APEL pentru înfiinţarea şi asumarea FONDULUI MOLDOVA

Dl. Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului României,
Dl. Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor a României,
Dl. Dacian Cioloş, Prim Ministrul Guvernului României

Constatând degradarea fără precedent a situaţiei economice şi sociale din Republica Moldova, îndepărtarea perspectivei europene pentru acest stat precum şi lipsa unor rezultate concrete ale programelor de finanţare din partea României a diverselor proiecte şi nevoi ale Republicii Moldova,

Vă rugăm să luaţi în considerare posibilitatea înfiinţării şi dezvoltării unui fond de investiţii specializat, Fondul Moldova - ale cărei linii esenţiale au fost deja trasate şi lansate în spaţiul public de către Fundaţia Universitare a Mării Negre - ca instrument de exprimare a sprijinului României pentru schimbări fundamentale şi ireversibile în Republica
Moldova precum şi ca instrument de reducere a decalajelor dintre cele două maluri ale Prutului.

Întrucât multe din ajutoarele oferite de România către Republica Moldova s-au pierdut în adevărate găuri negre, propunem ca Fondul Moldova să aibă - pentru eliminarea oricărei ingerinţe politice şi a riscului de corupţie - ca membri în Consiliul de Administraţie atât instituţii ale statului cât şi organizaţii nonguvernamentale specializate în bună guvernare de pe ambele maluri ale Prutului, pe lângă asociaţii de afaceri, reprezentanţi ai companiilor, etc. Atât contributorii cât şi cheltuielile să poată fi urmărite online în timp real.

Principiile pe care le dorim respectate prin implementarea acestui proiect sunt următoarele:

- Fondul să fie înfiinţat de către statul român, cu un aport iniţial din partea acestuia, dar apoi deschis prin oferte publice iniţială şi secundare investitorilor de retail şi celor instituţionali, astfel încât majoritatea acţiunilor să fie deţinute privat;

- Acţiunile fondului să fie tranzacţionate încă din prima zi pe Bursă de Valori Bucureşti, cu respectarea regulilor guvernanţei corporatiste şi cu asigurarea deplinei transparente a actului managerial;

- Suma investită de fond în Republica Moldova să poată fi suficient de mare pentru a schimba paradigma de dezvoltare în acest stat;

- Plasamentele acestui fond să fie făcute pe trei direcţii: suport bugetar prin achiziţionarea de obligaţiuni emise de către Guvernul Republicii Moldova şi eventual de către unele municipalităţi, investiţii în proiecte de infrastructură de transporturi, energie şi comunicaţii şi cofinanţarea proiectelor de investiţii ale companiilor româneşti în Republica Moldova;

- Administrarea investiţiilor să se facă exclusiv de către fond, supus unui audit anual, concluziile fiind obligatoriu aduse la cunoştinţa opiniei publice;

- Pentru un control riguros, să fie aplicate principiile şi regulile transparenţei decizionale, în aşa fel încât opinia publică, societatea civilă să poată fi consultată pentru a avea un cuvânt de spus, inclusiv în privinţa direcţiilor de dezvoltare.

Credem că utilizând un astfel de instrument (Fondul Moldova) vom putea obţine unele câştiguri importante cum ar fi:

- Realizarea şi urmărirea unui program coerent şi structurat de investiţii/asistenţă financiară pentru Republica Moldova;

- Eliminarea arbitrariului şi a lipsei de transparenţă din eforturile de finanţare a nevoilor statului din stânga Prutului;

- Evitarea acordării unor finanţări prin intermediul politicienilor de la Chişinău, care sunt priviţi cu mare neîncredere atât de către opinia publică cât şi de către partenerii de dezvoltare;

- Promovarea firmelor, produselor şi mentalităţilor româneşti într-un al doilea spaţiu de spiritualitate românească;

- Creşterea ponderii populaţiei din Republica Moldova cu orientare europeană şi favorabilă României.

Ne dorim ca astfel să exprimăm ataşamentul pragmatic al României moderne, europene, faţă de cetăţenii Republicii Moldova (în bună parte şi cetăţeni ai României) şi, în acelaşi timp, dorim să reconectăm malul stâng al Prutului la lumea euroatlantică prin intermediul acţiunilor şi valorilor specifice româneşti pe care le împărtăşim în comun.

Semnează:

Fundaţia Universitară a Mării Negre

Societatea Academică din România

Platforma Unionistă Acţiunea 2012

Academia de Advocacy

Asociaţia Culturală "(Re) descoperă România!" (Atena, Grecia)

Asociaţia Doctorilor şi Doctoranzilor Basarabeni din Franţa, Paris

Asociaţia moldo-elenă Orfeu

Asociaţia Obştească Spirit Românesc (MD)

Asociaţia Presei Independente - (MD)

Asociaţia Pro. Do. Mo

Asociaţia Profesorilor de Limba Română (MD)

Centrul de Cultură şi Asistenţă Didactică "Casa Limbii Române" (MD)

Asociaţia România Vie

Asociaţia Tighina

Asociaţia Viitorul în Zori - Let's Do It, România!

Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie (MD)

Centrul pentru Resurse Civice

Consiliul Naţional al Elevilor

Consiliul Naţional al Reîntregirii