COMUNICAT DE PRESĂ

Bucureşti, 2 noiembrie 2015: Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, a discutat, astăzi, cu E.S. Tamar Samash, Ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, care se află la începutul mandatului său în România, detalii despre organizarea misiunii economice româneşti la Tel Aviv din cursul acestui an.

Cei doi oficiali au subliniat evoluţia pozitivă a relaţiilor tradiţionale bilaterale, marcate de contacte atât la nivel înalt cât şi de numeroase întâlniri la nivel guvernamental, în diverse domenii de activitate.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, a apreciat prezenţa firmelor israeliene care au investit în mai multe sectoare de activitate româneşti, dorind însă o participare mai substanţială a unor mari firme israeliene cu investiţii de capital în sectoarele productive şi de infrastructură din România, precum şi în alte sectoare de interes sau implicare în proiecte comune cu parteneri români, având în vedere inclusiv avantajele ce decurg din poziţia României ca membru al Uniunii Europene.

Mihai Tudose a declarat, în contextul necesităţii fructificării colaborării excelente româno-israeline, că: ' am agreat, cu doamna Ambasador, pregătirea imediată a misiunii economice în Israel ce va avea loc, cel mai probabil până la sfârşitul acestui an, prin identificarea proiectelor concrete ce pot creşte potenţialul economic bilateral, precum şi prin intensificarea activităţii companiilor cu capital românesc pe piaţa israeliană'.

Totodată, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului şi-a exprimat dorinţa de a diversifica exporturile româneşti, în sensul creşterii ponderii produselor cu grad înalt de prelucrare, având în vedere capacitatea de creştere substanţială a schimburilor bilaterale comerciale.

Informaţii de background
În anul 2014, valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Israel a fost de 530,5 mil USD.

Exportul românesc în Israel a fost de 412,8 mil $, iar importul a fost de 117.7 mil $. În aceste condiţii, excedentul balanţei comerciale s-a consolidat, fiind de 295,1 mil $. Este cel mai ridicat nivel al schimburilor comerciale şi al exportului pe această relaţie.

În primele 8 luni din 2015 schimburile au atins 319,6 mil.USD, cu 5,3% mai mult decât în perioada similară din 2014, iar exportul 239,35 mil.USD, cu o creştere de 7,8%.

Domeniile strategice ale cooperarii România-Israel sunt resursele naturale, construcţiile, unde firmele româneşti au posibilitatea de a executa lucrări de înaltă calitatea cu valoare adăugată ridicată, lucrările de infrastructură feroviară, energie etc.

Ponderea principalelor grupe de produse exportate în Israel, în anul 2014 : produse minerale (25,4%), produse vegetale (15,9%), produse alimentare (10,1%), maşini şi echipamente (9,4%), produse din lemn (9,2%), produse din metal (7,4%), mijloace de transport (7,2%), mobilă (3,5%), animale vii (3,4 %), instrumente şi aparate optice (2,5%),  etc.

În primele 8 luni din anul 2015 : maşini şi echipamente 13,2%, produse minerale-12,4%,  produse alimentare - 10,8%, animale vii-9,4%,  metale şi produse din metal-9,8%, produse din  lemn ?i produse din lemn-8,0%, mijloace de transport-7,3%, instrumente optice-4,6%, mobilă-2,8%, etc.

Ponderea principaleor grupe de produse importate din Israel în anul 2014 : produse chimice şi farmaceutice (36,9%), maşini şi echipamente (26,0%), metale şi produse din metal (11,1%), produse din material plastic şi cauciuc (7,4%), instrumente optice (6,9%), produse alimentare (4,2%),  etc.

In primele 8 luni din anul 2015: produse chimice şi farmaceutice - 32,0%, maşini şi echipamente - 27,3%, instrumente optice-13,6%, metale şi produse din metal-7,1%, produse din mase plastice-6,5%, produse alimentare-3,4%, etc.

Biroul de Presă al Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului