Comunicat de presă - Europarlamentar Emilian Pavel (PSD)

•  Comunicate
79 afişări

Europarlamentarul Emilian Pavel: Serbia pe drumul către Uniunea Europeană

e2bf24e7-ba73-4873-a231-374d3aee3b68

Marți, 30.06.2015, în cadrul Parlamentului European, am avut bucuria de a găzdui o dezbatere intitulată 'Serbia pe drumul către Uniunea Europeană'.

Am organizat această dezbatere în calitate de Președinte al Grupului de parlamentari europeni denumit 'Prietenii Serbiei' (Friends of Serbia), grup la care au aderat până în prezent peste 30 de europarlamentari din mai multe țări, membri ai majorității familiilor politice reprezentate la Bruxelles. Acest grup informal a fost înființat în anul 2010 de către colegul meu, domnul Victor Boștinaru, care i-a și asigurat președinția până la începutul acestui an.

La întâlnire au fost prezenți peste 100 de participanți, membri ai Parlamentului European, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Consiliului Uniunii Europene, dar și ai altor instituții sau organizații interesate de procesul de extindere a UE, mai ales în regiunea Balcanilor de Vest.

Am fost onorat de asemenea și de prezența domnului Ivica Dacic, Prim-viceprim-ministru, Ministrul afacerilor externe al Serbiei, dar și președintele în funcție al OSCE, alături de membri ai conducerii Parlamentului sârb, precum și membrii ai corpului diplomatic acreditat la Bruxelles, Misiunile Permanente pe lângă UE ale Bulgariei, Croației, Sloveniei, Poloniei, Olandei, Slovaciei, Franța sau Albania.

Scopul acestei mese rotunde a fost acela de a schimba opinii cu privire la perspectivele integrării europene a țării vecine și mai ales cu privire la posibilitatea deschiderii, în cel mai scurt timp, a primelor capitole de negociere cu Comisia Europeană.

Nu în ultimul rând, am încercat cu acest prilej să obținem cât mai multe informații referitoare la situația reformelor desfășurate în Serbia, la eforturile pe care Guvernul le depune și la pașii următori în cadrul acestui proces. Desigur, a fost discutat și stadiul actual al relațiilor dintre Guvernul sârb și Kosovo.

În opinia mea, procesul de integrare europeană al Serbiei va aduce beneficii reale și țării noastre și am convingerea că trebuie să fim implicați activ în acest proces. În primul rând, odată cu aderarea Serbiei la UE, întreaga noastră graniță de Sud se va afla în interiorul Uniunii Europene. Accesul ambelor țări la fonduri UE va trebui să contribuie, de asemenea, rapid și vizibil, la îmbunătățirea infrastructurii în zonă, pe ambele părți ale graniței naționale, la dezvoltarea accelerată a schimburilor comerciale, dar și la dezvoltarea unor posibile proiecte energetice comune.

Nu în ultimul rând, procesul de aderare a Serbiei la UE vă îmbunătăți, în mod obligatoriu, și situația românilor care trăiesc în țara vecină. Am ridicat acest subiect la fiecare întâlnire avută cu colegii sârbi, atât la Belgrad, cât și la Bruxelles. Am încredere ca aceste eforturi care, desigur, nu sunt singulare, vor da roade. În ce mă privește, voi profita de fiecare prilej, la fel cum am făcut-o și în cadrul acestui eveniment, pentru a deschide acest subiect.

În a doua parte a acestui an, Grupul parlamentarilor europeni 'Prietenii Serbiei', pe care am onoarea să îl conduc, va organiza o vizită de lucru la Belgrad, la invitația Prim-viceprim-ministrului sârb Ivica Dacic, ocazie cu care vom putea efectua o nouă evaluare a progreselor realizate de Serbia, precum și a lucrurilor, numeroase, care mai rămân de făcut.

Până atunci, mai ales în urma semnalelor primite în cadrul mesei rotunde, cât și de la Șeful de Cabinet al Comisarului pentru Vecinătate și Negocieri privind Extinderea, Johannes Hahn, avem speranța că, în următoarele luni, câteva capitole de negociere (23 și 24), din cele 35, vor fi deschise. Vorbim despre un proces de durată dar, în final, beneficiul va fi atât al sârbilor, în mod cert, dar și al vecinilor lor, motiv pentru care cred că trebuie, inclusiv la nivelul Parlamentului European, să sprijinim procesul de aderare și integrare a Serbiei.

Emilian Pavel

Membru al Parlamentului European