TVA de la 24% la 9% pentru alimente şi băuturi nealcoolice, 60,8% dintre români răspund afirmativ. Nu au observat o asemenea scădere a preţurilor 35,2% dintre respondenţi, iar 4,1% nu ştiu sau nu răspund.

53,6% dintre români consideră că viaţa lor a devenit mai grea în ultimii trei ani de zile, în timp ce 41% apreciază că viaţa lor a devenit ceva mai bună. 5,4% dintre respondenţi nu ?tiu sau nu răspund la această întrebare.

Detalii suplimentare şi prezentarea grafică a cercetării pot fi găsite pe site-ul www.adevarul.ro şi www.inscop.ro

'Barometrul INSCOP - ADEVARUL despre România' a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 9 - 14 iulie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1075 persoane şi este reprezentativ pentru popula?ia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Barometrul INSCOP 'ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA' este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale.

Proiectul 'ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA' este o iniţiativă a cotidianului 'Adevărul' realizată cu sprijinul INSCOP Research.

Procesul de elaborare a legilor, circuitul de formulare şi adoptare a politicilor publice, mecanismele de luare a deciziilor sunt insuficient bazate pe agenda publică aşa cum se regăseşte ea la nivelul opţiunilor populaţiei. Acest lucru riscă să provoace probleme funcţionale grave ale sistemului politic românesc şi un deficit de legitimitate îngrijorător pentru regimul democratic.

Proiectul 'ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA' îşi propune să aducă în spaţiul public, într-o formulă complexă şi sistematică, opiniile populaţiei cu privire la principalele probleme de pe agenda publică reală pentru a stimula o conectare cât mai bună între aşteptările populaţiei şi rezultatele procesului decizional derulat de autorităţile publice.

Barometrul INSCOP'ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA' are patru direcţii mari de cercetare (Politica interna si internationala, Economie si mediu de afaceri, Social - sanatate, educatie, protectie sociala, Viaţă şi Societate) operaţionalizate printr-un set de indicatori stabili pentru a măsura tendinţe relevante şi un set variabil pentru a identifica opinii pe teme foarte specifice.