COD GALBEN: 05-12-2021 ora 10 Intre 05 decembrie, ora 20 – 06 decembrie, ora 08 se va semnala ninsori și intensificări ale vântului COD GALBEN: 05-12-2021 ora 18 Intre 18:45 si 23:00 se va semnala local ceaţă, care determină vizibilitate scăzută sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea; COD GALBEN: 05-12-2021 ora 18 Intre 18:35 si 23:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Argeş, Județul Călăraşi, Județul Giurgiu, Județul Teleorman, Județul Dâmboviţa;

STUDIUL ORO

20% din populaţia adultă a României, afectată de obezitate

21,3% dintre românii cu vârsta peste 18 ani suferă de obezitate, arată rezultatele Studiului epidemiologic ORO de prevalenţă a obezităţii şi a factorilor de risc ai obezităţii în populaţia adultă din România.

Conform analizei, rata obezităţii creşte odată cu vârsta, astfel că în timp ce la adulţii de până în 39 de ani obezitatea este prezentă la 9,9% dintre aceştia, procentul creşte la 30,1% la grupa de vârstă 40-59 ani şi ajunge la 41,6% la persoanele peste 60 ani.

Rezultatele Studiului ORO confirmă datele obţinute din studii anterioare.

'Demersul nostru este mai mult decât unul statistic, pentru că, pe lângă identificarea prevalenţei obezităţii, studiul a analizat şi factorii de risc care duc la obezitate, evaluând comportamente alimentare sau elemente ale stilului de viaţă care duc la obezitate.

Conform datelor studiului, se asociază cu obezitatea:

* consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ;

* mesele consistente după ora 21:00;

* consumul unor cantităţi mari de alimente la interval mai mic de o oră faţă de masa precedentă;

* mese noaptea;

* consumul de untură, consumul alimentelor prăjite;

* sedentarismul;

* număr scăzut de ore de somn;

Acestea reprezintă componente ale stilului de viaţă nesănătos identificate în rândul persoanelor cu obezitate şi suprapondere. Educaţia în domeniul nutriţiei, la nivel populaţional poate influenţa trecerea spre stilul de viaţă sănătos, în care moderaţia, echilibrul, împreună cu activitatea fizică sunt elemente prioritare', a explicat Conf. Univ. Dr. Gabriela Roman, UMF 'Iuliu Haţieganu', Preşedintele Asociaţiei Romane pentru Studiul Obezităţii.

Rezultatele analizei arată complexitatea factorilor care determină obezitatea. Astfel, anumite elemente ale stilului de viaţă pot asigura protecţie împotriva apariţiei supragreutăţii sau obezităţii:

* număr crescut de zile de activitate fizică moderată sau intensă/ săptămână;

* un program de alimentaţie ordonat cu 3 mese / zi, cantităţi moderate;

* consum regulat de peşte, legume şi fructe;

* consum de ulei de măsline;

Studiul ORO a relevat totodată o prevalenţă mai ridicată, atât a obezităţii cât şi a supraponderii (*) în rândul persoanelor de sex masculin, în comparaţie cu cele de sex feminin.

Obezitatea afectează 23% dintre bărbaţi, faţă de 20.3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre bărbaţi comparativ cu 24.7% dintre femei.

Există şi diferenţe regionale: în Banat, Crişana şi Transilvania procentul obezităţii este de 18,8%, faţă de Moldova, unde procentul este de 23,8%. În Oltenia şi Muntenia, prevalenţa obezităţii este aceeaşi cu cea înregistrată la nivel naţional, 21.3%.

În ceea ce priveşte rata supraponderii, tot în Moldova este şi procentul cel mai mare de persoane cu supragreutate, 33,4%, media pe ţară fiind de 31,1%. În Banat, Crişana şi Transilvania, prevalenţa supraponderii este de 28%, în timp ce în Oltenia şi Muntenia, de 32.2%.

Studiul ORO, demarat în vara anului 2014, a fost derulat de o echipă de opt investigatori români, medici cu specialitatea de diabet, nutriţie şi boli metabolice, coordonată de către Conf. Univ. Dr. Gabriela Roman.

Cercetarea a inclus un eşantion de aproximativ 2100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Suceava, Timiş. Eşantionul analizat în Studiul ORO a fost reprezentativ statistic pentru populaţia adultă din România.

La nivel mondial, obezitatea şi supraponderea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, motiv pentru care se fac multiple eforturi de implementare a programelor de prevenţie şi control al acestora.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că supraponderea şi obezitatea se asociază cu un risc crescut de boli cronice printre care se numără diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boala coronariană şi unele forme de cancer, precum şi cu scăderea speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii.

Şi în România sunt necesare măsuri de prevenţie şi control al obezităţii şi supraponderii, prin programe de informare a populaţiei asupra stilului de viaţă sănătos, respectiv creşterea activităţii fizice şi alimentaţia echilibrată. Succesul acestor demersuri depinde de colaborarea între societăţile ştiinţifice, comunitatea medicală, societatea civilă, industrie şi autorităţi.

(*) Obezitatea este definită când IMC (Indice Masă Corporală) este peste 30, supragreutatea, când IMC este în intervalul 25-29,9

IMC= greutatea/ înălţimea la pătrat,se măsoară în kg/m2.

Studiul ORO a fost finanţat printr-un grant (1) în valoare de 80.000 de dolari al Coca-Cola Foundation, obţinut în urma unei selecţii de proiecte derulate pe plan internaţional.

(1) Acest studiu a fost realizat printr-un grant oferit prin competiţie de către Coca-Cola Foundation. Coca-Cola Foundation şi Compania Coca-Cola nu au fost implicate în designul studiului, culegerea datelor, analiza statistică, interpretarea datelor şi decizia de a publica rezultatele studiului.